Fransa’da Kadınlar ve Gençler Seçimlerde Rekor Kırdı

Fransa'nın 39 yaşındaki genç Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nın ardından, Ulusal Meclis'i de fethetti. Macron salt çoğunluğu da almanın ötesinde, Ulusal Meclis'e rekor sayıda genç ve kadın milletvekili taşıyarak önemli bir rekora daha imza attı. Meclis'e 424 isim ilk kez adım attı, kadın vekil sayısı 223'e çıktı.

Büyük sürpriz yaparak bir yıl içinde kurduğu "En Marche/Yürüyüş" hareketini iktidara taşıyan Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı seçildikten bir ay sonra yapılan genel seçimlerde de Ulusal Melis'e rekor sayıda "yeni" milletvekili taşıdı.

Kesinleşen sonuçlara göre, Merkez sağ MODEM ile ittifaka giderek seçimlere giren "Cumhuriyetçi Yürüyüş" Hareketi (LREM), Meclis'teki 577 sandalye sayısından 350'sini elde ederek, salt çoğunluk 289 rakamının çok üzerinde bir sayıya ulaştı. Sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) 136, Sosyalist Parti (PS) ve sol ittifak 44, radikal sol "France Insoumise/Baş Kaldıran Fransa" (FI) Hareketi 27, aşırı sağ Front National (FN) de 8 milletvekili çıkardı.

Cumhuriyet tarihinin en genç Cumhurbaşkanı olan Macron, Meclis'e de genç ve yeni isimleri getirdi. Seçilen vekillerin 424'ü Meclis'e ilk kez adım adan amatör isimler. Meclis'in yaş ortalaması 54'ten 48'e gerilerken, en genç milletvekili rekorunu ise her ikisi de 1993 doğumlu, 23 yaşındaki FN milletvekili Ludovic Pajot ve 24 yaşındaki LREM milletvekili hukuk öğrencisi Typhanie Degois kırdı.

Meclis'te kadın vekil sayısında da rekor artış oldu. Daha önce 155 olan kadın milletvekili sayısı, bu seçimlerde 223'e yükseldi. Böylece Meclis'in yüzde 39'u kadın vekillerden oluştu. Fransa, Meclis'te kadın-erkek eşitliği açısından Avrupa'nın büyük ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşti.

Seçimleri kazanamazsa hükümetten düşme riski ile karşı karşıya olan 6 bakanın 6'sı da yeniden seçilmeyi başardı.

Şimdi prosedür gereği Başbakan Edouard Philippe istifasını Cumhurbaşkanı Macron'a sunacak. Macron, bazı teknik değişiklikler yaptıktan sonra yeni hükümeti onaylayacak. Başbakan Philippe hükümeti, 4 Temmuz'da Meclis'ten güvenoyu isteyecek.

Marine Le Pen seçildi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden aşırı sağcı lider Marine Le Pen, bugüne kadar iki kez kaybettiği Hennin-Beaumont kentinden, bu sefer yüzde 58 oy alarak ilk kez seçilmeyi başardı. Le Pen'in eşi Louis Alliot ve yine FN'den Meclis'te milletvekilli olan Gilbert Collard da seçildi. Meclis'te grup kurma hedefini başaramayan Le Pen, önümüzdeki dönemlerde sağ içerisindeki aşırı sağa yakın isimlerden milletvekilleri ile 15 sayısına ulaşarak grup kurmak istiyor.

Korsikalı bağımsızların zaferi

Seçimlerin bir başka rekoru ise Korsika'da ayrılık ve otonomi isteyen bağımsız adayların zaferi oldu. "Korsika için/Pe a Corsica" adıyla bağımsızlık yanlıları ile otonomi isteyen yerel politikacılar ortak liste çıkardı. Bağımsızlık yanlıları Ulusal Meclis'e ilk kez 3 milletvekili göndermeyi başardı. Paul-André Colombani, Michel Castellani ve Jean-Felix Acquaviva, Meclis'te "Korsika'nın bağımsızlığı" talebini gündeme getirme sözüyle seçildi.

PS'de deprem, Cambadelis istifa etti

Seçimlerin büyük kaybedeni Sosyalist Parti, 289 vekilden 44'e geriledi. PS'in Genel Sekreteri Jean Christophe Cambadelis, sonuçların açıklanmasının hemen ardından söz alarak PS Genel Sekreterliği'nden istifa ettiğini açıkladı.

Eski Başbakan Manuel Valls, Evry kentinde yalnızca 139 oy farkıyla, yüzde 50.03 ile milletvekili seçildi. Rakibi radikal sol aday Farida Amrani, Valls ekibinin hile yaptığını savunarak oyların yeniden sayılmasını istedi.

"Demokratik monarşi" tartışmaları

Seçim sonuçları Macron'un zaferi diğerlerinin yenilgisinden çok "Fransız siyasetinde bir dönemin tümüyle sona ermesi" anlamına geliyor. Ön seçim aşamasından başlayarak Fransız siyasetinin sağda ve soldaki duayenlerini teker teker eleyen Fransızlar, Cumhurbaşkanı François Hollande'a da adaylık vizesi vermedi. Eski yüzleri siyaset sahnesinden süpüren Fransız seçmen, Macron'a salt çoğunluk vererek vaatlerini kolaylıkla yerine getirme şansı verdi.

Ancak ilk turun ardından yaşanan "demokratik monarşi" tartışmaları da etkisini gösterdi. Marsilya'dan milletvekili seçilen radikal sol lider Jean Luc Melenchon, seçmeni "Sivil genel greve" çağırdı. Seçmen, Macron'a rahat hareket edebileceği bir çoğunluk verdi ancak anketlerde öngörülen 470 milletvekili gibi ezici bir çoğunluğu da vermedi.

Macron'un iki sembolik yenilgisi

Zafer üzerine zafere imza atan Macron, seçimlerde iki sembolik kentte yenilgiye uğradı. Emmanuel Macron, kendisinden 24 yaş büyük eşi Brigitte Macron ile birlikte oturduğu Touquet kenti ile doğduğu Amiens kentinde yenilgiye uğradı.

Macron'un üvey kızı Tiphanie Auziere'in LREM adayı Thibault Guilluy'in arkasından yedek milletvekili olarak seçimlere girdiği Touquet kentinde, Auizere ve Guilluy yenilgiye uğradı. Seçimi Cumhuriyetçi aday Daniel Fasquelle kazandı.

Macron'a bir diğer seçim tokadı da doğduğu kent Amiens'den geldi. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında Whirpool fabrikasındaki işçilerle Marine Le Pen'e karşı köşe kapmaca oynayan ve Amiens'e büyük önem verdiğini söyleyen Macron bu kentte de yenildi. Seçimleri, Whirpool ziyareti sırasında işçilerle birlikte Macron'a meydan okuyan ve işçilerin belgeselini hazırlayan radikal solun adayı yönetmen François Ruffin kazandı.