Hatay Saldırısında Dokuz Tutuklu

Türkiye’nin Suriye sınırında bulunan Reyhanlı’da gerçekleşen patlamalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 46’ya yükselirken tedavi gören 55 yaralıdan 24’ünün durumu ciddiyetini koruyor.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen terörist saldırıyla ilgili soruşturmayı genişleten güvenlik güçleri ise 9 kişiyi gözaltına aldı. Hükümet yetkililerine göre, saldırı Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat’la bağlantılı yerli bir örgüt tarafından gerçekleştirildi.

Atalay: 9 zanlı var, itiraf ettiler

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte Hatay’da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’de rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle irtibatlı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de kişiler de büyük oranda bellidir. Zanlılar itiraf etmişlerdir” dedi.
Terör eyleminde kullanılan plakaların tespitinin yapıldığını söyleyen Atalay, kesin bir dille Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacıların saldırılarla ilgisi olmadığının altını çizdi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler de gözaltına alınan 9 zanlıdan birinin eylemin planlayıcısı olduğunu söyledi.

Mahkemeden yayın yasağı kararı aldı, IPI ‘bu sansürdür’ dedi

Reyhanlı Cumhuriyet Savcısı’nın başvurusu üzerine mahkeme, Reyhanlı olaylarıyla ilgili yayın yasağı kararı aldı. Başta muhalefet olmak üzere kimi çevreler bu kararı sansür olarak yorumlarken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu kararın soruşturmanın selameti için verildiğini belirtti. Adalet Bakanı, yayın yasağı bu tür hadiselerde hem soruşturmanın selametini korumak adına hem de kamuoyunun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi içindir. Mahkeme kararı RTÜK’e aktarıldı” dedi.

Kararın Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından yayıncı kuruluşlara iletilmesinin ardından olay sonrası Reyhanlı’da çekilen görüntülerin yayınına son verildi. İnternet medyasında yer alan görüntüler de youtube benzeri sitelerden silindi.

Başkanlığını gazeteci Kadri Gürsel’in yaptığı Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Komitesi yazılı bir açıklamayla karara tepki gösterdi. Açıklamada, “böylesine önemli, nedenleri ve sonuçlarıyla tüm toplumu çok yakından ilgilendiren bir olay konusunda halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ‘soruşturmanın selameti’ dahil olmak üzere hiçbir gerekçeyle ortadan kaldırılamaz. Mahkemenin kararı medyaya sansürdür; basın özgürlüğüne darbedir” dendi.

Davutoğlu: Uluslararası toplum artık Esad’a karşı bir tavır belirlemeli

Almanya’daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da düzenlediği basın toplantısıyla uluslararası kamuoyuna seslendi. Suriye’deki krizden Suriye halkı kadar komşu ülkelerinden etkilendiğine dikkat çeken Davutoğlu “artık uluslararası toplum bir an önce kendi halkına karşı her türlü acımasız yöntemi kullanan rejime karşı ortak bir tavır belirlemelidir. Yüz binlerce Suriyeli misafir ediyoruz. Türkiye’ye komşu ülkelere yönelik güvenlik riski artıyor” dedi.

BDP: Hükümeti eleştirmeyin, gün birlik günü

Özellikle CHP’nin sert eleştirilerine muhatap olan hükümete en büyük destek BDP’den geldi. Bu tür saldırılara karşı birlik olma zamanı olduğunu belirten BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu dönemde sivil yurttaşlarımızı hedef alan saldırılar karşısında hükümeti sorumlu tutmak ve eleştirmek yerine birlik içinde hareket etmeliyiz” dedi. BDP lideri, saldırının ardında Alevi-Sünni veya Kürt-Türk çatışması yaratma isteğinin olabileceğini söyledi.

CHP: Hükümet bilgi saklıyor

Saldırının ardından Genel Başkan Yardımcısı başkanlığında bir komite kurarak süreci takip eden CHP ise hükümeti eleştiriyor. VOA’ya konuşan CHP Reyhanlı İlçe Başkanı Samer Apiş, Reyhanlı halkının uzun süredir rahatsız olduğunu söyledi. Apiş, “Reyhanlı’da yerel nüfus kadar Suriyeli mülteci var. Girenin çıkanın belli değil ajan mı provokatör mü terörist mi belli değil. Gelenlerin bir bölümü işyeri açmış. Kampın dışında da binlerce insan var. Onaylamıyorum ama insanlar patlamadan sonra tepkisini Suriyelilere saldırarak gösterdi. Hükümet bilgi saklıyor. Burada yaşananları karartmak istiyor” diye konuştu.

Özdağ: Türkiye her geçen gün Pakistanlaşıyor

Hükümet Reyhanlı’da yaşanan patlamalardan Esad rejimini sorumlu tutsa da bazı analistler bunu gerçekçi bulmuyor. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Ümit Özdağ, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın anlaşmak üzere olduğu bir süreçte Esad rejiminin bu tarz bir terör eylemine başvurmasının mümkün olmadığını iddia ediyor. ABD’nin eylemlerinden rahatsız olduğu radikal örgüt El Nusra’nın bu işin ardında olabileceğini belirten Özdağ’a göre, Suriye Afganistanlaşırken Türkiye de Pakistanlaşıyor.