Fransa, Avrupa’ya varan Suriyeli ve Iraklı mültecilerin farklı ülkelere yerleştirilmesi sürecinde belirlediği 24 binlik kota çerçevesinde ülkeye varan ilk grupları karşılamaya başladı. Ülkede mültecilerin statüsünün ne olacağı ve uzun dönemde onları nasıl bir geleceğin beklediği tartışılmaya devam ediyor. Her zaman medyaya yansımasa da ülke bu mültecilere kalacak yer ararken, birçoğu sokaklarda yatıyor.
Bu, Fransa’daki mülteci krizinin diğer yüzü.
Bu hafta Paris’te yetkililer iki çadır kampı boşalttı. Birisi bu kamptı.
18 yaşındaki Sudanlı Ahmet, Fransa’da bildiği tek evi böylece geride bıraktı. Ahmet, Fransa’da okumak istiyor: “Eğer bir okul bulursam benim için iyi olur. Bulamazsam sorun olacak.”
Kentin diğer ucunda birkaç yüz göçmen terk edilmiş bir okulda kalıyor.
Afgan Nasrullah Daulatzia buraya gelinceye kadar aylarca sokaklarda yatmış: “Gayet iyi. Dışarda uyumaktan çok daha iyi. İyi. Mutluyum.”
Fransa’ya yeni gelen Iraklı ve Suriyeli mülteciler çok daha olumlu bir tutumla karşılaştı. Yetkililer binlerce mülteciye ev bulmaya çalışıyor.
Eylemci Herve Ouzzane, bu lisede kalan göçmenlerin birçoğunun siyasal sığınmacı olduğunu söylüyor: “Suriyeliler için kota koyuyorlar çünkü ülkede savaş var. Irak da öyle. Sudanlılar ve Eritreliler için kotadan bahsetmiyorlar. Şok oldum.”
Parisli yetkililer herkes için bir çözüm bulmaya çalıştıklarını söylüyor.
Paris Belediyesi'nden Mathieu Vicerat, “Başkent yetkilileri, herkese yardım edilsin istiyor. Ama öncelik sıralaması var. Bu sıralama, bireylerin ve ailelerin özel durumuna göre düzenleniyor” diyor.
Buradaki sığınmacılara geçici ev sağlanacak ve durumları gözden geçirilecek. Onları da, Ahmet’i de belirsiz bir gelecek bekliyor.
PARIS —