Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Pazartesi günü, iktidar partisinin Rusya'nın yardımıyla hile yapıldığını iddia ettiği parlamento seçimlerinin galibi ilan edilmesinin ardından Batı'yı muhalif protestoları desteklemeye çağırdı.
Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Pazartesi gecesi ışıklandırılmış parlamento binası önünde toplanan binlerce Avrupa yanlısı göstericiye “Seçimi kaybetmediniz. Oylarınızı çaldılar ve geleceğinizi çalmaya çalıştılar ama kimsenin bunu yapmaya hakkı yok ve siz de kimsenin bunu yapmasına izin vermeyeceksiniz” şeklinde seslendi.
Bayrak sallayan protestoculara, iktidardaki Gürcü Hayali partisine karşı Gürcüler'in Avrupa yolunu savunacağını söyleyen Zurabişvili, “Başka bir alternatifimiz yok ve bu ülkeyi gelecek nesillere bırakmak istiyoruz” dedi.
Gürcistan bayrağına sarılan Natia Çaçava, göstericilerin “Rusya'yı istemediklerini, Rusya'ya ya da Sovyetler Birliği'ne geri dönmek istemediklerini” söyledi.
İlgili Haberler Batı, Gürcistan seçimlerinde usulsüzlüklerin soruşturulmasını istiyor, Rusya müdahale iddialarını reddediyorResmi sonuçları tanımayı reddeden Cumhurbaşkanı Zuribişvili, daha önce Associated Press'e verdiği demeçte Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılma konusunda Rus baskısının kurbanı olduğunu söyledi.
Gürcü Hayali'ni sert bir şekilde eleştiren ve “Rus propagandasının doğrudan kullanıldığını gördük” diyen Zuribişvili, hükümetin “Rusya ile el ele çalıştığını” ve “muhtemelen” Moskova'nın güvenlik servislerinden yardım aldığını söyledi.
ABD ve Avrupa Birliği, Cumartesi günkü seçimin sonuçlarının tam olarak soruşturulması çağrısında bulundu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Gürcüler de tüm Avrupalılar gibi kendi kaderlerinin efendisi olmalıdır” dedi.
Merkez Seçim Komisyonu, Gürcü Hayali partisinin neredeyse tüm oy pusulalarının sayılmasıyla oyların yüzde 54,8'ini aldığını açıkladı. Servetini Rusya'da kazanan milyarder Bidzina Ivanişvili tarafından kurulan parti, geçtiğimiz yıl Kremlin'in ifade özgürlüğü ve LGBTQ+ haklarını baskılamak için kullandıklarına benzer yasalar kabul ederek giderek otoriterleşen bir çizgi izledi.
Zurabişvili AP'ye verdiği bir röportajda, Gürcüler'in “oylarının ve geleceklerinin çalındığını ifade edebilmelerinin” tek yolunun protesto olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı, ABD ve AB'nin gösterileri desteklemesini umduğunu söyledi.
“Avrupalı ve Amerikalı ortaklarımızın sağlam desteğine ihtiyacımız var” diyen Zurabişvili, Kafkasya'da bulunmanın ve bölgenin istikrarlı olmasının “güçlü bir Avrupa'nın” çıkarına olduğunu sözlerine ekledi.
Gürcü yetkililere yaptırım uygulanmasını isteyip istemediği sorulan Zurabişvili, AP'ye yaptığı açıklamada, bunun Batılı liderlere bağlı olduğunu ancak “bu noktada meşru olmayan yetkililerle ilişkileri yenilemenin kesinlikle zamanı gelmediğini” söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Gürcistan'ın siyasi liderlerini “hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye, temel özgürlükleri baltalayan yasaları yürürlükten kaldırmaya, seçim sürecindeki eksiklikleri gidermeye ve Gürcistan'ı Avrupa-Atlantik geleceğine doğru ilerletmeye” çağırdı.
Blinken da Gürcü Hayali'nin kampanyasının Rus propagandasından “doğrudan esinlendiğini” ve “benzeri görülmemiş düzeyde dezenformasyon” olduğunu söyleyen AB Komisyonu Sözcüsü Nebile Massrali gibi, seçimle ilgili tüm ihlal raporlarının tam olarak soruşturulması çağrısında bulundu.
Kremlin Gürcistan seçimlerine müdahalede bulunduğu suçlamalarını reddetti
“Gürcistan'ın içişlerine karışmıyoruz ve karışma niyetimiz de yok” diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, oylamayı etkilemeye çalışan tarafın Batı olduğunu savundu.
Zurabişvili'nin Gürcüler'i protestolara katılmaya çağırması sorulduğunda ise Peskov, bunu ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi.
Gürcü Hayali üyesi Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, Cumhurbaşkanı'nı “anayasal düzene ve demokratik seçimlere aykırı” bir “darbe senaryosu” yaratmakla suçladı.
Gürcistan'ın siyasi sisteminde cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde simgesel bir makam.
AB, Haziran ayında kabul edilen Rus tipi “yabancı nüfuz yasası” nedeniyle Gürcistan'ın üyelik başvuru sürecini süresiz olarak askıya almıştı. Birçok Gürcü, Cumartesi günkü oylamayı AB'ye katılma fırsatı konusunda çok önemli bir referandum olarak görüyordu.
Rusya ile sınır komşusu olan 3,7 milyon nüfuslu Gürcistan'da seçim kampanyasına sert bir oy mücadelesi ve karalama kampanyası iddiaları damgasını vurdu. Avrupalı gözlemciler seçimin gözdağı verme, oy satın alma, mükerrer oy kullanma ve fiziksel şiddet olaylarının yaşandığı “bölücü” bir ortamda gerçekleştiğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu izleme heyeti başkanı Antonio López-Istúriz White, kampanya sırasında Gürcü Hayali'nin “Batı karşıtı ve düşmanca söylemler kullandığını, Rus dezenformasyonunu, manipülasyonlarını ve komplo teorilerini desteklediğini” söyledi.
Seçim gözlemcileri, sindirme ve diğer ihlallerin özellikle kırsal bölgelerde dikkat çektiğini kaydetti.
En yüksek oy oranına (neredeyse yüzde 90) güney Gürcistan'ın Javakheti bölgesinde ulaşan Gürcü Hayali, başkent Tiflis'teyse hiçbir bölgede yüzde 44'ten fazla oy alamadı.
Gürcü Hayali üyesi olan Başbakan Irakli Kobakhidze, partisinin başarısını “etkileyici ve bariz” olarak nitelendirdi ve “seçim manipülasyonundan bahsetme girişimleri başarısızlığa mahkumdur” dedi.
İlk rakamlar, Gürcü Hayali'nin 2012'de parlamentonun kontrolünü ele geçirmesinden bu yana en yüksek katılımın gerçekleştiğini gösteriyor. Parti AB üyeliğine doğru ilerlemeye devam etme sözü verirken aynı zamanda Rusya ile bağları “sil baştan yenilemek” istiyor. Gürcistan 2008 yılında Rusya ile kısa süreli bir savaşa girmiş ve kaybetmiş, Rusya da Gürcistan'dan ayrılan iki bölgenin bağımsızlığını tanımış ve buralardaki askeri varlığını güçlendirmişti.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Gürcü yetkilileri seçim usulsüzlüklerini “hızlı, şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturmaya” çağırdı ve Gürcistan Hayali'nin AB'ye olan “kesin bağlılığını” göstermesi gerektiğini söyledi.
Gürcü Hayali'ni kutlayan ilk yabancı lider olan Macaristan Cumhurbaşkanı Victor Orbán, iki günlük bir ziyaret için Pazartesi günü Gürcistan'a geldi.
Zurabişvili, Viktor Orban'ın Gürcü Hayali'nin “özel bir dostu” olduğunu söyledi ve ziyareti “siyasi bir oyun” olarak değerlendirdi.
Nebile Massrali, AB adına yaptığı açıklamada Orban'ın Gürcistan'ı ziyaret etmek için “AB Konseyi'nden herhangi bir yetki almadığını” söyledi.