Füze Kalkanına İspanya da Katıldı

Füze Kalkanına İspanya da Katıldı

Ekonomik verilerin pek olumlu olmadığı ve hükümetlerin kemer sıkma önlemlerini devreye soktuğu bir dönemde toplanan NATO savunma bakanları, iki günlük toplantıda Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’in “akıllı savunma” olarak tanımladığı önlemleri masaya yatırdı.

Rasmussen’in bahsettiği akıllı savunma yaklaşımının önemli ayaklarından birini de füze savunma sistemi oluşturuyor. Lizbon Zirvesi kararları çerçevesinde kurulması öngörülen füze savunma sistemine İspanya’nın katılma kararı NATO Savunma Bakanları toplantısının önemli gelişmeleri arasında yer aldı. ABD ile İspanya arasında varılan anlaşma gereği sistemin deniz unsurlarını oluşturacak Aegis gemileri İspanya’nın Rota limanında konuşlandırılacak. Rota’da konuşlandırılacak gemilerin sayısının dört, görev yapacak Amerikan askerlerinin sayısının ise üç bin civarında olması öngörülüyor. İleri teknoloji ürünü olan bu gemiler sistemin vurucu gücü olarak faaliyet gösterecek. 2012’de devreye sokulacak sistemin 2018’de tam operasyonel hale gelmesi hedefleniyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta anlaşmanın savunma alanında yaşanan büyük kesintilere rağmen Washington’un füze savunma sistemine yönelik taahhüdünün göstergesi olduğunu söyledi. Panetta, Romanya, Polonya ve Türkiye’yle yapılan anlaşmaların ardından İspanya’nın aldığı kararın sistemin uygulanması açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi. Romanya, Polonya ve Türkiye sistemin kara unsurlarına ev sahipliği yapma taahhüdünde bulunmuştu. Bu çerçevede Türkiye’ye radar yerleştirilmesi gündemde.

Özellikle Türkiye’de tartışma konusu olan sistemin koruma alanıyla ilgili netleştirme de Panetta’dan geldi. Amerikan Savunma Bakanı, ülkesinin kurmayı taahhüt ettiği sistemin NATO’nun Avrupalı halklarının, topraklarının ve güçlerinin tamamını koruma amaçlı olduğunu söyledi. Rasmussen de önümüzdeki günlerde başka müttefik ülkelerden yeni katkı beyanı gelmesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.

Aegis fırkateynlerinin İspanya’da konuşlandırılacak olması sisteme aktarılması gereken kaynaklar açısından da tasarruf sağlıyor. Bu gemiler ABD’nin doğu kıyılarında konuşlansaydı sistemin operasyonelliği açısından dört değil yaklaşık on gemi tahsis edilmesi gerekecekti. ABD, en az bir fırkateyni sürekli olarak Doğu Akdeniz’de bulundurmayı planlıyor.