Hamas saldırısının ardından AB Filistinlilere kalkınma yardımını dondurdu

Avrupa Komisyonu, Filistinlilere yönelik tüm kalkınma ödemeleri derhal askıya aldığını açıkladı. 

Avrupa Komisyonu, Filistinlilere yönelik 691 milyon Euro (729 milyon dolar) değerindeki tüm kalkınma yardımlarını gözden geçirdiğini ve Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından tüm ödemeleri derhal askıya aldığını açıkladı.

Almanya ve Avusturya da bugün AB açıklamasından önce, Filistinlilere yönelik ikili kalkınma yardımlarını askıya aldıklarını açıklamış, İtalya gibi diğer ülkelerse yardımların askıya alınmasının sözkonusu olmadığını söylemişti.

Avrupa, Birleşmiş Milletler'in 1 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 2,1 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ettiği İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına yardım sağlayan ana kaynaklardan biri.

Kalkınma yardımlarının askıya alınmasının bu tür yardımlar için de geçerli olup olmayacağına ise Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic yanıt verdi.

Saldırıyı "en güçlü şekilde" kınadığını ancak "sivillerin korunmasının zorunlu olduğunu" söyleyen Lenarcic sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "İhtiyaç sahibi #Filistinlilere yönelik AB insani yardımı ihtiyaç duyulduğu sürece devam edecektir" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "İsrail ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasıdır. Her zamanki gibi bir işleyiş olamaz” dedi.

Oliver Varhelyi, Filistin'e yardımlara ilişkin tüm yeni bütçe tekliflerinin de bir sonraki duyuruya kadar ertelendiğini söyledi; "Barış, hoşgörü ve birlikte yaşamanın temelleri artık ele alınmalıdır" diye konuştu.

Varhelyi, ”Nefret, şiddet ve terörün yüceltilmesi çok sayıda kişinin zihnini zehirledi. Harekete geçmemiz gerek ve buna şimdi ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının yarın, kalkınma yardımlarının gözden geçirilmesi dahil, son durumu görüşmek üzere toplanacaklarını söyledi. AB'nin 2022 bütçe tahsisatı kapsamında Filistin halkı için ayırdığı toplam yardım 296 milyon Euro.

Ne AB Komisyonu, ne Almanya ne de Avusturya, Gazze ile Batı Şeria arasında ayrım yaptı.

Filistin bölgesi Gazze Hamas tarafından yönetiliyor. Batı Şeria ise Hamas'ın rakibi El Fetih hareketinin lideri Mahmud Abbas’ın yönetimi altında. Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi Batı tarafından destekleniyor.

Avusturya ve Almanya’dan İsrail’e destek

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, ülkesinin az sayıdaki proje için yaklaşık 19 milyon Euro (20 milyon dolar) tutarındaki kalkınma yardımını askıya aldığını söyledi.

Tarafsızlığıyla bilinen ülkenin iktidardaki muhafazakarları son yıllarda Avrupa Birliği'ndeki en İsrail yanlısı tutumlardan birini benimsedi. Hamas'ın şok saldırısının ardından Avusturya’da Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı binalarına İsrail bayrağı çekildi.

Almanya'da Sosyal Demokrat Kalkınma Bakanı Svenja Schulze de Berlin'in Filistin topraklarıyla ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi nedeniyle şu anda ikili yardım projeleri için herhangi bir ödeme yapılmadığını açıkladı.

Schulze basın toplantısında yaptığı açıklamada "Bu aynı zamanda İsrail ile olan sarsılmaz dayanışmamızın da bir ifadesidir. Oradaki ortaklarımızla temas halindeyiz ve her şeyi yeniden gözden geçiriyoruz” dedi.

Almanya Kalkınma Bakanlığı bu ve gelecek yıl için Filistin topraklarındaki ikili projeler için 250 milyon Euroluk kalkınma fonu ayırmıştı. Bu fonun ne kadarının bu yıl içinde ödendiği ise açıklanmadı.

Alman siyasetçiler, Yahudi soykırımındaki tarihi sorumlulukları nedeniyle ülkelerinin İsrail'e ve onun güvenliğine karşı özel bir görevi olduğunu vurguladılar. Cumartesi gecesi Berlin'in simgesi Brandenburg Kapısı'na İsrail bayrağı yansıtıldı.

İlgili Haberler Scholz ve Macron’dan İsrail’e dayanışma mesajı

Yine de bazı Alman siyasetçiler, saldırıdan tüm Filistinlilerin değil Hamas'ın sorumlu olduğunu söyleyerek yardımların askıya alınması kararına karşı çıktı.

Yeşiller’in yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, Kalkınma Bakanlığı fonlarından ayrı olarak Filistinliler için ayrılan ve çoğu zaten harcanmış olan 73 milyon Euro’yu göndermeye devam edeceklerini söyledi.

Alman hükümetinden Reuters haber ajansına bilgi veren bir kaynak, Dışişleri Bakanlığı fonlarının uluslararası örgütler ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla sağlandığını, bu nedenle Almanya'nın taahhüt ettiklerini ödemekle yükümlü olduğunu söyledi.

Londra’nın Avusturya ve Almanya'yı takip edip etmeyeceği sorulan İngiltere Başbakan Rishi Sunak'ın sözcüsü, daha önce Filistinli mültecilere Birleşmiş Milletler aracılığıyla yardım sağladıklarını ve bu yaklaşımı değiştirme planlarından haberdar olmadığını söyledi.