Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülkesinin liderinin biraraya geleceği G20 zirvesi Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de başlıyor.
Zirveye Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping katılmıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak için bugün Türkiye’den ayırılırken, zirve için Yeni Delhi’ye ulaşan ABD Başkanı Joe Biden’la Erdoğan’ın görüşüp görüşmeyeceği henüz belli değil.
Rusya-Ukrayna savaşındaki görüş ayrılıkları
Reuters haber ajansı zirve dolasıyla, maymunların ve sokak köpeklerinin Yeni Delhi sokaklarından uzaklaştırıldığını ve iki günlük zirvenin sorunsuz devam etmesi için şehirde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını, okulların ve birçok işyerinin kapatıldığını bildirdi.
Küresel ekonominin yanısıra sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, gıda güvenliği, dijital güvenlik gibi küresel konular ve sorunların zirvede ele alınması beklenirken, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı konusunda ülkeler arasındaki derin görüş ayrılıklarının su yüzüne çıkması bekleniyor.
İngiliz Financial Times gazetesi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın zirvede Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye Rusya’nın Ukrayna işgalini sona erdirmesini sağlamak için nüfuzunu kullanması çağrısında bulunmasının beklendiğini yazdı.
Ancak Sunak bugün ANI haber ajansına verdiği röportajda, "Hindistan'a uluslararası meselelerde hangi pozisyonu alması gerektiğini söylemek bana düşmez ancak Hindistan'ın uluslararası hukukun üstünlüğüne, BM Şartı'na ve toprak bütünlüğüne saygıya gereği gibi önem verdiğini biliyorum" dedi.
ABD Başkanı Biden'ın gelişi öncesinde Yeni Delhi'de bulunan ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Washington'un zirve sonunda bir bildiri hazırlanmasına yardımcı olmak için Hindistan'la birlikte çalışmaya istekli olduğunu ancak bunun zorlu bir süreç olacağını söyledi.
Yellen gazetecilere verdiği demeçte, "Böyle bir dil oluşturmanın zor olduğunu anlıyorum, ancak müzakerecilerin bunu tartıştıklarını ve bunun için çok çalıştıklarını biliyorum ve bu endişeyi başarılı bir şekilde ele alan bir bildiri oluşturmaya çalışmak için Hindistan ile çalışmaya kesinlikle hazırız" dedi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bu görüşü yineledi.
Michel Yeni Delhi'de gazetecilere yaptığı açıklamada, liderlerin bir bildiri üzerinde uzlaşmaya varıp varmayacaklarını tahmin etmenin zor olduğunu ancak AB'nin Hindistan tarafından nihai bir bildiri için sarf edilen çabaları destekleyeceğini söyledi. Michel, Moskova'nın BM tüzüğünü ihlal ettiğini ve Ukrayna şehirlerine saldırmayı durdurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İklim değişikliği ile mücadele konusunda da ülkeler arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.
Fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak azaltılması, yenilenebilir enerji hedeflerinin arttırılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik taahhütler konusunda G20 ülkeleri farklı görüşler dile getiriyor.
Your browser doesn’t support HTML5