Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Dairesi'nin (OFPRA) rakamları bu yıl, tüm Avrupa’ya yapılan “yasal sığınma başvurularında” rekor artış olduğunu ortaya koydu. Mülteciler en çok Almanya, İspanya ve Fransa’ya iltica talebinde bulundu. Türkiye’den yapılan 8 bin 500 başvuruyla, Fransa’ya yapılan başvurularda Türkler 3’üncü sıraya yerleşti.
İltica başvurularında ilk tercih Almanya
İç savaşın ardından, 2015’te yaşanan büyük Suriye göçünden bu yana Almanya, iltica başvurularında “en çok tercih edilen ülke” olmaya devam ediyor. OFPRA’nın 2023 yılı için yayınladığı ilk rakamlara göre, geçtiğimiz yıl Almanya’ya 350 bin mülteci başvurdu. Bununla, Almanya’ya yapılan başvurularda yüzde 51 oranında artış oldu. Almanya’da başvuranların en büyük dilimini 150 bin sığınma talebiyle Suriyeliler oluşturuyor.
Almanya’yı, 2023’te 163 bin başvuru ile yine rekor kıran İspanya izliyor. Bir önceki yıla kıyasla İspanya’ya yapılan başvurularda yüzde 37 oranında artış kaydedildi. İspanya’ya yapılan iltica başvurularının yüzde 80’i Venezuela, Kolombiya ve Peru’dan.
En çok mülteci alan AB ülkesi sıralamasında üçüncü sırada yer alan Fransa’ya ise 142 bin 500 mülteci talepte bulundu. Fransa’da da son 6 yıldır artan sığınma başvurularında geçtiğimiz yıl yüzde 8,6 artış belirlendi.
İlgili Haberler Fransa’da tartışmalı göç yasası protesto edildiHer yıl AB'ye gelen mültecilerin sayısı, gidenlerin sayısından daha fazla. Buna göre, 2022'de, yıl içinde giren ve çıkan kişi sayısı arasındaki fark olan net göç, 27 üyeli AB için 1 milyondan fazla.
Afganistan ilk sırada, Türkiye 3’üncü
Fransa’da geçtiğimiz yıl 123 bin 500 mülteci sığınma talep ederken, bu yıl bu rakam 142 bin 500’e yükseldi. En fazla başvurunun Afganistan’dan geldiği Fransa’da bunu Bangladeş ve Türkiye izledi.
Afganistan’dan Fransa’ya 17 bin 500, Bangladeş’ten 8 bin 600, Türkiye’den 8 bin 500 başvuru yapıldı. Türkiye’yi 8 bin başvuru ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti izledi. Gine ise 7 bin başvuru ile beşinci sıraya yerleşti. Fildişi Sahili, Gürcistan, Suriye, Sudan ve Ukrayna ülkeler sıralamasında ilk onda yerini aldı. Almanya’da en fazla sığınma başvurusu yapan Suriyeliler, Fransa’da 8’inci sırada yer aldı.
BM: “110 milyon kişi yerinden oldu”
Birleşmiş Milletler’e göre, başta Ukrayna'daki savaş, Sudan ve Afganistan'da yıllardır süren insani kriz, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burma'daki çatışmalar, Somali'de kuraklık, sel ve güvensizlik ortamı nedeniyle 2023 ortası itibarıyla dünya çapında 110 milyondan fazla insan zorla yerinden edildi. Gelişmekte olan ülkeler bu mültecilerin yüzde 75'ine evsahipliği yapıyor.
Avrupa’da en fazla göçmen Almanya’da en azı Romanya’da
AB’nin 27 ülkesinde yaşayan yaklaşık 450 milyon kişiden (2021 rakamlarına göre) 24 milyonu Avrupalı olmayan vatandaşlardan oluşuyor. Bu da AB nüfusunun yüzde 5’ine tekabül ediyor. Bu vatandaş olmayanların büyük bir kısmı Almanya'da ikamet ederken (10,6 milyon), İtalya, Fransa ve İspanya'da 5’er milyon sığınmacı yaşıyor.
Ulusal nüfusla kıyaslandığında, vatandaş olmayanların en yüksek oranı Lüksemburg'da bulunuyor. Mülteciler, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 47'sini temsil ediyor. En düşük mülteci sayısı ise yüzde 1,2 ile Polonya ve binde 8 ile Romanya’da bulunuyor.