Fransız Parlamentosu, bir yıldır tartışılan peçe ve çarşaf yasağını görüşmeye başladı. Görüşmelerde iktidar milletvekillerini, cumhuriyet değerleri adına çarşafı tümüyle yasaklayan tasarı lehinde oy kullanmaya çağırırken, muhalefet toplu yasağa karşı çıktı.
Peçe ve kara çarşaf şu anda İtalya’da yasak ve Belçika’da da yasaklanması yolunda çalışmalar yapılıyor.
Fransa kamuoyu bir yılı aşkın süredir kadınların yüzünü sadece gözleri açık bırakacak şekilde kapatan burkanın ülkede tümüyle yasanlanmasını tartışıyor. Fransa parlamentosu dün gece burkayı tümüyle yasaklayan hükümet tasarısının görüşmelerine başladı. Görüşmelerde yasayı hükümet adına Adalet Bakanı Michele Alliot-Marie savundu.
Genel Kurul’da başlayan görüşmeler nedeniyle parlamento etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Görüşmeleri açan Bakan Alliot-Marie, « Gönüllü ya da zorla, yüzün saklanmasının kamu düzenine zarar verdiğini » savundu. Adalet Bakanı Burkanın komünoter bir toplum yapısının ürünü olduğunu ve komünotarizmin de anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.
Alliot Marie, muhalefetin yasanın anayasaya aykıı olduğu iddialarının da doğru olmadığını belirtti.
Ana muhalefet Sosyalist Parti ise, yasağa karşı olmadıklarını ancak yasağın kamusal alanla sınırlı tutulması gerektiğini savundu. PS Grup Başkanı Jean Marc Ayrault, sorumluluk duygusuyla yasaya karşı çıkmayacaklarını ancak yasak sınırlanmazsa oylamaya da katılmayacaklarını açıkladı. PS’den yalnızca milletvekilleri Manuel Valls ve Jean-Michel Boucheron lehte oy kullanacağını duyurdu.
Yasanın ateşli savunucularından iktdardaki Halk Hareketi Birliği partisi Grup Başkanı François Cope ise muhalefeti kaçak güreşmekle suçladı :
Cope, muhalefete iki yüzlü davranmaktan vazgeçmesi çağrısında bulunarak, eğer destek vermiyorlarsa red oyu kullanmalrını istedi.
Burka yasağını gündeme getirip Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını sağlayan Komünist Partili komisyon Başkanı Andre Gerin’a rağmen, partisi de oylamaya katılmama kararı aldı. Meclis’te 10 sandalyesi bulunan Radikal Sol Parti de yasaya destek vereceğini duyurdu. Yasaya karşı oy kullanacağını açıklayan tek parti ise Yeşiller. Yeşiller Partisi, iktidarı aşırı sağın söylemlerini çalmakla suçladı ve yasakla kadınların iki kez cezalandırıldığını öne sürdü.
Genel Kurulda söz alan bazı muhalif milletvekilleri de hükümetin krizi ve skandalları örtmek için konuyu gündeme getridiğini savundu.
Muhalefet milletvekili Pierre Gosnat (GDR), “Bu yasa 2000’in altındaki kadın için geliyor. Yani toplumun yüzde 0,0003’ünü ilgilendiren bir konu” diyerek, hükümetin samimi olmadığını savundu.
Yasayla, ülkede kara çarşaf giyen kadınlara 150 Euro ceza ve vatandaşlık dersi alma zorunluluğu getiriliyor. Asıl suçlu olarak görülen kadını çarşaf giymeye zorlayan kocaya ise 15 bin euro para ve 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yasa tasarısı 13 Temmuz’da Parlamento’da oylanacak, 6 aylık pedagojik bir süreçten sonra, 2011 yılı Nisan ayında yürürlüğe girecek.