Gürcistan Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, ülkesinde siyasi krize neden olan ve Batılı müttefiklerinin sert eleştirilerine yol açan “yabancı ajan” yasa tasarısını Pazartesi günü imzaladı.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze Pazartesi günü eleştirileri “suni dayanakları olan gereksiz hassasiyetler” olarak değerlendirdi.
Kobakhidze, “Yasa artık yürürlüğe girdi ve hepimiz sağduyulu bir şekilde, soğukkanlılıkla hareket etmeli ve gereksiz duygusallığı bir kenara bırakmalıyız” dedi.
Yasa konusundaki anlaşmazlık, Gürcistan'ın Batı yönelimini koruyup korumayacağı ya da Rusya'ya yaklaşıp yaklaşmayacağı konusunda bir test niteliği taşıyor. Sovyetler Birliği'nin 1991’de dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan devletler arasında Gürcistan, en Batı yanlısı olanlardan biriydi.
Geçen hafta iktidar milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin vetosunu aşmak için oy kullanmasının ardından, Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı.
İlgili Haberler Gürcistan Parlamentosu “yabancı ajan” yasa tasarısında cumhurbaşkanlığı vetosunu geçersiz kıldıYasa, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanı” olarak kayıt yaptırmalarını gerektiriyor. Yasanın ihlali, para cezalarının yanısıra kapsamlı şeffaflık yükümlülükleri getiriyor.
Tasarı karşıtları bir aydan uzun bir süredir Gürcistan'da, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yanaki en büyük protesto gösterilerini düzenliyordu.
Gürcistan medyası geçen hafta bir grup Gürcü sivil toplum kuruluşunun, yasanın iptali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlandıklarını bildirmişti.
Uluslararası eleştiriler
ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tasarıya tepki gösterdi. Gürcü muhalefet grupları, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in muhaliflerini hedef almak için kullanılan Rusya mevzuatını örnek aldığını söyleyerek bu yasayı “Rus yasası” olarak adlandırıyor.
Rusya, ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine verdiği destek nedeniyle pek çok Gürcü arasında sevilmiyor ve kamuoyu genel olarak AB ve NATO üyeliğini destekliyor. Rusya 2008 yılında Gürcistan'ı beş gün süren Güney Osetya savaşında mağlup etmişti.
Gürcistan'a geçen yıl Aralık ayında adaylık statüsü veren AB, tasarının Tiflis'in birlikle daha fazla bütünleşmesini tehlikeye atabileceği konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.
ABD, Gürcistan Parlamentosu’nda kabul edilen yabancı ajan yasası dolayısıyla bu ülkedeki bazı kişiler için vize kısıtlaması kararı almış ve tasarıya oy veren Gürcü yetkilileri yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken yasa kabul edildikten sonra X sosyal medya hesabından da paylaştığı açıklamasında, “Gürcü vatandaşları yasaya karşı muhalefetlerini dile getirdikçe, barışçıl muhalefeti bastırmak için bir sindirme kampanyası yürütüldüğüne ve şiddet kullanıldığına dair açık işaretler gördük” demişti.
İlgili Haberler ABD “yabancı ajan” yasası nedeniyle Gürcistan’a vize kısıtlaması kararı aldıGürcistan hükümeti Batılı ülkeleri şantaj yapmakla suçladı ve ülkenin Rusya ile yeni bir savaşa sürüklenmesinin engellenmesi için bu yasanın gerekli olduğunu söyledi.
Rusya da tasarının desteklenmesinde herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.