Güney Kore'de bir mahkeme, Salı günü, görevden alınan Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim kararnamesiyle ilgili cezai soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına onay vererek, ülkede ilk kez görevdeki bir cumhurbaşkanının tutuklanmasına karar verdi.
Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Seul Batı Bölge Mahkemesi'nin Yoon'un kısa süreli sıkıyönetim uygulamasını inceleyen müfettişler tarafından talep edilen tutuklama emrini onayladığını doğruladı.
Görevden uzaklaştırılan Yoon, Güney Kore cumhurbaşkanının dokunulmazlığının bulunmadığı birkaç suçlamadan biri olan “ayaklanmaya liderlik” ettiği iddiasıyla soruşturuluyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde de Yoon hakkındaki görevden alma davası görülüyor.
Görevdeki bir cumhurbaşkanı için çıkarılan tutuklama emri ülkede daha önce görülmemiş bir olay. Bu durum Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi ve ABD'nin önemli bir müttefiki olan Güney Kore'yi saran siyasi krizi derinleştiriyor.
Cumhurbaşkanlığı görevini Yoon'dan devralan Başbakan Han Duck-soo da muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamento tarafından görevden alınmıştı. Han'ın görevden alınmasının ardından başkan vekilliği görevini devralan Maliye Bakanı Choi Sang-mok, Güney Kore topraklarında Pazar günü meydana gelen en ölümcül havacılık felaketinde 179 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla meşgul durumda.
Yoon hakkındaki tutuklama emri 6 Ocak'a kadar geçerli ve Yoon'u için 48 saatlik gözaltı süresi bulunuyor. Müfettişlerin daha sonra yeni bir tutuklama emri talep edip etmeyeceklerine ya da Yoon'u serbest bırakıp bırakmayacaklarına karar vermeleri gerekiyor.
Yonhap haber ajansının CIO'ya dayandırdığı habere göre, Yoon'un tutuklandıktan sonra Seul Gözaltı Merkezi'nde tutulması bekleniyor.
Görevden alınan cumhurbaşkanının avukatlarından Yoon Kab-keun, tutuklama emrinin yasadışı ve geçersiz olduğunu çünkü CIO'nun Güney Kore yasalarına göre tutuklama emri talep etme yetkisi olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanın hukuk ekibinin, yakalama emrinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne ihtiyati tedbir başvurusunda bulunacağı belirtildi.
Yüzlerce Yoon destekçisi, Salı günü arama emrini protesto etmek için konutunun önünde toplandı, bazıları polisle çatıştı.
Yonhap, bölge mahkemesinin, Yoon'un haklı bir neden olmaksızın çağrılmasına karşılık vermeme olasılığı ve Yoon'un bir suç işlediğinden şüphelenmek için önemli bir neden olması nedeniyle yakalama emri çıkardığını bildirdi. Mahkeme yorum yapmayı reddetti.
Yoon hakkındaki tutuklama kararının ne zaman ve nasıl uygulanacağı bilinmiyor. Güney Kore Başkanlık Güvenlik Servisi, Salı günü yaptığı açıklamada, tutuklama emrinin yasal süreçlere göre ele alınacağını bildirdi.
CIO, mahkemenin ayrıca Yoon'un konutu için bir arama emrini de onayladığını açıkladı. Polis daha önce soruşturma kapsamında başkanlık ofisine baskın yapmayı denemiş ancak başkanlık güvenlik servisinin erişimi engellemesi nedeniyle başarısız olmuştu.
Eski bir savcı olan Yoon, 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanından bu yana birçok kez müfettişlerin sorgulama çağrılarına yanıt vermedi. Siyasi faaliyetleri yasaklama ve medyayı sansürleme girişimi olan sıkıyönetim ilanı, 1980'lerden bu yana Güney Kore'de bu türden ilk duyuruydu.
Sıkıyönetim ilan edildiği gece askerler Seul'deki Ulusal Meclis binasına zorla girmiş ancak parlamento görevlilerinin yangın söndürücülerle püskürtmesi üzerine geri çekilmişlerdi. Protestocular dışarıda polisle çatışırken milletvekilleri sıkıyönetim kararına karşı çıkmış ve Yoon birkaç saat içinde emri iptal etmişti.