Amerika Anayasa Mahkemesi’nde 27 yıldır görev yapan yargıç Ruth Ginsburg’un ölümü Amerika siyasetinde derin etki yarattı. 1993 yılında dönemin başkanı Bill Clinton tarafından aday gösterilen Ginsburg Anayasa Mahkemesi’nde görev yapan ikinci kadın yargıçtı.
9 üyeli Anayasa Mahkemesi’ndeki liberal kanadın öncü isimlerinden olan Ginsburg’un ölümü sonrası Trump’ın 20 Ocak’taki başkanlık yemin törenine kadar aday gösterip göstermeyeceği tartışılıyor.
Anayasa Mahkemesi yargıcı olmak ömür boyu süren bir görev
Amerika’da Ginsburg’un ardından yerine geçecek isim tartışma konusu oldu. Anayasa Mahkemesi yargıçları başkan tarafından aday gösteriliyor. Senato onayının ardından göreve geliyor. Kendi istekleriyle ayrılmadıkları sürece de yargıçlar ömür boyu bu görevi sürdürüyor.
Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi’ne iki yargıç atayarak dengeyi muhafazakar üyelerden yana değiştiren Başkan Donald Trump’a seçime yaklaşık 6 hafta kala mahkemeye üçüncü kez atama yapma şansı doğdu.
McConnell: "Trump'ın göstereceği adayı oylarız"
Cumhuriyetçi parti 100 üyeli Senato’da 53 sandalyeye sahip. Cumhuriyetçiler'den, Trump’ın yeni göstereceği adayı destekleyecekleri yönünde mesaj geldi. Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell, Başkan Trump tarafından gösterilecek Anayasa Mahkemesi adayının Senato’da oylanacağını söyledi.
Ancak Demokrat partililer bu kararın seçim sonrasına bırakılması gerektiğini savunuyor. Senato Adalet Komisyonu üyesi Demokrat Senatör Dianne Feinstein, Kasım’daki seçim ve başkanlık yemin töreninin yapılacağı Ocak ayından önce hiçbir koşulda Ginsburg’un yerine atama yapılmaması gerektiğini söyledi.
Schumer: "Yeni yargıcı bir sonraki başkan seçmeli"
Senato azınlık lideri Demokrat Chuck Schumer ise, Anayasa Mahkemesi’nin bir sonraki yargıcının seçiminde Amerikan halkının söz hakkı olduğunu, bundan dolayı da yeni başkan seçilene kadar yerine atama yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Biden: "Seçmenin söz hakkı olmalı"
Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden da yeni yargıç adayının atanmasının seçim sonrasına bırakılması gerektiğini savundu. Biden seçmenlerin başkanı seçmesi ve başkanın da yargıç adayını Senato'ya önermesi gerektiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi’nde şu anda 9 yargıç bulunuyor. Yargıç Ginsburg’dan boşalan koltuğu kimin dolduracağı ile ilgili tartışmanın 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri ve sonrasında da sürmesi bekleniyor.