Gazze'de İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların Pazartesi günü yoğunlaşması, haftasonunda Birleşmiş Milletler'in gündeme getirdiği kamu düzeninin dağılması ve Filistinliler'in toplu halde Mısır'a göç etmesi korkularını daha da arttırdı.
Şimdiye kadarki çatışmalarda yaklaşık 18 bin Filistinli sivilin hayatını kaybettiği Gazze'de yaşayan 2 milyon 300 bin kişinin çoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Geçen hafta Gazze'nin güneyine kara harekatı başlatan İsrail, doğu yönünden güneydeki ana kent merkezi Han Yunus'a girdi. İsrail uçaklarıysa Han Yunus'un batı kesimlerini bombardımana tutmaya devam ediyor.
Gazze'deki sağlık yetkilileri, Pazar akşamından bu yana Han Yunus'ta 32 Filistinli'nin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını bildirdi. Hamas'ın silahlı kolu, iki İsrail tankını roketlerle vurduklarını, İsrail kuvvetlerine havan topu attıklarını bildirdi.
İlgili Haberler “Gazze'nin 'felaket' sağlık koşullarının iyileştirilmesi imkansıza yakın”Kara operasyonunda son durum
Gazze'de militanlar ve bölge halkı, Pazartesi günü, İsrail tanklarının Han Yunus içinden geçerek batı yönünde daha da ilerlemesini engellediğini söyledi. İsrail'in misyonunu büyük ölçüde tamamladığını kaydettiği kuzeyde de bazı bölgelerde şiddetli çatışmalar oldu.
Görgü tanıkları, Gazze kent merkezinin doğusundaki Şecaya'da ve kuzeybatıdaki Şeyh Radwan bölgesinde de çatışmaların yoğun olduğunu söyledi.
Gazze'nin kuzey kentlerinden Cebaliye'de Filistinliler, çadırların ve konutların yakınına atılan sis bombalarından kaçmaya çalıştı.
İsrail'in Pazartesi günü halka “Deyr El Balah bölgesindeki barınaklara” gitmelerini söylediği Gazze'nin orta kesimindeyse sağlık yetkilileri, Şüheda El Aksa Hastanesi’ne gece 40 cesedin getirildiğini bildirdi.
Sağlık yetkilileri, İsrail hava saldırıları sonucu Refah'ta bir evde dört dört kişinin öldüğünü söyledi.
Öte yandan İsrail'den Pazartesi sabahı yapılan açıklamada Refah'taki mülteci kampında askeri faaliyetlerin insani gerekçelerle durdurulduğu bildirildi.
İlgili Haberler Blinken: “İsrail, Filistinli sivilleri korumakta yetersiz”Açlık artıyor
Bulundukları yerlerden kaçmaya zorlanan Gazzeliler, yardım TIR'larına saldırılar olduğunu, fiyatların çok yükseldiğini ve insanların bombardıman dışında açlık ve soğuktan da ölmeye başladığını söylüyor.
Yazar Aziz Elmasri, Facebook paylaşımında, “Açlık, toplumların sosyal dokusunu bozan tüm kötülüklerin temelidir. Bugün Gazze'de gördüğümüz savaşın ikinci yüzüdür” dedi.
Öte yandan Gazze'den Tel Aviv ve diğer bölgelere yeni roket saldırıları yapılacağı uyarıları üzerine İsrailliler barınaklara sığındı. Hamas'ın silahlı kolundan yapılan açıklamada Tel Aviv'in “Siyonistler'in sivilleri katletmesine” yanıt olarak bombalandığı kaydedildi.
İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, Pazartesi günü X üzerinden Gazzeliler için yeni bir uyarı yaptı ve Gazze kent merkezinin, kuzeydeki diğer bölgelerin ve güneyde Han Yunus'un tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze nüfusunun yüzde 85'ini oluşturan 1 milyon 900 bin Filistinli'nin evlerini terk ettiğini, nüfusun yoğunlaştığı güney bölgelerinde durumun “cehennem gibi” olduğunu söylüyor.
İlgili Haberler İsrail tankları Gazze'nin güneyindeki saldırıda Han Yunus'un merkezine ulaştıBM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazar günü Gazze'yle ilgili açıklamasında, “Kamu düzeninin yakında tamaman bozulacağını bekliyorum. Salgın hastalık ve Mısır'a toplu kaçış için artan baskılarla çok daha kötü bir durum ortaya çıkabilir” dedi.
İsrail Gazze'yi boşaltmaya çalıştığı iddiasını reddediyor
BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, evlerini terk etmek zorunda bırakılan Gazzeliler'in Mısır sınırına itildiğini söyledi.
Lazzarini, Los Angeles Times gazetesinde yazdığı makalesinde, “Tanık olduğumuz gelişmeler, Filistinliler'in Mısır'ın içine itilme girişimlerine işaret ediyor” dedi.
Gazze ve Mısır arasındaki sınırda yoğun güvenlik önlemleri bulunuyor. Ancak Hamas militanları 2008 yılında ablukayı kırmak için sınır duvarında delikler açmış, Gazzeliler buradan Mısır'a alışveriş için gidip gelmeye başlamıştı.
Mısır uzun zamandır Gazzeliler'in topraklarına girişine izin vermeyeceği uyarısında bulunuyor.
1948'de İsrail'in kurulmasıyla birlikte Filistinliler'in büyük kısmını almak zorunda kalan Ürdün ise Pazar günü İsrail'i “Gazze'yi Filistinliler'den arındırarak boşaltmaya çalışmakla” suçladı.
Bu suçlamayı “korkunç ve yalan” olarak tanımlayan İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, ülkeyi “7 Ekim katliamını yapan canavarlardan” korumaya çalıştıklarını söyledi.