Muğla’nın Bodrum ilçesinde İnsanca Yaşam Derneği öncülüğünde bir araya gelen çocuklardan oluşan “Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu” Azerbaycan kökenli İranlı sanatçı Ramin Fahrangniya tarafından kuruldu. İranlı sanatçı Fahrangniya, şefliğini de üstlendiği koroda bulunan çocuklara, şan ve diyafram açma eğitimleri de veriyor.
Yaşları 6-16 arasında değişen Suriye, Hollanda, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Avusturalya gibi ülkelerden çeşitli nedenlerle göç ederek Türkiye’ye yerleşmiş çocuklardan oluşan ve Türk çocukların da bulunduğu koro, 9 dilde şarkılar söyleyerek dünyaya barış mesajı vermek için Bodrum Belediyesi Turgutreis Sabancı Kültür Merkezi’nde çalışmalarını sürdürüyor.
Savaşın ve göçün savurduğu hayatlar için projenin hayata geçirildiğini söyleyen İranlı sanatçı Ramin Fahrangniya, kendisi de bir göçmen olarak sanatla ve müzikle hayatta kaldığını belirtti. Göçün çocuklarda büyük bir yara açtığını söyleyen Fahrangniya, ülkelerinden göç etmek zorunda kalan çocukların sokaklarını, oynadığı oyun arkadaşlarını ve söylediği şarkıları özlediğini söyledi. Ramin Fahrangniya, kuruculuğunu ve şefliğini üstlendiği Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu projesi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“İnsanca Yaşam Derneği’nin desteği ile Bodrum’da bu projeyi başlattık. Bodrum Belediyesi’nin desteği ile duyuru yaptık. Bir iki hafta içinde seçmeler yaptık, çocukların yeteneklerini keşfettik. Koromuz 31 çocuktan oluşmaktadır. Koroda birçok ülkeden göç eden göçmen çocukları var, Türkiye’nin farklı şehirlerinden göç eden çocuklar var. Biz bu çocukları bir araya getirdik ve bu çocuklara üst seviyede eğitim veriyoruz. Onlara repertuar hazırladık. Şu an 9 dilde şarkı söylemeye başladılar ve repertuara başka diller de ilave edilecek. Çocuklara Farsça, Azerice, Türkçe, İngilizce, Rusça, Japonca, Rumence ve İbranice şarkılar çalıştırdık.”
İran’da müziğe ve sanata sıcak bakılmadığını belirten İranlı sanatçı Fahrangniya, zor şartlar altında eğitim aldığını dile getirdi. Türkiye’de çocukların bu imkana sahip olduğunu kaydeden Ramin Fahrangniya, çocukların severek koroya katıldığını söyledi. İranlı sanatçı amaçlarının, birçok ülkede konserler vererek dünyaya barış, dostluk ve kardeşlik mesajı vermek olduğunu söyledi.
Koronun 10 yaşındaki üyesi Katia Ceglekov, annesiyle birlikte 3 yıl önce Ukrayna’dan Türkiye’ye göç etmiş. Şarkı söylemeyi sevdiği için koroya katıldığını anlatan Ceglekov, dünyada savaşların ve kötü şeylerin yaşandığını, bu yüzden şarkılarla dünyaya barış mesajı verdiklerini söyledi.
Ailesiyle birlikte Bodrum’da yaşayan 14 yaşındaki Esin Çabuk, birçok çocuk gibi kendisinin de savaşlardan nefret ettiğini, bu yüzden göçmen arkadaşlarıyla birlikte bu koroda bulunduğunu ifade etti.
12 yaşındaki Bektaş Güden, 2011'de Van Erciş'te yaşanan deprem sonrası ailesiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş. Depremin hala hafızasından silinmediğini belirten Güden, Bodrum’da hayatın daha güzel olduğunu ve bu koroya katıldıktan sonra çok daha mutlu olduğunu söyledi. Eskiden çok şarkı bilmediğini anlatan Bektaş Güden, burada birçok şarkı öğrendiğini de sözlerine ekledi.