Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin İsrail’den hava savunma sistemi teslim aldığı bildirildi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, ülkenin caydırıcı gücünü arttırmak amacıyla gereken her şeyi yaptığını söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kilit tedarikçisi Rusya'yı kaybettikten sonra savunma kapasitesini yükseltmek için İsrail’den bir hava savunma sistemini teslim aldığı bildirildi.

Sigma televizyon kanalı, ilk teslimatın Salı günü yapıldığını duyurdu. Güney Kıbrıslı yetkililer haberin ayrıntıları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Söyleyebileceğim tek şey, sadece işgal altında bir ülke olduğumuz için değil, aynı zamanda jeo-stratejik öneme sahip bir bölgede AB üyesi bir devlet olduğumuz için caydırıcı gücümüzü arttırmak amacıyla gereken her şeyi yapacağız ve yapıyoruz” dedi.

İlgili Haberler “Güney Kıbrıs’ın NATO üyeliği girişimi kabul edilemez”

Kıbrıs, 1974'te Yunanistan'dan esinlenen kısa bir askeri darbenin ardından Türkiye’nin askeri müdahalesiyle bölünmüştü.

“Barak MX” uçaksavar sistemi, eski Rus yapımı Tor M1'i tamamlayacak ve nihayetinde bu sistemin yerini alacak. Rusya, on yıllardır Güney Kıbrıs'ın önde gelen askeri donanım tedarikçilerinden biriydi ancak Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ihracatın tamamen yasaklanmasından önce anlaşmalar azalmıştı.

Güney Kıbrıslı üst düzey bir kaynak, Reuters'e yaptığı açıklamada, bu yaptırımların Kıbrıs'ın mevcut savunma sistemlerinin yedek parça sıkıntısı çekmesine ve geliştirilememesine yol açtığını söyledi.

Aynı kaynak, “Bu nedenle Kıbrıs, İsrail'in yanı sıra diğer Avrupa Birliği ülkelerine yöneliyor. Bunun bir parçası olarak, uçaksavar şemsiyemizi yükseltme çabaları devam ediyor” diye konuştu.

Kıbrıslı Rum yetkililer, Türkiye ile süregelen gerginlik nedeniyle tedarik programları hakkında hiçbir zaman net açıklamalar yapmıyor.

Güney Kıbrıs'ın 1998 yılında Rusya'dan aldığı karadan havaya S-300 füzeleri ile uçaksavar şemsiyesini yükseltme girişimi, Türkiye ile askeri bir anlaşmazlıkla sonuçlanmış ve Lefkoşa sistemi hızla Girit'e yönlendirmişti.

Bu alım o dönemde İngiltere ya da ABD tarafından desteklenmemişti, ancak jeostratejik olarak konumlanmış Güney Kıbrıs'taki Rum yönetiminin politikalarını Batı’ya sıkı sıkıya bağlamasıyla Washington ile ilişkiler son yıllarda belirgin bir şekilde iyileşti.

Hristodulidis, Perşembe günü ABD'de başkan seçilen Donald Trump ile telefonda görüştü. Rum liderin sözcüsü, “Hristodulidis, iki ülke arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi için yakın işbirliği yapma niyetinin altını çizdi” dedi.

İlgili Haberler Milli Savunma Bakanı Güler: "ABD’den hem F-35’teki üretim payımızı hem de 40 adet F-35 almak istiyoruz"