Fransa’da Protestolara Kamyon Şöförleri de Katıldı

Fransa’da Protestolara Kamyon Şöförleri de Katıldı

Fransa’da hükümetin emeklilik reform tasarısını protesto eden kamyon şöförleri karayolu trafiğini yavaşlattı.

Petrol rafinerisi ve demiryolu işcileriyle lise öğrencileri ve diğer protestocular, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından sunulan reform tasarısının yasalaşmasını önlemek için Senato üzerindeki baskıyı sürdürüyor.

Emeklilik yaşını 60’dan 62’ye çıkaran reform tasarısının Çarşamba günü oylanması bekleniyor. Fransız parlamentosunun alt kanadı tasarıyı geçen ay onaylamıştı. Tasarının Senato’dan geçeceği tahmin ediliyor.

Öteyandan Paris’in dış mahallelerinde bugün toplum polisi bazı araçları ateşe veren ve otobüs duraklarını tahrip eden maskeli gençleri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı.

Fransa’da Emeklilik Mücadelesinde Gergin Hafta

Fransa’da, emeklilik reformu nedeniyle hükümet ile çalışanlar arasında 3 aydır süren bilek güreşinde kritik haftaya girildi. Emeklilik yaşını 60’tan 62’ye, prim ödeme tavan yaşını da 65’ten 67’ye çıkaran yasa üzerinde Senato’da yapılan görüşmelerin bu hafta tamamlanacak olması ülkede muhalefetin direnişini de artırdı.

Rafineri işcilerinin grevi nedeniyle ülke genelinde benzin sıkıntısı baş gösterdi. İşcilerin özellikle tüm Paris ve banliyölerine benzin veren Seine et Marne ana benzin deposunu kapatması tüm Paris ve banliyölerinde paniğe yol açtı. Ülkedeki 12 rafinerinin tümü greve giderken, 1000’in üzerinde istasyonda benzin tükendi. Sürücüler bir kaç litre benzin bulabilmek için istasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Petrol taşıyan tanker ve ağır araç sürücüleri sabah kamyonlarıyla Essone bölgesindeki A-1 otoyolunu 3 saat boyunca tıkayarak sabah işine gitmekte olan 10 binlerce çalışana kabus dolu bir trafik sıkışıklığı yaşattılar. Trafik, otoyol girişlerinde jandarma tarafından kontrol altına alındı.

Liseliler Polisle Çatıştı

Lyon, Comble la Ville ve özellikle Paris’in banliyölerinden Nanterre kentinde liseli öğrencilerle toplum polisi arasında çatışmalar çıktı. Nanterre’de, polisin müdahale ettiği gençlere çevre banliyölerden gelen diğer grupların destek vermesiyle çatışmalar şiddetlendi. Gençler 5 araba yakıp taş, şişe ve demirlerle polise saldırırken, polis de gaz bombası, lastik top atan silahlar ve jop kullanarak öğrencileri dağıtmaya çalıştı. Sabah başlayan öğrenci-polis çatışması öğle saatlerine kadar sürdü.

“Grevcilerin Ülkeyi Tıkamasına İzin Vermeyeceğiz”

Grevlerin ülkede ciddi sonuçlar doğurması üzerine TF1 televizyonuna çıkarak hükümetin greve karşı tutumunu açıklayan Başbakan François Fillon, emeklilik reformunu gerçekleştirmekte kararlı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını bir kez daha yineledi. Fillon, « Ülkede benzin sıkıntısı olmayacak. Çünkü gereken her tedbiri alacağız. Fransa’da grev hakkına büyük saygı var. Ama bu ülkeyi tıkamalarına izin vereceğimiz anlamına gelmiyor. Grevciler benzin depolarına girişleri engelleyemezler. Greve gitmeyen işcilerin rafineriye girmesini engellemeleri de yasa dışı” dedi.

Muhalefetten 500 Yeni Önerge

Yarın tüm Fransa’da emeklilik reformuna karşı 6. kez genel greve çıkılacak. Greve destek veren muhalefet Senato’ya “halkın karşı çıktığı yasayı onaylamayın” çağrısı yaptı. Senato’da üç haftadır görüşülen emeklilik yasası’nın tümü üzerindeki oylama Çarşamba günü yapılacak. Ancak muhalefet yasayı tıkamak için “değişiklik önergesi verme” taktiğine dün de devam etti. Yasanın kalan maddeleri üzerinde toplam 500 değişiklik önergesi verildi.