Avrupa, ChatGPT gibi yeni ortaya çıkan araçlara kurallar getirmek üzere bir Yapay Zeka Yasası çıkarmak için acele ederken, gelişmiş yedi sanayi ülkesini biraraya getiren G7’nin dijital işler bakanları, bu konuda "risk temelli" bir düzenleme benimsemeleri gerektiği konusunda anlaştı.
Ancak G7 bakanları Japonya'da iki gün süren toplantının sonunda yayınladıkları ortak bildiride, bu tür bir düzenlemenin aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için "açık ve elverişli bir ortamı koruması" ve demokratik değerlere dayanması gerektiğini kaydetti.
Bakanlar, "güvenilir yapay zekanın ortak vizyon ve hedefine ulaşmak için politika araçlarının G7 üyeleri arasında farklılık gösterebileceğini" kabul etti. Ancak vardıkları anlaşma, gizlilik endişeleri ve güvenlik riskleri arasında büyük ülkelerin yapay zekayı nasıl yöneteceği konusunda bir dönüm noktası oluşturuyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager anlaşma öncesinde Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bu G7 toplantısının sonuçları, bu konuda kesinlikle yalnız olmadığımızı gösteriyor" dedi.
İlgili Haberler AB’de Yapay Zeka İçin Zirve ÇağrısıHükümetler özellikle Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım ayındaki lansmanından bu yana tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarının popülerliğine dikkat çekti.
Bakanlık açıklamasında, "Yönetişim, telif hakkı dahil fikri mülkiyet haklarının nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçlerin bilgi manipülasyonu dahil dezenformasyonun nasıl ele alınacağı gibi konuları içerebilecek üretken yapay zeka konulu başka G7 görüşmeleri de planlıyoruz" denildi.
G7 üyesi olan İtalya, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçen ay ChatGPT'yi çevrimdışı bırakmıştı. İtalya 28 Nisan’da yasağı kaldırdı; ancak bu tutum, Avrupa’nın diğer gizlilik denetleme-düzenleme kurumlarının da soruşturma açmalarını teşvik etti.
17 Nisan’da dünya liderlerine bu tür teknolojiyi kontrol etmek için bir zirve toplama çağrısı yapan Avrupa Parlamentosu, 27 Nisan’da da üretken yapay zeka için telif hakkı koruma önlemlerini de barındıracak zeka yasasının yeni bir taslağı üzerinde ön anlaşmaya vardı.
AB'nin teknoloji düzenleme şefi olan Vestager, telif hakkı ve eğitim risklerine karşı yapay zekanın ürettiği görüntü veya müzik için bilgilendirme yükümlülükleri gibi bir mevzuat üzerinde "bu yıl siyasi anlaşmaya varacaklarını" söyledi.
Japonya yapay zekada uzlaşmacı
Bu arada G7'nin bu yılki başkanı Japonya, yapay zeka geliştirenler konusunda uzlaşmacı bir yaklaşım benimseyerek, bu teknolojinin kamu ve sanayi tarafından benimsenmesine destek sözü verdi.
Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura Cuma günü bakanlık görüşmeleri öncesinde yaptığı açıklamada, G7'nin yapay zeka teknolojisi konusunda "önleyici, her şeyi kapsayan düzenlemeler yerine çevik veya esnek bir mevzuat üzerinde anlaşmasını" umduğunu söyledi.
Reuters’a konuşan Fransa Dijital Dönüşüm Bakanı Jean-Noel Barrot, yapay zekanın gelişimini durdurmanın doğru bir yanıt olmadığını söyledi; "İnovasyon gelişmeye devam etmeli ancak demokrasilerin belirlemesi gereken belirli korkuluklar dahilinde" dedi.
Barrot, Fransa'nın yaklaşan AB düzenlemesi kapsamında küçük ölçekli yapay zeka şirketlerine bazı istisnalar sağlayacağını belirtti.
Fikri mülkiyet kaygılarının yanısıra, G7 ülkeleri güvenlik risklerini de kabul etti. Japonya Dijital İşler Bakanı Taro Kono anlaşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Üretken yapay zeka eğer dayandığı veriler sahte ise sahte haberler ve toplum için yıkıcı çözümler üretir" dedi.
İngiltere, Kanada, AB, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD'den oluşan G7'nin üst düzey teknoloji yetkilileri, bu ayki enerji ve dışişleri bakanları toplantılarının ardından Tokyo'nun yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Takasaki kentinde bir araya geldi.
Japonya, Mayıs ayı sonunda Hiroşima'da düzenlenecek olan ve Başbakan Fumio Kişida'nın dünya liderleriyle yapay zeka kurallarını görüşeceği G7 Zirvesine evsahipliği yapacak.