Fransa Sevil’i Konuşuyor

Fransız medyası ve insan hakları örgütleri, Fransa’dan Erasmus öğrenci değişim programı ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne gelen, burada parasız eğitim eylemine ve Grup Yorum konserine katıldığı için tutuklanan Türk kökenli Fransız vatandaşı Sevil Sevimli’yi konuşuyor. Sevil’in serbest bırakılması için Avaaz.org internet sitesi tarafından başlatılan imza kampanyasında ise, imza sayısı 10 bine ulaştı.

Fransız basını imza kampanyasının başlamasının ardından 19 yaşındaki Sevil’in Fransa’da olağan ve yasal karşılanan ve şiddet içermeyen eylemlere katıldığı için tutuklanmasını eleştiriyor. Sevil’e Destek Komitesi üyelerinin Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önündeki eylemine geniş yer veren France 3 Televizyonu, AB’ye girmek isteyen Türkiye’de, 2010 yılından bu yana 700 öğrencinin hapsedildiğini de vurguladı. Mayıs ayında tutuklanan Sevil’in anlaşılmayan gerekçelerle halen cezaevinde tutulmasını eleştiren Liberation ve Le Monde gazetesi de, Başbakan Erdoğan’a Sevil’i serbest bırakması çağrısı yaparak, “Hollande’ın gelişi ile yumuşayan Türk-Fransız ilişkilerini yeniden zedelemeyin” çağrısı yaptı.

Dünyadan 10 bin imza

Sevimli'nin Fransa'da yaşadığı Lyon kentindeki arkadaşları tarafından Avaaz.org sitesi üzerinden başlatılan ve yayılan imza kampanyasında da imza sayısı 10 bine ulaştı. “Sevil Sevimli’ye Özgürlük!” başlığıyla hazırlanan ve Sevil’in geçerli olmayan gerekçelerle hapiste tutulduğunu vurgulayan «Sevil teröristse hepimiz teröristiz » ifadesi yer alan imza kampanyasına Fransa’dan 7583, Türkiye’den 667, Belçika’dan 145, Kanada’dan 113, Almanya’dan 94, Amerika’dan 74, İngiltere’den 67, İsveç’ten 59, İspanya’dan 37, Avustralya’dan 35, Polonya’ :dan 20, İtalya’dan 20, Avusturya’dan 16, diğer ülkelerden 347 kişi imza attı.

İmzalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanlığı, Fransız ve Türk Dışişleri Bakanları ve İçişleri Bakanlığı’na gönderiliyor. Bir taraftan da Sevimli ailesi, kızlarının durumunu insan hakları örgütleri ile Avrupa Konseyi’ne taşıyor. Aile, Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande’a da bir mektupla durumu anlatarak yardım istedi. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, ailenin kendisine gönderdiği bir mektup üzerine Sevil’in durumunu yakından izledikleri, fiziksel durumunun iyi olduğu, ancak Türkiye’nin adli sürecine müdahale edemeyecekleri yanıtını verdi.

9 Mayıs’ta tutuklanmıştı

Avrupa öğrenci değişim programı çerçevesinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi gazetecilik bölümüne gelen Sevil Sevimli, 9 Mayıs’ta polisin "DHKP-C operasyonu" kapsamında gözaltına alınmış, daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Sevil’in, "1 Mayıs gösterisine katıldığı ve Grup Yorum konserine gittiği, Güler Zere belgeselini seyrettiği ve parasız eğitim eyleminde afiş astığı gerekçesiyle’ tutuklandığı bildirilmişti.