Gazze’deki sağlık yetkililer bölgenin en büyük hastanesi Şifa’dan binlerce kişinin ayrılmış olduğunun göründüğünü, ancak aralarında bebeklerin de olduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
İsrail askerleriyle Hamas militanları hastane yakınlarında çatışmaya devam ediyor.
İsrail ordusu, sivillerin güneye gitmeleri için güvenli koridor oluşturduğunu belirtiyor. Ancak haber ajansları bunu henüz teyit etmiş değil.
Gazze’deki hastanalerin direktörü Muhammed Zaqout, Şifa Hastanesi’nde 650 hasta ile kritik durumdaki yaralıların olduğunu, hastanede 500 sağlık çalışanının bulunduğunu kaydetti.
Zaqout’a göre hastaneye 2500 Filistinli sığındı.
Cumartesi günü ise sağlık yetkilileri, hastanede 3 bin sağlık çalışanıyla hasta bulunduğunu, 15 ila 20 bin Filistinli’nin de hastaneye sığındığını belirtmişti.
Hastaneden ayrılanların ise nereye gideceği belli değil.
Gazze’deki bazı hastane ve klinikler yetersizlikler nedeniyle faaliyet gösteremiyor.
Hastanenin son jenaratörünün yakıtı Cumartesi günü bitmişti
Sağlık yetkililerine göre Şifa Hastanesi'nde yakıtın bitmesi nedeniyle erken doğan üç bebekle dört hasta yaşamını yitirdi. Ancak daha sonra üç gün içinde 32 hastanın yaşamını yitirdiği açıklandı.
İsrail ise Şifa Hastanesi yakınına 300 litre yakıt bıraktığını ve dağıtımı için de hastane yetkilileriyle koordine olduğunu ancak Hamas’ın, hastanenin yakıtı almasını engellediğini iddia ediyor.
Ancak Filistin sağlık yetkilisi Eşref El Kidra, İsrail’in açıklamalarını teyit etmedi ve El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, söz konusu yakıtın jenaratörün bir saat bile çalışmasına yetmeyeceğini kaydetti.
Eşref El Kidra, bunun hastalar ve çocuklarla alay etmek olduğunu da söyledi.
CNN televizyonuna konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 100 ya da daha fazla kişinin Şifa Hastanesi'nden İsrail’in sağladığı güvenli koridorlarla tahliye edildiğini belirtti.
Sağlık yetkilileri daha önce İsrail keskin nişancılarının hastanenin çevresinde konuşlandığını ve herhangi bir harekete karşı ateş açtıklarını kaydetmişti.
Sağlık yetkilisi Munir al-Boursh, hastane içinde ulaşılamayan yaralılar olduğunu da söyledimişti.
İsrail ordusu Pazar günü hastaneden bebeklerin tahliyesine yardımcı olacağını açıklamıştı. Ancak bölgede faaliyet gösteren İngiltere merkezli bir yardım kuruluşu olan Filistinliler için Yardım, kritik durumdaki bebeklerin tahliyesinin karışık bir durum olduğunu söyledi.
Hastanenin yoğun bakım ünitesine destek veren kuruluş, ambulansların hastaneye gelemediğini ve bebekleri alacak bir hastanede bölgede olmadığını vurguluyor.
Kuruluşun CEO’su Melanie Ward’a göre tek seçenek, İsrail saldırısını durdurması ve hastaneye yakıt girişine izin vermesi.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hastanenin üç gündür suyu olmadığını ve artık bir hastane gibi de faaliyet gösteremediğini kaydetti.
Bazı insani yardım kuruluşları da Pazar günü hastaneye ulaşamadıklarını belirtti.
Filistin Kızılayı, Gazze’deki diğer bir hastane olan Küdüs Hastanesi'nin de artık faaliyet gösterecek durumda olmadığını kaydetti. Hastanede 6 bin kişi sıkışmış durumda.
Hastanenin sezaryen bölümünde yatan Fedaa Shangan da yarasının hala taze olduğunu, hastanedeki hastaların, çocukların, kadınların, yaşlıların yakınlardaki İsrail ordusunun umurunda olmadığını söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, “Masum insanların, yardımsız insanların, tedaviye muhtaç insanların olduğu bir hastanede çatışma görmek istemiyoruz” dedi.
Ateşkes çağrılarına rağmen İsrail Başbakanı Netanyahu, rehineler serbest kalmadan bunun olmayacağını belirtiyor.
UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü’nden çağrı
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bölge direktörleri, Gazze’deki hastanelere yönelik saldırıların sona ermesi için acil uluslararası adım atılması çağrısında bulundu.
Yapılan ortak açıklamada Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin çevresindeki yoğun çatışmaların sağlık personeli, yaralılar ve diğer hastalar için güvenli erişimi engellediği belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 36 gün içinde Gazze’de sağlık tesislerine yönelik en az 137 saldırıyı kaydettiği ve bunların 16’sının görevdeki sağlık personeli olmak üzere 500’den fazla can kaybıyla sonuçlandığı ifade edildi.
Açıklamada sağlık tesislerine ve sivillere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu ve Uluslararası İnsani ve İnsan Hakları Hukuku ve Sözleşmelerin de ihlali olduğu belirtildi.
“Güvenli yerler olması gereken hastaneler ölüm, yıkım ve çaresizlik yerine dönüşürken dünya sessiz kalamaz” denildi.
Hamas yetkilisi rehinelerle ilgili görüşmeleri askıya aldıklarını açıkladı
Hamas rehinelere ilişkin müzakereleri Gazze'deki Şifa Hastanesi'ndeki durum sebebiyle askıya aldıklarını söyledi.
Hastane yoğun bombardımanda ateş altında kalmıştı. İsrail Hamas'ı hastaneyi komuta merkezi olarak kullanmakla suçluyor. Hamas ise iddiayı reddediyor.