Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım sürerken, yurtdışında yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Türkiye vatandaşı seçmen için yurtdışı seçim bölgelerinde heyecan erken başlıyor. Yurtdışında yaşayan Türkler, 27 Nisan Perşembe gününden itibaren oy kullanmaya başlayacak.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiyeli seçmenler, 27 Nisan- 9 Mayıs tarihleri arasında değişen tarihlerde, tüm kıtalarda kurulan 177 sandıkta oylarını kullanacak. Türkiye dışında en çok sandık, Türkler'in yoğun yaşadığı Almanya (25 büro), Fransa (9 büro), ABD (8 büro), Avusturya, İngiltere, Hollanda, Çin, Rusya ve Kanada'da kuruldu.
İlgili Haberler ABD’de 134 Bin 245 Türk Seçmen Oy KullanacakYurtdışındaki Türk seçmen, dış temsilciliklerde yani büyükelçilik ve başkonsolosluk binalarında yerel saatle 09.00 - 21.00 arasında; başkonsolosluğa bağlı şehirlerde ise yerel saaat ile 09.00 - 18.00 arasında oy kullanabilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması halinde ise, oy verme saatleri 20-24 Mayıs tarihleri arasında hafta içi ve hafta sonu yerel saat ile 08.00 - 23.00 olarak belirlendi.
Seçmen, randevu almaya gerek olmadan, temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek.
Fransa'da 3 yeni seçim bürosu
Fransa'da başkent Paris'teki başkonsolosluk binasının yanısıra, Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Nantes ve Marsilya kentlerindeki konsolosluk binalarında oy kullanılacak. Ancak sandığa ulaşımın kolaylaştırılması ve Lyon, Paris ve Strasbourg sandıklarının yükünün azaltılması amacıyla bu sene; Lyon seçim bürosuna Clermont Ferrand (Belfort), Paris seçim bürosuna Orleans, Strasbourg seçim bürosuna ise Mulhouse kentlerinde kurulacak bürolar eklendi.
VOA Türkçe'ye hazırlıklara ilişkin bilgi veren Paris Başkonsolosu Serdar Belentepe, mevcut 6 sandıkta 27 Nisan- 9 Mayıs, yeni kurulan 3 sandıkta ise 29 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabileceğini belirtti. Mevcut 6 sandıkta oy kullanma işlemi 21.00'e kadar devam ederken, bu 3 yeni sandıkta 18.00'de sona ereceğini vurgulayan Belentepe, iş ve yolculuk durumu uygun olan seçmenlere, uzun kuyruklarda beklememek için hafta içi oy kullanmayı seçmeleri çağrısında bulundu.
Üzerinde TC Kimlik numarası olan kimlik kartı!
Seçmen kimlik tespiti için de uyarıda bulunan Paris Başkonsolosu, resmi kimlik tespitinde, üzerinde seçmenin vatandaşlık numarasının bulunduğu, pasaport ya da nüfus cüzdanı gibi fotoğraflı bir kartla gelmesinin önem arzettiğini belirtti. Evlenme cüzdanı ve sürücü belgelerinde de kimlik numarası bulunduğunu belirten Belentepe, oy kullanma işleminin seçmen açısından sorunsuz olması için bu detaylara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu, yurtdışında oy kullanacak seçmenleri, bulunduğu ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgelerinin kimlik tespiti için gerekli olmayacağı uyarısında bulunuyor.
İlgili Haberler Almanya'daki Türk Seçmenin Tavrında Neler Etkili?Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı uygulamaya göre, "Oy verme işlemi sırasında seçmenin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri ile kimliğini tespit eder. Bu belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer almıyorsa temsilcilikçe veya nüfus müdürlüklerince verilmiş seçmeni tanıtacak nitelikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus kayıt örneğinin ibrazı gereklidir. Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırılmaz" ifadesi yer alıyor.
Sandık güvenliği ve oyların sayımı
Yurtdışında yapılan seçimlerde en önemli konulardan bir tanesi de sandık ve oy güvenliğinin sağlanması. Konuya ilişkin, VOA Türkçe'ye bilgi veren siyasi partilerin Paris temsilcileri, sandık güvenliği için her türlü önlemi aldıklarını, sandık kurulunda olmayan İyi Parti, HDP gibi partilerin de "müşahit/gözlemci" sıfatıyla salonda bulunacağını belirtti. Parti temsilcileri burada iki hafta boyunca verilecek oyların tümünü her gün kayda geçireceklerini belirtti.
Sandık kurulunda bir önceki seçimlerde birinci gelen ilk üç parti temsilci bulunduracak. Oylar, bu 3 temsilcide ve YSK temsilcilerinde bulunan anahtarların biraraya gelmesiyle açılabilen kilitli bir odada saklanacak. Odalara tek başına kimse giremeyecek. Ardından yine bu siyasi parti temsilcilerinin eşliğinde mühürlü oy torbaları Türkiye'ye gönderilecek. Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından, oy sayım işlemine geçildiğinde, yurtdışı oyları, Türkiye'deki oylarla beraber sayılacak.