Fransızlar 2011 Yılından Umutsuz

Fransızlar 2011 Yılından Umutsuz

BVA/Gallup Araştırma Şirketi tarafından Le Parisien gazetesi için yapılan “2011 yılı için umut ve mutluluk” konulu anket, global ekonomik krizin vurduğu Avrupa halkının özellikle de Fransızlar’ın dünyanın en mutsuz insanları olduğunu ortaya çıkardı. Anket firmasının 53 ülkede gerçekleştirdiği “Umut ve Umutsuzluk” anketi, gelişmekte olan ülke halklarının daha mutlu olduğunu, krizin vurduğu gelişmiş ülke halklarının ise daha karamsar olduğunu gösteriyor.

“Para Saadet getirir mi?” Filozoflar, yazarlar, psikologlar yüzyıllardır bu soruya yanıt ararken dünyada 53 ülkede yapılan bir anket, paranın mutluluk getirmeye yeterli olmadığını ortaya çıkardı. Fransız Le Parisien Gazetesi’nin BVA/Gallup şirketine yaptırdığı “dünyada mutluluk” anketi bütün dünyanın ezberini bozacak derecede şaşkınlık yaratan sonuçlar sergiledi. Değişen global ekonomik dengelerin olduğu gibi yansıdığı mutluluk anketi, “paranın saadet getirmediği” tezini de doğruladı.

Le Parisien gazetesi için yapılan “2011 yılı için umut ve mutluluk” konulu anket, global ekonomik krizin vurduğu Avrupa halkının özellikle de Fransızların dünyanın en mutsuz halkı olduğunu ortaya çıkardı. Ankete göre, karamsarlıkta yüzde 61 ile Fransa birinci sırada yer alırken Fransa’yı yüzde 52 ile İngiltere, yüzde 48 ile İspanya, yüzde 41 ile İtalya izliyor. Krizle görece daha iyi mücadele edebilen Almanya yüzde 22 ile daha az karamsar bir tablo çiziyor.

Anketin ortaya çıkardığı şaşırtıcı bir sonuç da çoğunluğu açlık sınırının altında yaşayan Nijerya halkının dünyanın en mutlu ve 2011 yılı için en çok umut besleyen halkı olması. Gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı mutlu ülkeler listesinde yüzde 80 puanla birinci sırada yer alan Nijerya’yı, yüzde 70 ile Vietnam, yüzde 49 ile Çin, Brezilya ve Hindistan, yüzde 47 ile de Gana izliyor. Mutlu ülkelerden Çin, Vietnem ve Brezilya’nın krize rağmen ekonomileri önemli büyüme gösteren ülkeler olması dikkat çekiyor.

Anketi yayınlayan Le Parisien Gazetesi, “Pek çok darbe gören, yolsuzluklar ve yoksulluk altında ezilen Nijerya bile bizden daha mutlu” sözleriyle anket sonuçlarının ne kadar çarpıcı olduğunun altını çiziyor. Ankette şaşkınlık yaratan bir başka sonuç da Afgan ve Irak halkının bile Batılı halklardan daha mutlu ve gelecek için umutlu olması.

Uzmanlar bu çarpıcı sonuçları “fazla refah mutsuzluk getirir” diye yorumluyor. “Indian Unbound” kitabının yazarı Gucharan Das, Fransızların neden bu kadar mutsuz olduğu sorusuna “Fransa’nın refah devlet modeli yüzünden diyebilirim. Bana göre Fransızlar, ateşin kenarında pinekleyen, iyi beslenmiş, şişman bir kedi gibi. Mutluluk duyabilmek için biraz aç olmak lazım” yanıtını veriyor. Filozof Pascal Bruckner ise, “Fransızların yaşam standartları yükseldikçe, şikayet oranları da artıyor” diye açıklama getiriyor.