Gazze ikinci eğitim yılına da okulsuz girerken, çocukların çoğu İsrail'in saldırıları karşısında ailelerinin günlük hayatta kalma mücadelesine yardım etmekle meşgul.
Çocuklar toprak yollarda yalınayak yürüyerek, plastik bidonlarla dağıtım noktalarından çadır kentlerde yaşayan ailelerine su taşıyor. Diğerleri ise hayır kurumlarının mutfaklarında, ellerinde kaplarla yiyecek getirmek için bekliyor.
İnsani yardım çalışanları, eğitimden uzun süre mahrum kalmanın Gazze'deki çocuklar üzerinde uzun vadeli hasar kayıp tehdidi oluşturduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF'in bölge sözcüsü Tess Ingram, küçük çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin zarar gördüğünü, daha büyük çocukların ise çalışmaya ya da erken yaşta evliliğe sürüklenme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Ingram, “Bir çocuk ne kadar uzun süre okul dışında kalırsa, kalıcı olarak okulu bırakma ve bir daha geri dönmeme riski o kadar artar” dedi.
Gazze'de okul çağındaki 625 bin çocuk zaten neredeyse bir yıllık eğitimden yoksun kalmış durumda. İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıya misilleme olarak bölgeye saldırı başlatmasının ardından okullar kapatılmıştı. İsrail-Hamas savaşında çatışmaların durdurulmasına yönelik müzakereler sürerken, okulların ne zaman açılacağı bilinmiyor.
UNICEF ve Save the Children öncülüğündeki yardım kuruluşlarından oluşan Küresel Eğitim Kümesi'ne göre Gazze'deki okul binalarının yüzde 90'ından fazlası İsrail bombardımanında hasar gördü. Bunların çoğu BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNWRA) tarafından işletiliyoryönetiliyor. Bu okulların yaklaşık yüzde 85'inin ağır hasarlı olduğu için yeniden inşa edilmeleri gerekiyor. Bu da bu okulların tekrar kullanılabilir hale gelmelerinin yıllar alabileceği anlamına geliyor. Gazze'deki üniversiteler de harabeye dönmüş durumda. İsrail, Hamas militanlarının okullarda faaliyet gösterdiğini iddia ediyor.
Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,9 milyonu evinilerini terk etti; temiz su ve hijyen sistemlerinden yoksun geniş çadır kamplarına ya da sığınak olarak hizmet veren BM ve devlet okullarına sığındı.
İlgili Haberler Batı Şeria-Ürdün sınırında bir silahlı saldırgan üç İsrailli sivili öldürdü; İsrail Ürdün’le kara sınırlarını kapattıÇocuklar eğitim istiyor
Yardım grupları, eğitim alternatifleri oluşturmak için çalışmalar yürüttü. Ancak bu örgütler diğer ihtiyaçların karşılanmasına öncelik verdiği için eğitim konusunda alınan sonuçlar sınırlı kaldı.
Tess Ingram, UNICEF ve diğer yardım kuruluşlarının, çoğu Mayıs sonundan bu yana kurulan 175 geçici eğitim merkezinde, yaklaşık 1200 gönüllü öğretmenle 30 bin öğrenciye hizmet verdiklerini söyledi. Bu merkezlerde okuma-yazma ve aritmetik derslerinin yanı sıra ruh sağlığı ve duygusal gelişim faaliyetleri de veriliyor.
Ancak Ingram, yardım grupları Gazze'ye yeterli gıda ve ilaç sokmakta zorlandığıkları için öğrencilerin kalem, kağıt ve kitap gibi malzemeleri almakta zorlandığını klarını çünkü bunların hayat kurtarıcı öncelikler olarak görülmediğini söyledi.
Eğitim, Filistinliler arasında uzun zamandır önceliği yüksek bir konu. Savaştan önce Gazze'de okuryazarlık oranı yaklaşık yüzde 98'di.
En son Nisan ayında Gazze'yi ziyaret eden Ingram, çocukların kendisine sık sık okulu, arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediklerini söylediğini aktardı. Sınıfa dönmeyi ne kadar çok istediğini anlatırken, bir çocuğun panik içinde kendisine okula “Geri dönebilirim, değil mi?” diye sorduğunu söyleyen Ingram, “Bu benim için yürek parçalayıcıydı” dedi.
Anne babalar, okulun sağladığı günlük rutinden yoksun olan çocuklarının,; evlerini kaybetme, yerlerinden olma, bombardıman ve ailelerindeki ölüm veya yaralanmalardan kaynaklanan travmalarla duygusal değişiklikler yaşadığını aktarıyor. Bazıları somurtkan ve içine kapanık hale gelirken, diğerleri kolayca heyecanlanıyor ya da sinirleniyor.
İlgili Haberler Filistin haber ajansı WAFA: "İsrail güçleri Cenin’den çekildi"Gazze'deki okullar öğrenciler yerine evsiz ailelerle dolu
11 aydır devam eden İsrail harekatı Gazze'nin büyük bir bölümünü yok etti ve yaygın yetersiz beslenme ve hastalıklarla birlikte insani krizi de beraberinde getirdi. Gazze sağlık yetkililerine göre 40 binden fazla Filistinli öldürüldü. Savaştan ağır etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. Ingram, Gazze'deki 1,1 milyon çocuğun neredeyse tamamının psikososyal yardıma ihtiyacı olduğuna inanıldığını söyledi.
İsrail, militanların İsrail'in güneyinde yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi kaçırdığı 7 Ekim saldırısını tekrarlamamasını sağlamak için Hamas'ı ortadan kaldırmayı hedeflediğini kaydediyor.
Çatışma, İsrail'in hareket kısıtlamalarını yoğunlaştırdığı ve ağır baskınlar düzenlediği Batı Şeria'daki Filistinli çocukların eğitimini de sekteye uğrattı.
“Ekim ayından bu yana herhangi bir günde Batı Şeria'daki okulların yüzde 8 ila yüzde 20'si kapalı” diyen Ingram, okullar açık olduğunda ise hareket güçlüğü ya da çocukların korkması nedeniyle katılımın azaldığını söyledi.
Gazze'deki ebeveynler, etraflarındaki karmaşa nedeniyle çocuklarına gayri resmi eğitim vermekte bile zorlandıklarını söylüyor.