Paris’teki saldırıların etkisini üzerinden atmaya ve benzer nitelikteki saldırıların önüne geçilmesini sağlam için güvenlik alanında adımlarını sıklaştıran Fransa, örneğine daha önce rastlanmayan bir karar alarak Avrupa Birliği’nden yardım talep etti. Bir yandan Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad, Batı Afrika’da ve Irak ile Suriye gibi sorunlu alanlarda askeri operasyon düzenleyen ya da mevcut misyonlarını sürdüren diğer yandan da iç güvenliğini sağlayan Fransa, Avrupa Birliği Antlaşması’nın 42. maddesinin 7. fıkrasının devreye sokulmasını istedi.
Bu madde, bir üye ülkenin kendi toprağında saldırıya uğraması halinde diğer üye ülkelerin ellerindeki imkan ve olanaklar çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. Maddesine uygun olarak yardım ve destekte bulunmasını öngörüyor. Avrupa Birliği’ne iletilen resmi başvuruda, “Fransa’nın Avrupalı ortaklarından Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelesinde ve Fransa’nın yürüttüğü operasyonlara artırılmış askeri katılım talep ettiği” belirtildi.
NATO’nun “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” ilkesine dayanan ve bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılmasını sağlayan meşhur 5. maddesine benzeyen bu maddenin askeri boyutu ve ortak hareket dozu çok daha düşük. Bununla birlikte siyasi boyutu oldukça yüksek.
Talep, Avrupa Birliği’nden oybirliğiyle yeşil ışık aldı almasına ancak gelen tepkilerde farklılık da söz konusuydu. Almanya, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Finlandiya desteğe hazır olduğunu beyan ederken İngiltere, Fransa’nın taleplerini değerlendirmeye hazır olduğunu duyurdu.
Avrupa Birliği savunma bakanlarını bir araya getiren toplantı sonrasında konuşan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, alınan kararı, “Her ülke şunu söyledi: Destek olacağım, yardım edeceğim.”
Le Drian, Avrupa Birliği’ndeki ortaklarının ya Fransa’nın Suriye ve Irak’taki operasyonlarına katkı sağlayarak ya da diğer operasyonlardaki yükünü azaltarak katkı sağlayabileceğini söyledi. Suriye ve Irak’taki operasyonlara ek katkı sağlama fikrinin İspanya, Danimarka ve İngiltere tarafından sıcak karşılandığını söylemek pek mümkün değil.
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa’ya yapılan saldırının tüm Avrupa’ya yapılmış olduğunu belirtirken Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotis Kammenos, saldırılar için “Avrupa’nın 11 Eylül’ü” ifadesini kullandı.