Fransa’da yeni grevler kapıda: 150 bin işçi çıkartılabilir

Başbakan olarak atanan Michel Barnier’nin, tasarruf tedbirlerinin damga vurduğu bütçeyi geçirebilmek için diyalog arayışları sürerken, Fransa'da zor ekonomik koşullara karşı Kasım ve Aralık aylarında, birbiri ardına grev çağrıları geldi.

Sosyal planlar, grev çağrıları, bütçe kemer sıkma politikalarına hazırlanan Fransa'da sonbahar, toplumsal açıdan zor geçebileceği yorumları yapılıyor.

Uzun bir siyasi krizin ardından, Başbakan olarak atanan Michel Barnier’nin, tasarruf tedbirlerinin damga vurduğu ülke bütçesini geçirebilmek için diyalog arayışları sürerken, Fransa'da zor ekonomik koşullara karşı Kasım ve Aralık aylarında, birbiri ardına grev çağrıları geldi.

Çeşitli sektörlerden sendikalar, toplu işten çıkarmaları kapsayan sosyal planları ve kamu hesaplarının düzeltilmesi için 60 milyar Euroluk bütçe tasarrufu çabası öngören bütçe taslağının sonuçlarını protesto etmek için, gelecek haftalarda grev ve eylem çağrısında bulundu.

Fransız lastik devi Michelin, Vannes ve Cholet'teki fabrikalarını 2026'da kapatma kararının ardından, 1254 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Süpermarketler zinciri Auchan da, bir sosyal plan dahilinde, 2 bin 389 işçinin işlerine son verileceğini açıkladı.

Çalışma Bakanlığı, toplu işten çıkarma sayısında bir hızlanmaya işaret ederken, otomotiv, demiryolu, havayolu ve lojistik sektörlerinde de planların arka arkaya gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler Fransa'da Çalışanlardan Hükümete Dev Protesto

Kara Perşembe

Meclis’te devam eden bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin “hava taşımacılığında vergi artışı yönünde yaptığı oylamanın” ardından, Ulusal Havayolu Pilotları Birliği (SNPL) de havayolu sektöründeki tüm çalışanlara “iş bırakması” ve Perşembe günü Ulusal Meclis önünde gösteri çağrısı yaptı.

Ulusal Demiryolu Şirketi (SNCF) ve örgütlü sendikalar da, 21 Kasım Perşembe günü iş durdurma çağrısında bulundu. Ülkenin en güçlü sendikaları olan demiryolu sendikaları, 11 Aralık Çarşamba gününden itibaren, her gün yenilenmek üzere süresiz greve gitme kararı aldı.

Demiryolu işçileri de, şirketin yük taşımacılığına ayrılan Fret SNCF'in kapanması konusunda moratoryum çağrısında bulunuyor ve bölgesel hatların rekabete açılması şartlarını protesto ediyor.

Kamu hizmetinde de ana sendikalardan ikisi olan İşçi Gücü (FO) ve Genel Emek Konfederasyonu (CGT), Kamu Hizmetleri Bakanı Guillaume Kasparyan ile yapılan toplantının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Perşembe günü "grev" çağrısında bulunarak, Aralık ayı başında sokağa çıkma mesajı verdi.

Tıbbi biyologları temsil eden dört sendika da Perşembe günü sağlık sigortasında değişiklik ile “aşağı yönde revize edilen fiyatlara ilişkin müzakerelerin” yeniden başlatılmasını talep etti. Bu sendikalar aksi takdirde tıbbi analiz laboratuvarlarının 23'ten 31 Aralık'a kadar “kapanması” tehdidinde bulundu.

Tüm sektörlerde “istihdam için seferberlik" çağrısında bulunan CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, “Şiddetli bir endüstriyel kan dökmenin başlangıcındayız” diyerek, büyük yüklenicilerin taşeronları üzerinde "domino etkisi" olacağını söyledi.

Sophie Binet, sosyal plan ve işten çıkarmalardan 150 bin işçinin etkileneceğini açıkladı.

Çiftçiler yeniden ayaklanıyor

Fransa'daki ana yolları kısmen felç eden bir hareketin üzerinden bir yıldan az bir süre geçtikten sonra, çiftçiler arasında öfke de yeniden alevleniyor.

Sembolik eylemler son haftalarda yeniden başladı ve özellikle Ulusal Tarım İşletmecileri Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler'in (JA) çağrısı üzerine Kasım ortasından sonra eylemlerin daha da güçlenmesi bekleniyor.

Bu yıl yetersiz buğday hasadından ve hayvan çiftliklerinde yeniden başlayan sağlık krizinden ağır darbe alan çiftçiler, mesleklerinden geçimlerini sağlamayı talep ediyor.

Fransız çiftçisi, Avrupa Birliği ile Latin Amerika ülkeleri arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşması Mercosur’ün imzalanmasını da reddediyor.