Fransa Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Jean Marc Ayrault, bugünkü Ankara ziyaretinde “Türkiye'deki olağanüstü hal sürecinde temel hak ve özgürlüklerin her zaman korunması gerektiğini vurgulamamız gerekiyor” ifadesiyle dikkat çekti.
Fransız Bakan Ayrault, Türkiye ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte ortak basın toplantısında kameralar karşısındaydı. Ayrault ile Çavuşoğlu’nun, Suriye ve terör örgütleriyle ilgili birbirlerine yakın görüşlerine ilişkin açıklamalarının ardından Fransız bakanın, bir soru üzerine verdiği cevaptan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması konusunda Paris ile Ankara arasındaki farklılık göze çarptı.
Ayrault, “Fransa dört kez olağanüstü hal kararını uzattı. Ancak Türkiye şu anda iki kere uzatmış durumda. Buna karşın Fransa Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye yönelik eleştiriler var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu insan hakları vurgusuyla yanıtladı. Ayrault, Fransa ve Türkiye’deki OHAL’in aynı özelliklere sahip olmadığını söyledi:
“Türkiye terörle mücadele çerçevesinde tabii ki de kendini savunma hakkına sahiptir. Bu en doğal hakkıdır ve bu OHAL süresini uzatmak da hakkıdır. Ancak şuna dikkat çekmek gerekir ki; Türkiye’deki ve Fransa’daki OHAL aslında aynı hukuki temele dayalı değildir. Fransa’da OHAL’de yasama yetkisi yürütmeye geçmemektedir ve yargının bağımsızlığı sözkonusudur. Fransa’da geçerli olan OHAL, sadece polise ekstra bir yetki getirilebiliyor. Bu bağlamda Türkiye’nin OHAL sürecinde hukuk devletine saygı ve temel hak ve özgürlüklerinin her zaman gözönünde bulundurulması gerektiğini vurgulamamız gerekiyor. Burada sözkonusu yargılamaların her zaman adil koşullarda gerçekleşmesi gerekiyor. Faillerin kendilerini savunabilecek avukatlara erişebilmesi ve bu avukatların da özgürce mesleklerini icra edebilmeleri gerekiyor. Savunma ile ilgili yargılamada yargılananların, faillerin yargı kararını her zaman bir üst makama götürebilmeleri için yargı yolunun da açık olması gerektiğini vurgulamamız gerekir. Belki de son olarak da şunu söyleyebiliriz: Zaten bizler için bu durum OHAL ile ters düşen bir durum değildir.”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Ayrault’un yanıtından memnuniyetsizliğini açıkça ifade etti. Türkiye’deki olağanüstü hal ile Fransa’daki olağanüstü hal arasında bir fark görmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Ankara’nın görüşünü şöyle dile getirdi:
“(İki ülkedeki OHAL'in) kapsamı da hedefi de aynıdır, terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa'yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa hukuk çerçevesinde Türkiye'de darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye bağlı teröristler de darbeyi yapanlar da hukuka, yargıya teslim edilecektir. Türkiye'deki ve Fransa'daki olağanüstü haller insanların özgürlüklerini, günlük hayatlarını da kısıtlamamıştır, etkilememiştir. Hep söylüyoruz, atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır. Çünkü bizler devletiz, devletler, kamu kurumları teröristler gibi davranamaz. Bu sürecin şeffaf olması da önemli; iki ülke de Avrupa Konseyi üyesi. Avrupa Konseyi’ni de düzenli bir şekilde bilgilendiriyoruz.”
Ayrault: “PKK bir terör örgütüdür”
OHAL ile ilgili görüş farklılığına rağmen Fransız Bakan’ın, terör örgütü PKK’ya ilişkin mesajları ise, “Ankara açısından kabul edilir nitelikte” olarak yorumlandı. Bakan Ayrault, “Türkiye başka bir tehdit altında da bulunmaktadır, o da PKK'nın terör tehdididir. PKK, çok sayıda terör saldırısı düzenlemektedir. Fransa olarak her seferinde Türkiye'nin yanında olduğumuzu ve bu terör saldırılarını kınadığımızı en kuvvetli şekilde ifade ediyoruz. Fransa için çok açık ve nettir ki PKK bir terör örgütüdür, bu şekilde ele alınıyor ve alınacaktır. Türkiye bir ortaktır. Bölgesel ve uluslararası platformda da müttefikimizdir,” dedi.
Çavuşoğlu: “PKK ile Irak’ta aktif mücadele edeceğiz”
Irak kaynaklı PKK saldırılarını anımsatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da, “Şimdi de Sincar'ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar ve biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak PKK’nın Irak’taki yapılanmasına da bundan sonra daha aktif müdahale edeceğiz ve burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz ve sınırımızda bizden tarafta ve diğer tarafta aldığımız ve alacağımız tedbirlerle de bu bölgenin bizim için güvenli bölge olmasını, sınırlarımızın daha güvenli hale gelmesini de sağlayacağız,” diye konuştu.
Fransız bakandan, Suriye’de ateşkes vurgusu
Fransız Bakan Ayrault, Paris ile Ankara’nın, Suriye konusunda ortak bakış açısına sahip olduğunu da ifade etti. Halep halkına insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Ayrault, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı ateşkes kararının uygulanmasıyla kalıcı bir çözümün tesisi için müzakerelerin tekrar başlayabileceğini söyledi.
“Türkiye doğrudan bu savaştan etkilenmektedir çünkü hemen yanı başında süregeliyor bu savaş” diyen Ayrault, Pazar günü Gaziantep’te sığınmacılara yönelik çabaları yerinde gördüğünü de anımsattı.
Çavuşoğlu: “Musul operasyonuna katkı sağlıyoruz”
Irak’taki son tabloyu da değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Şu anda devam eden Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak'ta eğittiğimiz Peşmerge güçleri aktif bir şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı’nda eğittiğimiz ve Ninova Kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DEAŞ'a karşı operasyonun içindeler. Diğer taraftan dört F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor hava operasyonlarına katılmak için. Bu havadan desteğin nasıl yapılacağına koalisyon içindeki ülkelerle birlikte askerlerimiz karar veriyor. Başika Kampı’nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700'den fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Cerablus bölgesindeki katkımız da ortada. Sanırım hiçbir ülke tek başına bu kadar DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirmemiştir,” dedi.
Ayrault, TBMM’deki izleri inceledi
Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ev sahipliğinde, TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşanan bombalamadan etkilenen bölümleri inceledi. Ayrault, buradaki açıklamasında, “Parlamento, Türk demokrasisinin bir sembolü ve tam kalbinden vuruldu. Fransa hemen akabinde bildiğiniz gibi kabul edilemez darbeyi kınadı. O gece parlamenterlerin göstermiş olduğu cesareti büyük bir memnuniyetle karşıladık. Aynı zamanda Türk halkı, son derece cesur davranarak, büyük bir seferberlikle sokaklara çıktı ve bu darbe girişimine ‘hayır’ dedi” ifadelerini kullandı.
Ayrault, ayrıca Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü; TBMM’yi ziyareti sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de biraraya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin eski Musul Başkonsolosu olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da bulundu.