Fransa'da 'Sarı Öfke' Dinmiyor

Fransa'da hükümetin "akaryakıt vergilerini 6 ay askıya alarak, vergilerin tartışılacağı geniş bir Moratoryum'a gideceği" açıklaması Sarı Yelekliler'in öfkesini dindirmeye yetmedi. Başbakan Edouard Philippe'in vergileri "tümüyle kaldırmasını" talep eden Sarı Yelekli hareketin sözcüleri, ülke genelindeki eylemlerine Çarşamba günü de devam etti. Sarı Yelekliler, hükümetin şiddet olayları nedeniyle "vazgeçin" uyarılarına rağmen, önümüzdeki Cumartesi günü 4'üncü kez başkent Paris'te toplanacaklarını açıkladı. Eylemlere, yol taşıma işçileri, lise ve üniversite öğrencileri de katıldı.

Hükümetin atacağı adımları açıklama görevini Başbakan Edouard Philippe'e bırakan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sessiz kalmaya devam ediyor. Sarı Yelekliler'i kabul etmek yerine, güvenlik güçleriyle yemek yiyen ya da karakol ziyaretlerinde bulunan Macron, Cumartesi günü yaşanan protesto gösterilerinde saldırıya uğrayan Puy-en-Velay Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Göstericiler tarafından ateşe verilen binada incelemelerde bulunan Macron, çıkışta bir grup Sarı Yelekli eylemci tarafından yuhalandı. Macron'un duyacağı şekilde ağır hakaret kelimeleri kullanan göstericiler "Macron istifa" sloganları da attı. Yaklaşık 20 kadar gösterici, aracına binip alandan ayrılan Macron'u, aracının peşinden koşarak bir süre takip etti.

Macron'dan "sükunet" uyarısı

Cumhurbaşkanı Macron, Çarşamba günü Elysee Sarayı'nda Bakanlar Kurulu'nu toplayarak Hükümet sözcüsü Benjamin Grivaux aracılığıyla dolaylı mesaj verdi. Macron, "tüm politik partileri, sendikaları ve patronları halkı sükunete çağırmaya davet etti. Macron, saldırıların cumhuriyeti hedef alan eşi görülmedik şiddet içerdiğini belirterek, "Bu saldırıları yapmayı planlayan ve bundan faydalanmaya çağıran herkesi uyarıyorum. Herkesi kamu düzenine uymaya çağırıyorum" mesajını verdi.

Öğrenciler, çiftçiler ve ulaştırma sektörü de katıldı

Sarı Yelekliler, ülke genelindeki eylemlerine devam ederken, Çarşamba günü, eylemlere üniversite öğrencilerinden de destek geldi. Paris Sorbonne ve Tolbiac üniversiteleri, yabancı öğrencilere getirilen yeni ödemeler ile yeni üniversiteye giriş sistemini protesto etmek için boykot kararı aldı. Eylemlere destek veren lise sayısı da 200'ü aştı. Liselerde yer yer çatışmalar yaşanırken, bir liseli öğrenci, polis ile girilen çatışma nedeniyle ağır yaralandı.

Fransa'nın 6 büyük sendikası, Perşembe günü bir araya gelerek, ülkenin içinde bulunduğu durumu tartışıp ortak bir tavır belirlemek için çalışacaklarını ilan etti.

En büyük çiftçi örgütü FNSEA da, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren, bir hafta süreyle eylemlere katılacaklarını açıkladı.

Ulaştırma sektörünün örgütlü olduğu iki sendika FO ve CGT mensubu ulaştırma şoförleri de eylemi destekleme kararı aldı.

Sarı Yelekliler'in rafineri çıkışlarını tıkama eylemi nedeniyle, benzin istasyonuna yeni dağıtım yapılamadığı için 251 istasyon tümüyle kapandı, 372 istasyonda ise sınırlı servis yapılıyor.

Varlık vergisi sembol oldu

Başbakan Edouard Philippe, Ulusal Meclis'te yapılan 'oylamalı genel görüşmede' muhalefetin sert eleştirilerini yanıtladı. Sarı Yelekliler, vergilerin tümüyle kaldırılmasının yanısıra, geçtiğimiz yıl kaldırılan "Varlık Vergisi ISF'in yeniden getirilmesini ön koşul olarak ortaya koydu. Meclis'ten bu çağrılara yanıt veren Başbakan Philippe bir geri adım daha atarak, hükümetin zamları dondurarak tartışma başlatacağı 3 aylık moratoryum sürecinde, bu yasanın uygulamada nasıl sonuçlar verdiğinin inceleneceğini, eğer olumlu sonuç vermiyorsa kaldırılmasına karşı olmadıklarını söyledi.

Görüşmelerde ikidarı sert eleştiren muhalefet partileri, olanların asıl sorumlusunun Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve onun yönetme biçimi olduğunu söyledi. Cumhuriyetçiler'in Grup Başkanı Christian Jacob, "Bugün Macron için sonun başlangıcı gibi görünüyor" derken, Meclis kulisinde konuşan aşırı sağ lider Marine Le Pen, "Sayın Macron, Elysee'de saklanmayın, çıkın halkın karşısına ve konuşun" diye konuştu.

Cumartesi günü 4'üncü kez Paris'te

Önümüzdeki Cumartesi günü Paris'te yapılacak büyük eylemle ilgili Hükümet, gösteri yapılmaması çağrısında bulundu. İçişleri Bakanı Christophe Castaner başta olmak üzere bazı bakanlar, Fransızlar'dan "akılcı davranmalarını ve eyleme gitmemelerini" istedi. Castaner, bu sefer çok daha hızlı gözaltılar olacağını ve şiddet olaylarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ancak Sarı Yelekliler bütün uyarılara rağmen, Paris'e hareket için organizasyona başladı bile. Hareket sözcüleri, Hükümet'ten aksi bir açıklama gelmediği sürece, Cumartesi günü öngörüldüğü gibi, Paris'te ve tüm Fransa'da eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Güvenlik önlemleri

Cumartesi günü yapılması beklenen 4'üncü Sarı Yelekliler eylemi nedeniyle hükümet Paris'te, ordunun da devreye gireceği yoğun güvenlik önlemleri alacak. Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, "Güvenliğin sağlanması ve kamu otoritesini temsil eden binalara yapılan saldırıların engellenmesi için her türlü güvenlik önlemleri alınacak. Ancak, asker görev yapacak mı, bu aşamada net bir yanıt veremem. Çalışmalar devam ediyor" dedi.

Hükümet, devlet binalarının korunması için jandarma ve ordunun da görev yapmasını planlıyor. Pariste'ki büyük eylemde ise, polis ve jandarma birlikleri birlikte görev alacak.

Halk desteği sürüyor

Öte yandan, Sarı Yelekliler eylemleri sırasında yaşanan şiddet olaylarına rağmen, harekete halk desteği sürüyor. Haber kanalı BFM TV için Enstitü ELAB tarafından yapılan son anket, halkın yüzde 72'sinin halen Sarı Yelekliler hareketini desteklediğini ortaya koydu. Cumartesi günü yaşanan şiddetli eylemlerin ardından yapılan ankete katılanların yüzde 82'si şiddeti kınadığı, ancak yüzde 37'si 'şiddet eylemlerini anladığını' söyledi.

Ülkede hayatı durduran eylemi, orta sınıfın yüzde 69'u, kırsal kesimin yüzde 76'sı, asgar ücretin altında yaşamını sürdüren yoksul kesimin yüzde 79'u, beyaz yakalı üst düzey çalışanların yüzde 56'sı desteklediklerini dile getirdi.

Seçmen kategorisine göre ise, Macron'a oy veren seçmenin yüzde 52'si, aşırı sağ lider Marine Le Pen'e oy veren seçmenin yüzde 87'si, radikal sol lider Jean Luc Melenchon'u destekleyen seçmenin yüzde 83'ü eylemlere destek veriyor.

Hükümetin Sarı Yelekliler'i tatmin etmese de çözüm için önerilerde bulunması ve şiddet olaylarının yarattığı korku, hareketin devam etmsini isteyenlerin oranını 6 puan gerileyerek, yüzde 63'e taşıdı. Şiddet eylemlerinden önce bu rakam yüzde 69 idi.