21 Eylül’de bindikleri teknenin Mısır açıklarında batması sonucu ölenlerin sayısı 145’e çıktı. Arama çalışmaları sürüyor; ölü sayısı artabilir.
Mısır devlet televizyonu, ölenlerinin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu duyurdu. Uluslararası Göç Örgütü, kurbanların arasında bir de bebek olduğunu açıkladı.
Reşid kenti açıklarındaki facia sonrasında, mültecilerin cansız bedenleri kıyıya çekildi. Hayatını kaybedenlerin aileleri, cenazelerini bulmaya çalışıyor. Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı bir baba, “Öldüğünü biliyordum, sadece onu arıyordum. İnsanlar oğlumu bulduğum için beni kutladı. Burada tek umudumuz hiç olmazsa cenazelerimizi bulmak,” dedi.
Denizde facia, 450’den fazla mülteci taşıyan eski bir balıkçı teknesinin alabora olmasıyla yaşanmıştı. Yetkililer ve balıkçılar 160’tan fazla insanı kurtarmayı başarmıştı. Hastane yetkilileri ölenler arasında bir insan kaçakçısının olduğunu da açıkladı. Olayla ilgili dört kişi de tutuklandı.
Olay yerindeki bir muhabir, mültecilerin çoğunun Mısır, Suriye ve Afrika ülkelerinden gençler olduğunu söyledi. Reşit olmayan mültecilerin Avrupa’da yasal statü alması daha kolay olduğundan, aileler çocuklarını 18 yaşını doldurmadan gönderiyorlar.
Birleşmiş Milletler 2014'ten bu yana 10 binden fazla insanın Akdeniz'de öldüğünü açıkladı. Uluslararası Göç örgütü, bu sayıyı sadece 2016 için 3500 olarak veriyor. 2016’da savaş, terör ve yoksulluktan kaçmak için bu ölümcül yolculuğa çıkanların sayısı 300 bin.
Mısır hükümeti, insan kaçakçılığı operasyonlarında, 4500’den fazla yabancı uyrukluyu yakaladı; ancak yasadışı göçün önüne geçemedi. Birleşmiş Milletler, Mısır’dan Avrupa’ya kaçışların artarak sürdüğüne dikkat çekiyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada, yakalananların genelde iki hafta içinde serbest bırakıldığını ve zaman kaybetmeden yeniden kaçmayı denedikleri belirtildi.