Fransa’da yeni sağcı hükümet kuruldu

Fransa'nın yeni başbakanı Michel Barnier, sağ partilerden oluşan ve aşırı sağın dışarıdan destek verebileceği bir hükümet kurdu.

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclis’i feshederek erken genel seçimlere gitmesiyle ortaya çıkan hükümet krizi sona erdi.

Başbakan Michel Barnier, sağ partilerden oluşan ve aşırı sağın dışarıdan destek verebileceği bir hükümet kurdu.

Ancak Cumhurbaşkanı Macron’un, seçimlerde birinci gelen sol birlik hareketi Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) ortak başbakan adayı Lucie Castets’e, “güvenoyu alamaz” gerekçesiyle görevi vermemesi sonrası yaşanan siyasi kriz devam ediyor.

Erken parlamento seçimlerinden neredeyse iki ay sonra, 5 Eylül'de başbakan olarak atanan Michel Barnier, sonunda Cumhurbaşkanı Macron ile hazırlıklarını tamamladığı yeni kabineyi açıkladı.

Elysee Genel Sekreteri Alexis Kohler’in 21 Eylül Cumartesi akşamı Elysee merdivenlerinde açıkladığı 39 bakandan oluşan yeni hükümet, devir teslim törenlerini bu sabah tamamlayarak resmen göreve başladı.

Yeni kabinede görev alan 39 bakandan sekizi daha önceki hükümette görev yapan isimlerden oluştu. Kabinede kadın-erkek eşitliğini gözeten Barnier Hükümeti’nde, 20 erkek, 19 kadın bakan yer aldı. Hükümette Sosyalist Parti’den yalnızca Didier Migaud Adalet Bakanlığı’na getirilirken, diğer tüm isimler iktidar partisi Rönesans ve sağ partilerden seçildi.

Barnier Hükümeti’nin en ses getiren ismi, Cumhuriyetçiler’in Senato Grup Başkanı Bruno Retailleau oldu. Kraliyet yanlısı Philippep DeVilliers’nin yanında siyasete başlayan Retailleau, aşırı sağa yakın görüşleri savunuyor.

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın dış politikasında etkin olabilmek için Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı’na başından beri kendisine destek veren merkez sağ parti MoDem’den Jean-Noel Barrot’yu atadı.

Barnier, Avrupa Birliği’nin dış borçları ve bütçe açığı dolayısıyla Fransa’yı uyardığı bir dönemde, hükümetin ilk önemli sınavı 2025 Bütçesi’ni aşabilmesi için Ekonomi, Finans ve Sanayi Bakanlığı görevine 33 yaşındaki Antoine Armand’ı getirdi.

Hükümette yer alan tek solcu isim, Sosyalist Parti eski milletvekili Didier Migaud oldu.

Soldan tek isim: Didier Migaud

Hükümette yer alan tek solcu isim, Sosyalist Parti eski milletvekili, Meclis eski Finans Komisyonu Başkanı, Sayıştay eski Başkanı ve Kamu Yüksek Şeffaflık Kurumu Başkanı Didier Migaud oldu. Yolsuzlukla ve kamu harcamalarında israfla mücadele etmesiyle tanınan Migaud, solun da güvendiği saygın bir isim.

Önceki hükümette yer alan isimlerden Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile Kültür Bakanı Rachida Dati yerinde kaldı; Agnes Pannier-Runacher Ekolojik Geçiş ve Enerji Bakanı; Astrid Panosyan-Bouvet Çalışma Bakanı, Catherine Vautrin da Bölgelerle İşbirliği Bakanı olarak yeni hükümette de yer almayı başardı. Eğitim Bakanlığı görevine, iktidar partisinden Anne Genetet atandı.

Muhafazakr sağ Cumhuriyetçiler’den ve diğer sağ oluşumlardan Annie Genevard Tarım, Gıda ve Orman Bakanlığı'na getirildi. Daha önceki kabinede Konut Bakanlığı yapan Guillaume Kasbaryan, yeni kabinede Kamu Hizmetinden sorumlu bakan olarak atandı. Hükümet sözcülüğü görevine Macron’cu isimlerden Maud Bregeon atandı.

Solun “seçim sonuçları çalındı” tepkisi

Michel Barnier’nin başbakan olarak atanmasından bu yana ülkede, sol partiler her hafta sonu protesto gösterileri düzenliyor. Radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Lideri Jean Luc Melenchon, iktidarı “sandıktan çıkan sonuçları çalmakla” suçladı. Melenchon, yeni hükümetin açıklanmasının ardından, “Barnier ve hükümetinin hiçbir geleceği yok çünkü ne olursa olsun, bu hükümetin meşru olmadığını bize hatırlatacak birileri her zaman olacaktır. Sayın Barnier'in hiçbir geleceği yok. Çünkü Meclis’te şüphesiz yenilgiye uğrayacak, bütçe taslağı üzerinden ve ardından gelecek gensoru önergesi sayesinde düşecek” dedi.

Barnier’den aşırı sağa mesajlar

Başbakan Barnier, bütçe ve gensoru oylamasında, aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin desteğini alabilmek için, bu partinin istemediği Xavier Bertrand, Gerald Darmanin ve Eric Dupont-Moretti gibi isimlere yeni kabinede yer vermedi.

Cumhuriyetçiler içindeki “royalist” çizgiden gelen ve aşırı sağa en yakın isimlerden birisi olan Bruno Retalleau’yu İçişleri Bakanlığı’na atayarak da aşırı sağa net bir mesaj gönderdi.

Barnier, Retalleau ile, aşırı sağın en hassas olduğu iki konu olan “göç ve güvenlik politikaları” konusunda, sert tedbirler almaya hazırlanıyor.

Aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme Lideri Marine Le Pen ve kurmayları ise, ülkenin geleceği için hükümete baştan karşı çıkmayacaklarını ve uygulamalarını yakından takip edeceklerini açıklayarak, ilk etapta gensoruyu desteklemeyeceklerinin işaretini verdi.

İlgili Haberler Fransa’nın yeni Başbakanı Michel Barnier kimdir?

Bütçe tasarısı ve Meclis aritmetiği

Hükümetin bundan sonraki ilk sınavı Bütçe Tasarısı ve ardından gelebilecek gensoru önergesi oylaması olacak. Fransa Ulusal Meclisi'ndeki 577 sandalyeden 165’ine Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Rönesans ve ona destek veren merkez küçük sağ partiler sahip.

Sol ve çevreci ittifak Meclis’te 193 koltuğa sahip. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisi ve onu destekleyen Eric Ciotti’nin ekibinin ise toplamda 142 sandalyesi var.

Hükümete çok sayıda bakan sokan Başbakan Barnier'nin de mensubu olduğu muhafazakar sağ Cumhuriyetçiler’in (LR) ise yalnızca 47 milletvekili bulunuyor.

Barnier, merkez sağ, muhafazakar sağ ve en önemlisi de aşırı sağın desteğiyle bütçe ve gensoru engellerini aşmayı planlıyor.