Gazze'nin merkezindeki Nasır Hastanesi'nin cilt hastalıkları (dermatoloji) bölümü hasta çocuklar ve endişeli ebeveynlerle dolup taşıyor.
Bir anne bebeğini yüzünü kaplayan kırmızı ve beyaz lekelerin boynuna ve göğsüne yayılması nedeniyle hastaneye getirmiş.
Bir başka kadın, küçük oğlunun kıyafetlerini kaldırarak sırtındaki, kalçalarındaki ve karnındaki kızarıklıkları sağlık ekibine gösteriyor. Çocuğun bileklerinde kaşımaktan kaynaklanan açık yaralar da var.
Bir baba ise bacaklarındaki lezyonlar nedeniyle kızını hastaneye getirmiş.
Sağlık yetkilileri Gazze'de cilt hastalıklarının yaygınlaştığını söylüyor.
Ebeveynlere göre bunun nedeni, Gazzeliler’in aşırı kalabalık çadır kamplardaki yaşam koşulları.
İsrail’in bölgede 10 aydır süren bombardımanı, kanalizasyon borularının patlamasına ve sağlık hizmetlerinin çökmesine neden oldu. Buna yaz sıcağı da eklenince hijyenle ilgili hastalıklarda belirgin artış görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre doktorlar 103 binden fazla bit ve uyuz vakası ve 65 bin kadar deri döküntüsü vakasıyla mücadele ediyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na göre, 2,3 milyon nüfuslu Gazze’de savaşın başlamasından bu yana 1 milyondan fazla akut solunum yolu enfeksiyonu vakası, yarım milyondan fazla akut ishal ve 100 binden fazla sarılık vakası kaydedildi.
İlgili Haberler İsrail Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduDeyr el-Belah'taki Şati mülteci kampında yaşayan Adil Ebu Obeyd, deterjan ve sabuna erişimin çok zor olduğundan ve fiyatların el yaktığından şikayet ediyor. Obeyd, "Çocuklarımızı temizleyemez olduk" diyor.
Kamp sakinleri temiz su bulmanın neredeyse imkansız olduğundan yakınıyor. Bazıları çocuklarını Akdeniz’in tuzlu sularında yıkıyor.
Gazzeliler’in çoğu günlerce değiştirmeden aynı kıyafetleri giymek zorunda kalıyor. Kampları sinekler basmış durumda. Çocuklar çöplerle dolu kumlarda oynuyor.
Şeyma Marşud, kızının yüzünde bir sivilce çıktığını ve daha sonra karnına, ellerine ve yüzüne yayıldığını anlattı.
Marşud, yaraların kızının canını yaktığını ve geceleri ateşinin çıkmasına neden olduğunu söyledi. Tedavisinin olmadığını, olsa da ilaç satın almaya paraları olmadığını anlattı.
Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun 1,8 milyonu İsrail’in bombardımanı yüzünden evlerinden oldu ve geçen aylarda defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı.
Büyük çoğunluk şu anda neredeyse hiç kanalizasyon sistemi olmayan ve çok az su bulunan kıyıdaki kum tepeleri ve tarlalardan oluşan 50 kilometrekarelik bir alana sıkışmış durumda.
İlgili Haberler Gazze'deki sağlık yetkilileri İsrail'in okul saldırısında en az 30 can kaybı olduğunu açıkladıBM yetkilileri, sabun, şampuan ve ilaç gibi insani yardım malzemelerinin dağıtımının yavaşladığını, çünkü İsrail'in askeri operasyonları ve Gazze'deki genel kanunsuzluğun yardım kamyonlarının hareket etmesini çok tehlikeli hale getirdiğini söylüyor.
İsrail, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve yaklaşık 1200 kişinin öldüğü ve 250 kişinin kaçırıldığı saldırının ardından Gazze’ye hava ve kara operasyonu başlatmıştı.
Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail'in saldırılarında 39 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Salı günü yayınlanan bir raporda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gazze'nin savaş öncesi iki çöp depolama alanına çatışmalar nedeniyle ulaşılamadığını ve 10 geçici alan kurduğunu söyledi.
Ancak yetkililer 140'tan fazla gayriresmi çöp depolama alanının ortaya çıktığını söyledi.
Bunlardan bazıları dev insan atığı ve çöp havuzlarının oluşmasına neden oldu.
Nasır Hastanesi’nde dermatolog olan Nesim Basala her gün 300 ile 500 kişinin cilt hastalıklarıyla hastaneye geldiğini aktardı.
Basala, İsrail'in son tahliye emirlerinden sonra daha fazla kişinin, yaz aylarında Han Yunus kentinin dışındaki böceklerin yaygın olduğu tarım alanlarına akın ettiklerini; uyuz ve bitin salgın boyutlarında olduğunu, ancak diğer mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ile parazitlerin de kol gezdiğini söyledi.
Uzman, hasta akını nedeniyle basit vakaların bile tedavideki gecikmeler yüzünden tehlikeli olabileceğini aktardı.
Basala, kremle tedavi edilebilen impetigo gibi bazı basit bakteriyel enfeksiyonların bile krem ve merhem sıkıntısı nedeniyle tedavi edilemediğini söyledi.
Bu durumdan en çok etkilenen çocuklar olsa da cilt hastalıkları yetişkinlerde de görülüyor.
Nasır Hastanesi’nin dermatoloji bölümünde bir adam ayaklarının ve ayak bileklerinin üst kısımlarında kızarıklıkların açtığı yaraları gösteriyor.
Bir kadın ise kurumuş, kızarıklık içindeki ellerini doktora göstermek için sırasını bekliyor.