İki uluslararası göçmen ve mülteci örgütü, yılbaşından bu yana 102 bin 500 kişinin Akdeniz’i geçerek Yunanistan’a ulaştığını, 7 bin 500’den fazla göçmenin de İtalya’ya gittiğini bildirdi
Kilit öneme sahip iki uluslararası göçmen ve mülteci örgütü, savaş ve şiddetten kaçanların sayısının bu yıl daha da arttığına dikkat çekiyor.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Şubat ayının 22’sine kadar 102 bin 500 kişinin Akdeniz’i geçerek Yunanistan’a ulaştığını, 7 bin 500’den fazla göçmenin de İtalya’ya gittiğini bildirdi. 410’dan fazla göçmen de, 2016’da yaşanan şiddetten kaçarken hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de göçmenlerle ilgili bir araştırma yaptıklarını ve araştırmanın, iltica etmek isteyen göçmenlerin çoğunun Suriye’den geldiğini ortaya koyduğunu söyledi. Suriyeliler’i de Afganlar ve Iraklılar izliyor.
UNHCR, Yunanistan’a ulaşan Suriyeliler’in yüzde 94’ü ile Afganlar’ın yüzde 71’ini, güvenli olmayan bot ve teknelerle tehlikeli yolculuklara çıkmalarını zorlayan en önemli nedenin, ülkelerinde yaşadıkları savaş ve şiddet olduğunu bildirdi.
UNHCR ayrıca, zorlu yolculuğa çıkma girişiminde bulunanların çoğunu savaştan, şiddetten ve işkenceden kaçanların oluşturduğunu ve birçoğunun uluslararası yardıma muhtaç olduğunu kaydetti.
Bu arada Yunanistan, Avusturya’nın yeni bir mülteci krizine yol açan adımını resmi olarak protesto etti.
Viyana, iltica başvurularına kısıtlama getirdiğini açıklamıştı. Avusturya’nın getirdiği kısıtlama, daha fazla mültecinin Yunanistan’da kalacağı anlamına geliyor.
Atina ayrıca Avusturya’da yapılan ve Bosna, Arnavutluk, Makedonya ve Slovenya’nın da katıldığı Balkan ülkeleri toplantısına davet edilmemesine kızgın. Mülteci krizi, Çarşamba günkü toplantının ana gündem maddesi olacak.
Yunan polisi bu hafta başında, Makedonya sınırında kurulan bir mülteci kampından yüzlerce göçmeni çıkarmaya başladı.
Çoğu Afgan olan göçmenler, Yunan ordusunca kurulan kamplarda kalmalarını sağlamak için otobüslere bindirilerek Atina’ya gönderildi. Makedonya’nın sert sınır önlemleri almasından bu yana binlerce göçmen İdomeni’de bulunan kamplarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
Suriye ve diğer ülkelerde yaşanan savaş ve sefaletten kaçan bir milyondan fazla kişi, 2015’te Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçmişti.