Fransız Meclisi Olağanüstü Hali Uzattı

Fransa'da 26 Temmuz'da sona ermesi beklenen Olağanüstü Hal uygulaması, Nice kentinde 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının ardından 6 ay daha uzatıldı. Fransız Ulusal Meclisi'nde dün gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından uzatma tezkeresi, 26'ya karşı 489 oy çoğunluğuyla kabul edildi. Yeni yasayla Fransa'da OHAL Ocak 2017'ye kadar devam edecek.

Ulusal Meclis'te 7 saati aşkın ateşli tartışmalar sonunda Olağanüstü Hal uygulaması, bugüne kadar görülmeyen bir çoğunlukla sabaha karşı saat 04.53'te kabul edildi. Görüşmelerde muhalefetten hükümetin terörle mücadele politikalarına sert eleştiriler geldi. Cumhuriyetçi milletvekili Charles de La Verpillière, “Fransızlar'ın can güvenliğini korumayı başaramadınız. Bu şahsi bir yargılama değil, ama bir gerçeğin tespitidir. İçinde bulunduğumuz durum ya bir iç savaştır ya da bizi tuzağa düşürmeye çalışan bir aşırılığın macerasıdır,” diye konuştu. Yine Cumhuriyetçiler'den milletvekili Laurent Wauquiez de, “Teröristlerin kişisel özgürlüklerini savundunuz. Kendi içine kapanan topluluklar karşısında yeterince etkin davranmadınız,” dedi.

Valls: “Başka masum insanlar da ölecek”

Genel Kurul'daki tartışmalarda hükümeti Başbakan Manuel Valls, Parlamento ile İlişkiler Bakanı Jean-Marie Le Guen ve Adalet Bakanı Jean-Jacques Urvoas temsil etti. Genel Kurul'a hitap eden Başbakan Valls, muhalefetin “saldırılar engellenebilirdi” eleştirisine karşı çıktı ve “Fransızlara gerçeği söylemek zorundayız. Başka terör saldırıları da olacak. Ve başka masum insanlar da ölecek. Bütün bu saldırıların engellenebileceğini söylemek utanç vericidir Eğer bir kaç gün bir kaç ay içinde bu terörü durdurabilecek varsa çıksın. Yoksa Fransızlara gerçekleri söylemek daha doğru bir davranış olurdu,” dedi.

Başbakan Manuel Valls, “Şu anda izlediğiniz strateji sizi sürükleyip götürecek. Burada parti çıkarlarının da üzerine çıkıp ulusal birliği sağlamak zorundayız” diye konuştu.

Muhalefetin önergesiyle otomatik ceza indirimi kalktı

Görüşmelerde, ana muhalefetten Cumhuriyetçi milletvekili Eric Ciotti tarafından getirilen ve “otomatik ceza indirimlerini terör suçluları için uygulanmasını engelleyen” önerge milletvekilleri tarafından kabul edildi. Ancak, “ibadet mekanlarının idari kararla kapatılması ve ibadet mekanlarına yabancı finans kaynaklarından yardım yapılmasının yasaklanmasını içeren önerge destek bulmadı.

Nice saldırısının ardından sıklıkla gündeme gelen ve “Terör şüphelilerinin istihbarat birimleri tarafından fişlendiği S fişinde adı geçenlere ev hapsi ve elektronik bilezik” uygulamalarının getirilmesini öngören değişiklik önergesi de reddedildi. Muhalefet milletvekili Ciotti, iktidarın bu seçimini, “Tehlikeli insanların sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşmasın izin vermeye devam ediyorsunuz. Unutmayın ki terör saldırılarını gerçekleştiren zanlıların önemli bir bölümünün adı S fişinde vardı” diye eleştirdi.

“OHAL'i olağanlaştıramazsınız”

Meclis'te az sayıda milletvekili bulunan muhalefet partileri ise yasa aleyhine de görüş belirttiler. Merkez sağ parti UDI Başkanı Jean-Christophe Lagarde da “Şüpheler üzerine kurulan bir OHAL uzatması getiriyorsunuz. Bunu daha önce öngörmemiştiniz. Önümüzdeki yıl seçimlere gidiyoruz” diye konuştu. Sol cephe milletvekillerinden André Chassaigne, OHAL'in uzatılmasına karşı olduklarını dile getirerek, “Bunlar olağanüstü dönemlerde ele alınabilecek tedbirler. Olağanüstü uygulamaları olağanlaştırıp ortak haklarımızın önüne geçiremezsiniz” uyarısında bulundu. Yeşiller Grubu'ndan Isabelle Attard da, Yeşiller olarak yasaya karşı oy kullanacaklarını açıkladı.

Ulusal Meclis'teki görüşmelerin ardından ezici çoğunlukla kabul edilen OHAL Yasası, Senato'da görüşülecek. Yasa burada da değişikliğe uğrarsa 7 milletvekili ve 7 Senatör'den oluşacak karma komisyonda ele alınacak.

OHAL'in bilançosu

Görüşmelerde Başbakan Manuel Valls, ülkede Aralık 2015'ten bu yana uygulanan OHAL'in bilançosunu da çıkardı. Valls'in açıkladığı rakamlara göre, OHAL nedeniyle evlerine kapatılan 77 kişi için uygulanan en hapsi devam ediyor. Mayıs ayı sonuna kadar 3 bin 594 kişinin evi arandı, bu aramalarda şüpheli görülen 600 kişi hakkında dava açıldı, 75'i savaş silahı olmak üzere 756 silah ele geçirildi. Paris anti terör birimlerince 950 kişi hakkında soruşturma açıldı. Sınır kontrollerinde 48 milyon kişi kontrolden geçti, bunlardan 28 bininin Fransa'ya girişi yasaklandı.

Fransa'ya 200'den fazla cihatçı girdi

Valls, cihat için Fransa'yı terkeden 187 Fransız cihatçının Suriye ve Irak'ta savaşta öldüğünü, yalnızca son iki ayda bu sayının 15'i geçtiğini kaydetti. Halen, üçte birini kadınların oluşturduğu 680 yetişkin Fransız'ın ise Suriye'de savaşmaya devam ettiğini vurgulayan Valls, 18 yaşın altında 18'i savaşçı 420 çocuk ve gencin de cihat saflarına katıldığını söyledi. Fransız Başbakan, 179 Fransız'ın Suriye'ye gitmek için 3'üncü ülke topraklarında transit geçiş için beklediğini, 203 Fransız'ın ise cihat topraklarını terkederek Fransa'ya geri döndüğünü açıkladı.