Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun (ESCWA) yayınladığı son rapora göre, Gazze’nin yeniden inşası onlarca yıl sürecek. Gazze’de sadece yıkılan evlerin yeniden inşasının 16 yıl süreceği öngörülen raporda sürecin milyarlarca dolara mal olacağına dikkat çekildi.
Raporda, Filistin topraklarındaki yoksulluk oranının yüzde 58,4’e yükseldiği ayrıca gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 26,9 oranına düştüğü kaydedildi. Yedinci ayına girecek savaşın sadece 2023’te 7 milyar 100 milyon dolarlık ekonomik kayba neden olduğu açıklandı.
Kapsamlı raporda, Gazze’nin yeniden yapılanması için farklı zaman dilimlerini kapsayan dönemler için maliyet senaryoları oluşturuldu. Filistin ekonomisini harabeye döndüren savaşın kalkınmayı yirmi yıl geriye götürdüğü belirtilen rapordaki senaryoların, Gazze’nin kısa ve uzun vadede yeniden yapılanması için oldukça kasvetli bir tablo ortaya koyduğu kaydedildi.
İlgili Haberler ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi?Gazze’deki savaşın dokuz ay daha sürmesi halinde yoksulluk seviyelerinin iki kattan fazla artarak yüzde 60,7 oranına yükselebileceği, 1 milyon 860 bin kişinin daha yoksul olacağı, GSYİH’nin yüzde 29 oranında daha da azalarak toplamda 7 milyar 600 milyon dolar daha kayba neden olacağı raporda yer aldı.
BM Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner, insan kayıpların, yoksulluğun ve sermaye kaybının bu kadar kısa bir sürede hızla artmasının, gelecek nesillerin geleceğini tehlikeye atan ciddi bir kalkınma krizine neden olacağını kaydetti.
Steiner, savaşın sürdüğü her geçen gün tüm Filistinliler için hem orta hem de uzun vadede çok büyük maliyetlere yol açıyor" dedi.
“Gazze’de 40 yılda insani gelişme için yapılan tüm yatırımlar neredeyse sıfırlandı”
BM Kalkınma Programı Arap Devletleri Bölgesel Bürosu Direktörü Abdullah El Dardari düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki savaşın Filistin'in sosyoekonomik gelişiminde yıkıcı bir etki yarattığını, yoksulluk, işsizlik ve insani gelişmede önemli kayıplar neden olduğunu belirtti.
İlgili Haberler Guterres: “Gazze’deki toplu mezar iddialarını araştırmak için bağımsız uluslararası uzmanlara derhal erişim izni verilmeli”El Dardari, “Geçici eğitim, sağlık tesisleri, psikolojik destek ve temel hizmetlerin de içinde bulunduğu yeniden inşa ve iyileştirme çabalarına acil ihtiyaç var” dedi.
New York’ta gazetecilerin raporla ilgili sorularını da yanıtlayan Dardari, savaşın etkisinin katlanarak arttığını, Filistin topraklarındaki işsizlik oranının savaş öncesindeki oran olan yüzde 25’ten şu anda yüzde 46 oranına yükseldiğini söyledi.
BM yetkilisi, “Eğer savaş dokuz ay devam ederse bu rakamın yüzde 48'in üzerine çıkması bekleniyor. Savaş daha fazla sürerse yıkım katlamalı olarak devam edecek. 7 aydır süren savaş sonrasında Filistin, Doğu Kudüs’ten Batı Şeria ve Gazze’ye kadar 20 yıl daha geriye gitti. Gerileme, etkisini en şiddetli olarak Gazze'de gösterdi. Gazze’de 40 yıldan fazla bir süre gerileme yaşandı; neredeyse 80'li yıllara geri dönüldü. Filistin topraklarında son 20 yılda, Gazze'de ise son 40 yılda insani gelişme için yapılan tüm yatırımlar neredeyse sıfırlandı” dedi.