Diplomatik çevreler, son yıllarda, Suriye’deki çatışmalar, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve Rusya’nın tavırlarıyla ilgili nasıl mücadele edileceği konusunda ortak politika belirlemeye çalıştı. Bu konular G-7 zirvesinin de en önemli gündem maddeleri arasında. Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Moskova ziyareti öncesinde G-7 zirvesi için İtalya’da.
Daha somut sonuçların Mayıs ayında yapılacak G-7 liderler zirvesinde ortaya çıkması bekleniyor. Ancak bu hafta toplanan 7 ülkenin dışişleri bakanlarının önceliği Suriye ve Irak’ta IŞİD’i yok etmek.
Tillerson, Amerika’nın Suriye’deki çatışmayı sona erdirme konusunda Cenevre’de 2012’de kabul edilen uluslararası yol haritasına bağlı olduğunu belirtti.
Cenevre Bildirisi yeni bir Suriye anayasası ve seçimi çağrısı yapıyor ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın kaderine ilişkin bir öngörüde bulunmuyor.
Amerikalı yetkililer son günlerde Esat’ın iktidarı bırakması gerektiği konusunda çelişkili açıklamalarda bulunuyor. Tillerson, IŞİD’in dikkatin merkezinde olduğunu ve Esat’ın geleceğinin Suriyelilerin elinde olduğunu kaydetti.
Tillerson, CBS’e yaptığı açıklamada, “Bence Amerika ve müttefiklerimiz Suriye halkının bu kararı vermesine olanak sağlamak istiyor” dedi.
Johnson: Rusya’ya yeni yaptırımlar değerlendiriliyor
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise 7 ülke dışişleri bakanlarının Moskova’nın Esat’a desteği nedeniyle Rusya’ya yeni yaptırımları değerlendirdiğini kaydetti.
Johnson, Pazartesi ve Salı günkü görüşmelerde bazı Rus ve Suriyeli askeri isimlere daha fazla yaptırımın görüşülebileceğini belirtti.
G-7 Dışişleri Bakanları Suriye’deki kimyasal saldırıya ilişkin verecekleri karşılığı düşünüyor. Batı, Esat güçlerini ve destekçisi Rusya’yı suçluyor.
İngiltere güçlü bir şekilde Rusya’ya karşı sert bir politika izlenmesini istiyor.
Lucca kentindeki zirvenin amaçlarından biri Rusya’ya Esat’a yönelik yardımını sonlandırması için baskı yapmak.
Geçen hafta Han Şeyhun kasabasına yönelik sinir gazı saldırısında 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Ardından da Amerika ilk defa Esat güçlerini vurmuştu.
İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Avrupa’nın Amerika’nın saldırısına verdiği desteğin Amerika ile ortakları arasında yeniden ahenk oluşturduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlarının gündeminde sadece Suriye yok
Libya G-7’nin bir başka gündemdeki konusu olacak. Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana istikrara kavuşmuş değil. Rakip yönetimler ve militanlar ülkede yetkiyi ele geçirmeye çalışıyor.
Birçok G-7 ülkesi Libya’ya yönelik NATO liderliğindeki operasyonda yer almıştı.
Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri de bir başka önemli konu olacak.
Rusya, 2014’de Kırım’ı ilhak etmesinin ardından G-8’de üyeliği askıya alınmıştı.
Tillerson İtalya’nın ardından Moskova’ya gidecek.
Tillerson’ın Moskova’daki yetkililerle Suriye’nin yanı sıra Ukrayna konusunu da görüşmesi bekleniyor.
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Tillerson’ın Rusya’ya Minsk’te varılan anlaşmanın taahhütlerine uymasını ve Ukrayna’nın doğusunda barışçıl bir çözüme yönelik çalışmasını isteyeceğini kaydetti.
Yetkili, “Rusya tavırlarını değiştirmediği müddetçe yaptırımların kalacağını belirtecek, Kırım bağlantılı yaptırımlar da orda değişiklik olmadığı sürece yürürlükte olacak,” dedi.
Üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Tillerson’ın, Amerikan halkının çıkarına olduğu konularda Washington’ın Rusya ile çalışmak istediğini ancak uluslararası normların ihlal edilmesi durumunda Rusya’nın sorumlu tutulacağını vurgulayacağını kaydetti.
Moskova’da görüşülecek en dikkat çeken konulardan biri de Amerikan istihbaratının Rusya’nın geçen yılki başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğu yönündeki tespiti olacak.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre Tillerson konuyu gündeme getirecek.
Görüşmeler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Amerika Başkanı Donald Trump’ın görüşüp- görüşmeyeceklerine dair de bir sınav olacak.
Lucca’da gösteriler
Lucca’da onlarca protestocu dışişleri bakanlarının toplantısının yapıldığı yerin yakınlarında polis ile çatıştı.
Göstericiler polis tarafından durdurulunca olaylar çıktı.
Your browser doesn’t support HTML5