Fransa'da Yine Grev

Fransa'da Yine Grev

Fransa’da bugün yine çalışanlar sokaktaydı. Milyonlarca kişi, emeklilik reformunu protesto etmek için 4’üncü kez genel grev yaptı. Liseli gençlerin de katıldığı gösterilere katılım 3 milyonu aştı. Ancak hükümet, emeklilik yaşıyla ilgili düzenlemelerden taviz vermeyeceğini açıkladı.



Fransa’da emeklilik yaşına karşı 4’üncü genel grevde sesler ve katılım yükseldi. Ülke genelinde 244 kortejden 3 milyon’u aşkın kişi yürüdü. Yıpranma payları tırpanlanan ağır işlerde çalışan liman işçileri, metal işçileri, tüm rafineri çalışanları, demir ve havayolu çalışanları, sağlık personeli, yoğun bir şekilde greve katıldı. Rafineri grevlerinin devam etmesi durumunda Fransa’da bir hafta içinde benzin sıkıntısı başlayacak.

İşçi ve memurlara 400 liseden binlerce liseli de katılınca, sendikaların verdiği rakamlara göre katılım bugüne kadar hedeflenen moral eşiği yani 3 milyonu aştı. Öğrenci kentleri Paris ve Montpellier başta olmak üzere 4’üncü grevin yeni yüzü liseli gençler oldu. Liseli öğrencilerin de greve katılması nedeniyle eylemler radikalleşirken bir sürpriz katılım da ülkenin sembolü Eyfel Kulesi’nden geldi. Eyfel kulesi çalışanları öğlen saatlerinde turistleri boşaltıp, giriş kapılarını kapatarak yürüyüşe katıldılar.

Öğrenciler, hem aileleri için hem de kendi gelecekleri için greve destek kararı aldıklarını ve sonuç alana kadar da destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

Ülke genelinde 400 liseden binlerce öğrencinin sokaklara çıkması, hükümette eylemlerin radikalleşeceği endişesi yarattı. Başbakan François Fillon, muhalefeti ‘gençleri sokağa dökmekle’ suçlarken, iktidar milletvekillerine “Yapabileceklerimizi yaptık. Bundan daha fazla taviz veremeyiz” diyerek geri adım atmayacaklarını söyledi. Muhalefet ve sendikalar, aylardır greve çıkan çalışanların seslerini duymaması nedeniyle eylemleri hükümetin radikalleştirdiğini söyledi.

Sokakta işçiler yürüken, reformu geçirmekte hala kararlı görünen hükümet Senato’da reformu görüştürmeye devam etti. Senato’da sendikaların karşı çıktığı emeklilik yaşını 60’dan 62’ye, prim ödeme süresini 40 yıldan 41.5 yıla, eksik prim ödeyenlerin emeklilik tavan yaşını da 65’ten 67’ye çeken üç ayrı düzenleme de genel grev başlamadan önce oylanarak kabul edildi. Görüşmelerde yasayı savunan Çalışma Bakanı Eric Woerth, protestolar nedeniyle hayli zor anlar yaşadı.

Hükümet senatoda muhalefetin büyük engeliyle görüşmeleri uzayan reformu bu hafta tamamlayarak, önümüzdeki hafta başında oylatıp uygulamaya geçmeyi hedefliyor. Sendikalar ise, hükümetin seslerini duymaması durumunda, bugünden itibaren süresiz greve çıkma kararını oylayacak. Grevin radikalleşmesi önerisine halkın yüzde 69’u destek verirken, yüzde 60’ı sendikalara güvendiklerini dile getirdi.