Gazze'deki İsrail-Hamas çatışmalarına çocuk felci aşısı arası

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir Al-Balah'ta çocuklara aşı yapılmaya bugün başlandı.

Birleşmiş Milletler, Filistinli sağlık yetkilileriyle işbirliği içinde bugün Gazze Şeridi'nde 640 bin çocuğu aşılamaya başladı ve İsrail ile Hamas, kampanyanın devam edebilmesi için 11 aydır süren savaşa kısa bir ara vermeyi kabul etti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz ay bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle kısmen felç olduğunu doğruladı. Bu, bölgede 25 yıldır görülen ilk vaka oldu.

Aşı kampanyası, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde Pazar günü başlarken, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde de yapılacak. Bu sırada da çatışmalar art arda üç gün ve en az sekiz saat durmuş olacak.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasser hastanesinde İsrail-Hamas çatışması sırasında çocuklara çocuk felci aşısı yapıldı.

WHO, duraklamaların muhtemelen dördüncü güne kadar uzaması gerekeceğini ve aşılamanın ilk turunun iki haftadan biraz daha kısa süreceğini söyledi.

Filistinli yetkililere göre, ailelerinin refakat ettiği çocuklar, yaklaşık bir milyon kişinin barındığı Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir Al-Balah kentinde BM tarafından işletilen bir kliniği doldurdu. Sağlık görevlileri, ağızdan verilen çocuk felci aşısı yapılan çocukların parmaklarını işaretledi.

Gazzeli anne Afnan Al- Muqayyad Reuters haber ajansına, “Bugün BM kliniğine kızlarıma çocuk felci aşısı yaptırmak için geldim ve inşallah halihazırda yaşadığımız hastalıklar dışında başka bir hastalık görmeyiz. Umarım evlerimize sağ salim döneriz” dedi.

Çocuk felcinin endişelerinden yalnız bir olduğunu dile getiren Al-Muqayyadi, “Cilt hastalıkları çok yaygın, deterjan yok, deterjanlar çok pahalı ve paramız yetmiyor. Ayrıca yiyecekler çok pahalı, her şey pahalı ve çocukların kilosu düşüyor, daha önce iyiydiler ama şimdi çok zayıflıyorlar” diye konuştu.

İlgili Haberler İsrail Gazze'de aralarında Amerikan vatandaşının da olduğu altı rehinenin cesedine ulaştı

“Zamana karşı yarış”

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın iletişim direktörü Juliette Touma, "aşılama kampanyasının çok büyük ve dünyadaki en karmaşık kampanyalardan biri" olduğunu söyledi.

Touma Reuters’a “Bugün, çatışmanın taraflarının UNRWA ekiplerinin ve diğer sağlık çalışanlarının bu çok değerli iki damla ile çocuklara ulaşmasına izin vermesi, saygı göstermesi için bir sınavdır. Bu zamana karşı bir yarış” dedi.

Şu ana kadar savaşa son verecek bir anlaşma yapamayan İsrail ve Hamas, aşı kampanyasının başarıya ulaşması için işbirliği yapacaklarını açıklamıştı.

WHO yetkilileri kampanyanın başarıya ulaşması için çocukların en az yüzde 90'ının dozlar arasında dört hafta olacak şekilde iki kez aşılanması gerektiğini, ancak savaş nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Gazze'de büyük zorluklarla karşılaşıldığını söylüyor.

Bu arada İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin belli bölgelerinde Hamas’la savaşmaya devam ediyor. Bölge sakinleri İsrail ordu birliklerinin Mısır sınırı yakınlarındaki Refah'ta birkaç evi bombaladığını, tankların ise Gazze Şehri'nin kuzeyindeki Zeytun banliyösünde operasyonlara devam ettiğini söyledi.

İsrail-Hamas savaşı 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başladı. Saldırıda İsrail rakamlarına göre 1200 kişi öldü, 250 kişi de rehin alındı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı misilleme saldırılarında ise Filistinli yetkililere göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 40 binden fazla Filistinli öldü, 94 bin kişi de yaralandı.

İlgili Haberler Lübnanlı Filistinliler’in gözü Gazze’de: Ortak arzuları savaşın bitmesi ve bir gün evlerine geri dönebilmek