'Fransa'nın Çabaları Kısıtlı Kalabilir'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, geçtiğimiz günlerde Moskova’da Rusya lideri Vladimir Putin’le IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yapma konusunu görüştü. Ancak Rus uzmanlar, Putin, Fransa’nın da parçası olduğu Amerika liderliğindeki koalisyona güvenmediği için işbirliği kapsamının, özellikle de Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus jetini vurması sonrasında, kısıtlı olacağı görüşünde.

Ruslar, Rus jetinin Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesini Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’ne taş ve yumurta atarak protesto etmişti.

Rus liderler de, Rus vatandaşlarını, terörü desteklemekle suçladıkları Türkiye’ye gitmeme konusunda uyarıyor.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, “Uçağımızın düşürülmesi ve pilotumuzun öldürülmesi gibi trajik bir olaydan sonra ne yapabilirdik? Bu uyarıyı yapmak şarttı. Dışişleri bakanımız vatandaşlarımızı tehditler konusunda uyarmakta haklı,” diye konuşmuştu.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açıklamalarında değindiği gibi, Türkiye dahil bazı ülkeler, yıllar sonra bir NATO üyesinin Rus uçağını düşürmesi olayının tansiyonu daha da arttırmasını istemiyor.

Uzmanlara göre Hollande’ın Rusya ve Amerika liderliğindeki koalisyon arasında köprü kurma umudu boşa çıkabilir.

Savunma Uzmanı Pavel Felgenhauer durumu şöyle değerlendirdi: “Rusya, bunu son derece kötü bir gelişme olarak algılayacak ve bu, Putin’i daha da öfkelendirecek çünkü Putin, Türkiye’nin Rus uçağını IŞİD’e karşı büyük bir koalisyonun oluşmasını engellemek için düşürdüğüne inanıyor.”

Görüşmeler sonrası François Hollande, Paris’teki saldırılardan sonra Rusya’ya da terörle mücadele için istihbarat paylaşımında bulunmayı önerdi.

Ancak uzman Alexander Golts'a göre Beşar Esat’ı destekleyen Rusya’ya Suriye konusunda güven duyulmuyor.

Pek çok uzman IŞİD’le mücadelede Fransa’nın sembolik bir birleştirici rol üstlenebileceği görüşünde olsa da Fransa’nın bu rolü, taraflar arasında yeni olaylar yaşanmasını engellemeye çalışmakla kısıtlı olabilir.