Geleceğin Güneş Enerjisi

Solar enerjiye yapılan yatırımlar artarkan yeni kullanım alanlarıyla ilgili projelerin sayısı da çoğalıyor

En büyük enerji kaynağımız güneş; ancak Amerika gibi birçok sanayileşmiş ülkede petrol tüketimi hala en üst noktalarda. Amerika Enerji Bakanlığı’na göre, güneş enerjisi, Amerika’nın enerji tüketiminin sadece %1’ini karşılıyor.

Solar panellere yapılan yatırımlarda son yıllarda ciddi bir artış görüldü.Solar enerji, geleceğin teknolojisi olma yolunda ilerliyor. 2011 yılında Amerikalı yatırımcı milyarder işadamı Warren Buffett, 2 milyar dolara Photovoltaic Farm Şirketi’ni satın almıştı. Google da solar enerjiye 374 Milyon dolar yatırım yapmıştı. Günlük hayatımızın her kesimine giren güneş enerjisi ile çalışan şarj aletleri ve su ısıtma sistemleri, güneş enerjisinin kullanım alanlarından sadece birkaçı. Sadece Amerika’da değil, dünyanın birçok ülkesinde solar enerjiye büyük ilgi var.

1. Sırbistan – Çilek Ağacı (Strawberry Tree)

Eğer Sırbistan’da telefonunuzun şarjı azaldıysa Çilek Ağacı “Strawberry Tree” adı verilen güneş enerjisiyle çalışan istasyonlarda taşınır cihazlarınızı şarj edebilir ve wifi kullanarak internete girebilirsiniz. Belgrad Üniversitesi’nde geliştirilen sistemin amacı günlük yaşama yenilenebilir enerji kaynakları getirmek. İlk bir ay içinde 18,695 defa kullanılan şarj aletleri, geçtiğimiz günlerde yüz binden fazla kullanılır hale geldi. Sırbistan’da şimdilik 3 tane olan Çilek Ağacı sistemi, Obrenovac, Belgrad and Novi Sad kentlerinde bulunuyor. Yaz aylarında 15 istasyon daha kurulması planlanıyor.

Enerjisini tamamiyle güneşten alan istasyonlar, güneşli günlerde topladığı enerjiyi, bulutlu günlerde ve geceleri kullanılmak üzere depoluyor. Birçok cihazı aynı aynada 10 ila 15 dakika şarj etme fırsatı veren çilek ağaçları ücretsiz olarak halkın kullanımına açık.

2. Finlandiya - Restoran http://player.vimeo.com/video/26867515?title=0&byline=0&portrait=0

Lapin Kulta Solar Mutfak Restoranı (Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant) Finlandiyali bira şirketi Lapin Kulta’nın projesi. Sadece güneşli günlerde açık olan lokantanın Helsinki’de 1000’den fazla daimi müşterisi var. Yaz aylarında geziye çıkan solar mutfak, kent kent dolaşıp müşterilerine üç çeşit yemekli öğün sunuyor.

3. USA/İngiltere/Avusturalya – İlan Panosu

Ricoh şirketi geçtiğimiz yıl “eco-board” eko ilan panolarını Sidney, New York, ve Londra’da kurdu. Panolar sadece enerji topladıkları zaman çalışabiliyor. Enerjiyi 2 yoldan depolayan panolar, hem rüzgar hem de güneş enerjisi kullanıyor. Her bir panoda toplam 96 solar panel ve 5 tane rüzgâr türbini bulunuyor. Bir günlük güneş enerjisiyle 210 adet 60 watt’lık lamba bir saat açık kalabiliyor. Eco-board’lar bir LED panosunun 5’te 1’i, ve floresan panosunun ise 4’te 1’i kadar enerji tüketiyor. Ricoh şirketi her 5 bölgeye en az 1 eco-board kurmayı planlıyor. Şirket, 2050 yılına kadar ilan panolarının çevresel etkilerini %88 azaltmayı planlıyor.

4. Hollanda – Solar Yol

400 km bisiklet yolu olan Amsterdam, bisiklet kullanmak için dünyanın en uygun ülkelerinden biri. Araştırma şirketi TNO geliştirdiği solar panel yollarla Amsterdam’da birçok bisiklet yolunu aydınlatabilecek. Solar panellerin içinde olan kristal silikon hücrelerin üzerine koruyucu cam bir madde konulacak, böylelikle bisikletçiler kolaylıkla bu yolların üstünde gidebilecek. Yollar her bir metre kareden 50 kWh enerji üretecek. Bu enerji, trafik ışıklarından evlere kadar birçok yeri aydınlatacak. Enerjinin bir kısmı da geceleri kullanılmak üzere depolanacak. Amsterdam’daki solar yollar bu yıl sonuna kadar tamamlanacak.