Fransa Libya’da Göçmen Kontrol Noktaları Kuracak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika’dan Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya gelen on binlerce göçmenin yarattığı krizi, göçmenlerin çıkış noktası Libya’da çözeceklerini açıkladı. Macron, binlerce göçmenin Akdeniz’de boğularak can vermesinin önüne geçebilmek için Libya’da, daha önce Yunanistan ve İtalya sınırında kurulan “hotspots/göçmen kontrol noktaları” oluşturacaklarını duyurdu. Macron, bazı Avrupa ülkelerinin bu fikre sıcak bakmadığını belirterek, “Fransa bunu Avrupa ile birlikte yapmak istiyor ama uzlaşma olmazsa, tek başına yapacağız” dedi.

Orleans kentinde Fransız vatandaşlığı alan yabancıların törenine katılan ve bir mülteci kampını ziyaret eden Macron, bu yazdan itibaren göçmenlerin, durumları kabul edilebilir olmadığı halde, bu çılgın riski almalarına engel olabilmek için bu yazdan itibaren Libya’da hotspots/göçmen kontrol noktaları kuracaklarını duyurdu.

Orleans kentinde Fransız vatandaşlığı alan yabancıların törenine katılan Macron, Libya’da “hotspots/göçmen kontrol noktaları” oluşturacaklarını duyurdu

Sığınma talebinde bulunacakların başvurularını Libya topraklarında almayı planlayan Fransa, göçmenlerin hayatları pahasına Akdeniz’i geçmelerine bu şekilde engel olmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Macron, bu kararı, “İnsanlar büyük umutlarla bize gelmeden onları gidip biz bulacağız. Bu yılsonuna kadar göçmen krizine her alanda çözüm bulmak ve ülkede tek bir göçmenin ya da sığınmacının bile sokakta, ormanda uyumasına son vermek istiyoruz” sözleriyle açıkladı. İlk hedeflerinin “herkesi insanlık onuruna yakışır şekilde bir konuta yerleştirmek” olduğunu kaydeden Macron, “Ülkenin her yerinde acil göçmen konutları oluşturarak, daha ilk başvuru anından itibaren insanların sokaklarda uyumasına son vermek istiyorum” dedi.

Llibya’da kurulacak kontrol noktaları konusuna diğer AB ülkelerinin son derece temkinli yaklaştıklarını vurgulayan Macron, “Ama ben kararlılığımızı göstermek istiyorum. Bunu Avrupa ile birlikte yapmak isteriz. Ama Avrupa çekimser kalırsa, Fransa bunu yapacak. Bunun için bütün güvenlik şartları oluşturulmalı. Bugün bu oluşturulmuş değil” diye konuştu.

Sığınmacıların ‘sonlarının ne olacağını bilmeden’ yola çıkmalarını ve dolayısıyla Akdeniz’deki ölümleri engellemeyi hedeflediklerini kaydeden Macron, “Libya’da hangarlarda, kamplarda, son derece kötü şartlarda bekleyen 800 bin ila 1 milyon civarında göçmen var. Bu insanlar en düşük insani koşullardan bile yoksun bekliyorlar.Bu sorunun temeli de ülkedeki kaosun giderilmesidir. Libya’nın istikrara kavuşturulması sorunun temel çözümüdür” diyerek, Fransa’nın bu konuda aldığı arabuluculuk inisiyatifinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

İlk kez bir Afrika ülkesine hotspots

Daha önce 2015’de özellikle Suriye’den Avrupa’ya doğru yaşanan göç dalgası nedeniyle Yunanistan ve İtalya’da kurulan hotspotlar/göçmen kontrol noktaları, ilk kez AB sınırları dışında ve güvensiz bir ülkede kurulacak. Türkiye ile yapılan göçmen geri kabul anlaşması ve Balkan sınırlarının kapatılmasının ardından Libya, Afrika ve Orta Doğulu göçmenlerin temel göç güzergahına dönüştü.

Uluslararası Göçmenler Bürosu’nun rakamlarına göre, yalnızca 2017 yılının başından bu yana Libya’dan yola çıkıp Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısı 100 bini aştı. İtalya hükümeti ise bu göçmenlerin 93 bininin kendi topraklarına geldiğini açıkladı.

AB bölündü

Ancak iç savaşla boğuşan Libya’da hotspots kurulması fikrine, AB ülkeleri son derece temkinli yaklaşıyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Libya’dan İtalya’ya gelen göçmen güzergahının kapanması gerektiğini dile getirse de, bazı AB ülkeleri sınır kontrollerinin artırılması ve Libyalı sahil güvenlik polislerinin eğitilmesinin öncelikli olarak uygulanmasını istiyor. Ancak bu adımlar gerçekleştikten sonra bir Afrika ülkesinde hotspots açılmasının olanaklı hale geleceğini savunuyor. Emmanuel Macron ise daha fazla vakit kaybetmeden,“AB ile ya da AB’siz”, bu uygulamayı başlatmakta kararlı görünüyor.