Fransa’da kritik erken genel seçimlerin ilk turunda, aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme (RN) partisi büyük zafer elde etti. Yüzde 34 oyla açık ara birinciliği alan aşırı sağ RN’i, yüzde 29 ile dört sol partinin birleştiği Yeni Halk Cephesi (NFP) takip etti. Seçimlerin ardından iktidar partisi ve sol muhalefet, “RN’e karşı baraj oluşturarak” aşırı sağ karşısındaki adayları destekleme çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iktidardaki partisi Rönesans ve ittifak ortakları yüzde 20 ile üçüncü sırada yer aldı. Merkez sağda bulunan Cumhuriyetçiler Partisi'nin oy oranı yüzde 10'da kaldı.
Macron’un, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından iktidarın uğradığı ağır yenilgi üzerine, Ulusal Meclisi feshederek ülkeyi erken seçime götürmesi sonuçları değiştirmedi.
Erken genel seçimlerin ilk turu için bu Pazar günü sandık başına çağırılan 49,5 milyon seçmen, 9 Haziran'daki Avrupa seçimlerinde ortaya çıkan eğilimi doğruladı.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından, RN lideri Jordan Bardella, seçmenden ikinci turda kendilerine “salt çoğunluğu” vermeleri çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Gabriel Attal ve iktidara destek veren partiler ile sol muhalefet ise, ikinci tura kalınan tüm seçim bölgelerinde “RN’e karşı baraj oluşturma” çağrısında bulundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Son 40 yılın en yüksek katılım oranı
Siyasi kriz üzerine gidilen erken seçimde seçmen, aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme’nin Meclis’te salt çoğunluğu elde ederek tek başına iktidara gelme olasılığı karşısında sandığa akın etti.
Seçimlerde, 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis’te görev alacak 577 milletvekilini seçmek için oy kullanmaya davet edildi. Ülke genelinde 4 bin 10 adayın yarıştığı seçimlere ilgi büyük oldu.
Tatil zamanı yapılan seçimlerde rezervasyonlarını iptal edemeyen 3 milyon seçmen vekalet yoluyla oy kullanmak için başvuru yaptı. “Irkçılığa ve aşırı sağa” karşı birleşme temasıyla yapılan üç haftalık kampanyanın ardından Fransızlar oy kullanmak için milyonlarca seçmen sandığa akın etti.
İkinci tur 7 Temmuz'da
İçişleri Bakanlığı’na göre saat 12.00’de, katılım rakamı ilk kez yüzde 25.9’a ulaştı. Bu oran, ülke tarihinde öğlene kadar elde edilen en yüksek rakam olarak tarihe geçti. Özellikle 2022’deki genel seçimlerle kıyaslandığında yedi puandan fazla bir artış anlamına geliyor.
IPSOS'un Fransa araştırma direktörlüğüne göre saatler öğleden sonra 3'ü gösterdiğinde ise katılım oranı yüzde 60'a geldi. Bu oran iki yıl önceki seçimde yüzde 39'du.
IPSOS Fransa'ya göre seçimin ilk turuna katılımın yüzde 67-69 arasında gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu oran 1986'dan bu yana gözlemlenen en yüksek katılım oranı.
Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının ardından gidilen erken seçimin ilk turuna katılım son 40 yılın en yüksek katılım oranı olarak kayda geçti. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak.
Aşırı sağ güçlü yükselişini teyit etti
Cumhuriyet tarihinde ender görülen bir oranla yüzde 70’e yakın katılımın yaşandığı seçimlerde Jordan Bardella'nın liderliğini yaptığı RN, üç hafta önce Avrupa seçimlerinde gözlemlenen güçlü yükselişini doğruladı.
Sandık çıkış anketlerine göre, merkez sağdan koparak aşırı sağı destekleme kararı alan Cumhuriyetçiler (LR) Genel Başkanı Eric Ciotti ile işbirliği yapan RN, oyların yüzde yaklaşık 34’ünü alarak ilk turu açık ara önde bitirdi. Bu rakam, RN’nin 2022'deki son parlamento seçimlerine kıyasla yaklaşık 16 puanlık bir artış elde ettiği anlamına geliyor.
Ifop’un tahminlerine göre, bu artış sayesinde, RN’in, 7 Temmuz'da yapılması planlanan ikinci turda Meclis’teki 577 sandalyeden 240 ila 270’ini alabilecek orana yükseliyor.
Oyların yaklaşık yüzde 29’unu alan dört sol partinin bir araya gelerek oluşturduğu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP), bu oy oranıyla gelecek hafta yapılan ikinci turun ardından 180 ila 200 arası sandalye sahibi olması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Rönesans ile onu destekleyen merkez partileri UDI ve MODEM’in oluşturduğu “Ensemble/Birlikte” hareketi de oyların yüzde 22’sini alarak, üçüncü sıraya yerleşti.
Seçimlere 250 milletvekiliyle katılan merkez bloğun, bu oy oranıyla önümüzdeki hafta büyük kayıplar vermesi ve yalnızca 60 ile 90 arasında sandalyeye sahip olacağı öngörülüyor.
Liderleri Eric Ciotti aşrı sağ ile ittifaka gitmesine rağmen, kendi parti isimleri altında seçimlere giden ülkenin köklü merkez sağ partisi Cumhuriyetçiler ise anketlerde öngörüldüğü kadar oy kaybetmeyerek küçük bir sürpriz yarattı.
Son anketlerde yüzde 6-7 civarında oy alacağı tahmin edilen Cumhuriyetçiler (LR) oyların yüzde 9,7'sini almayı başardı. Eski cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy’nin geleneğinden gelen LR, bu oy oranı ile parlamentoda 30 ila 50 milletvekili çıkarabiliyor.