“Hayat Eve Sığar” Uygulamasına “Detaylı Bilgi” Tepkisi

Türkiye genelinde Corona virüsü salgınıyla ilgili bulunduğunuz konumdaki durumu gösterme amaçlı “Hayat Eve Sığar” adlı uygulama mobil cihazlar için hayata geçirildi. Uygulamayı kullananlar, kendi konumları dışındaki riskli bölgeleri öğrenmek ve hangi eczanelerde maske bulabilecekleri gibi bilgileri de görmek istiyor.

Your browser doesn’t support HTML5

"Hayat Eve Sığar" Telefon Uygulamasına "Yetersiz Bilgi" Eleştirisi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 7 Nisan’da ilk kez açıkladığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 8 Nisan’da duyurusunu yaptığı “Hayat Eve Sığar” uygulaması, bugün Android için Google Play ve AppStore aracılığıyla kullanımına sunuldu. Sağlık Bakanlığı’nın “Hayat Eve Sığar” uygulamasını, karantina altındakilerin kullanmının zorunlu olduğu da belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın “Hayat Eve Sığar” uygulaması tanıtımına göre; “Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu görebiliyorsunuz. Her gün size sağlık bilginizi sorduğu gibi, ailem bölümüne dahil ettiğiniz insanlardan herhangi biri pozitif ya da temaslı ise size uyarı geliyor. Yine uygulama kullanıcı cihazlarındaki ‘Bluetooth’ özelliğini açıyor ve sokakta gezerken karşılaştıklarınızdan birisi daha sonra pozitif çıkarsa şu gün şu saatte pozitif birisiyle karşılaştınız diye sizi uyarıyor.

Tanıtımına göre; “Hayat Eve Sığar” uygulaması, aynı zamanda riskli alanlarda fazlasıyla dolaşmış ve çok fazla kişiyle temas etmiş kullanıcılara ise “risk puanı” verecek ve riski yüksekse o kişi/kullanıcı tarafından test yapılması gerektiği uyarısında da bulunacak. Eğer risk puanı yüksek kişi, test yapılmasıyla Covid-19 virüsü bakımından negatif çıkarsa risk puanı sıfırlanacak.

Sağlık Bakanlığı, tanıtımında, “Herkesin bu uygulamayı yükleyerek kullanmaya başlaması birçok şeyin takibini, hastalık sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını sağlayacaktır” mesajını da verdi.

Halk “Hayat Eve Sığar” uygulaması için ne diyor?

Sağlık Bakanlığı’nın bugün saat 01.12’de Twitter hesabıyla duyurduğu “Hayat Eve Sığar” uygulamasıyla ilgili saat 19.00 itibariyle en az 12.300 kullanıcı tarafından yorum yapıldığı görüldü. Yorumlara Sağlık Bakanlığı’nın teknik destek ekibince yanıtlar da veriliyor. Bakanlıkça “güncelleme yapılacağı, hatalar üzerinde çalışıldığı ve eğer detaylı bilgi talep ediliyorsa yazilimdestek@saglik.gov.tr eposta adresiyle iletişim kurulabileceği” belirtiliyor.

Kullanıcılar, başka kentlerde yaşayan yakınlarıyla ilgili de endişe duydukları için oradaki durumu da görmek istiyor.

Kullanıcılar, örneğin bir bölge "orta riskli" görünüyorsa bunun ne anlama geldiğini de sorguluyor. Bir bölge için "yüksek, orta, düşük risk" kategorisi tanımımın kaç pozitif vaka, kaç can kaybı anlamına geldiğini sunan veriler bulunduğunu istiyor.

Maske sıkıntısı sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka ücretsiz dağıtılacağı açıklamasıyla birlikte Türkiye genelinde satışına İçişleri Bakanlığı’nca izin verilmeyen maske konusu da yorumlarda tartışılıyor. Henüz kendilerine e-devlet aracılığıyla yaptıkları başvuruya rağmen maske için bilgi gelmediği söyleyenler de uygulama için yaptıkları yorumlarla bu durumu Sağlık Bakanlığı’na şikayet ediyor. Uygulama kapsamında maske dağıtımı yapacak ve elinde maske olan eczanelerle ilgili konum bilgisi gösterilmesi talebi de mevcut.

Uygulamayı yüklediklerinde kendilerine başlangıç için kod gelmesi konusunda sıkıntı yaşayanlar da söz konusu. Ancak bu kullanıcılara Sağlık Bakanlığı’nca yanıt verildiği ve çözüm bulunmaya çalışıldığı da görülüyor.

Uygulamada, diğer yerleşim yerlerinde salgın durumunu görmek, eczaneler ve maske dağıtımıyla ilgili bilgilendirme yapılması talepleri yanı sıra illere göre vaka sayılarıyla ilgili bilgi de talep ediliyor.

Kullanıcılar, genel olarak Corona virüsü salgınıyla ilgili böyle bir uygulama hazırlanmasından ise memnuniyet duyduklarını ifade ediyor.

Ankara Şehir Hastanesi’nde Covid-19 tedavisi görüntüsü paylaşıldı

Bu arada Sağlık Bakanlığı, başkentte Corona tedavisi için ayırılan hastanelerden Ankara Şehir Hastanesi’ndeki duruma ilişkin görüntüler paylaştı.

Your browser doesn’t support HTML5

Sağlık Bakanlığı Corona Tedavisi Hastanesinden Görüntüler Paylaştı

Görüntülerde hastane kompleksinde 16 bin sağlık çalışanının görev yaptığı, 3 bin 811 yatak kapasitesi ve 723 yoğun bakım yatağı olduğu kaydedildi. Bakanlık, hastanede kaç Corona virüsü hastası bulunduğu ve bunlardan kaçına yoğun bakımda tedavi uygulandığı bilgisi paylaşılmadı.

Türkiye'de Corona şüphesiyle hastaneye gidenlere ne yapılıyor?

Acil serviste termal kamera sistemiyle tarama yapılması itibariyle eğer başka bir şikayeti dolayısıyla hastaneye gelmesine rağmen Covid-19 şüphesi varsa hasta Corona virüsü salgını nedeniyle oluşturulmuş özel alana yönlendiriliyor. Covid-19 belirtileri nedeniyle gelenlere de acil serviste bu özel alanda işlem yapılıyor. Muayenesi yanı sıra akciğer tomografisi gibi diğer tetkikleri yapılan şüpheli hastalardan biyolojik numune alınmasıyla PCR testi yapılıyor. Şüpheli vakalara, takip amaçlı hastaneye yatış kararı yanı sıra sağlık personeli açısından bulaşıcılık riskini belirtmek üzere bileklik takılıyor.

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, Covid-19 hastaları için ayrılmış yoğun bakım alanlarını tanıtımında bu alanda negatif basınçlı sistem bulunduğunu belirterek, “Her hastanın solunum ile sahaya bıraktığı partiküller, o odadaki negatif basınç emici uçlar tarafından emiliyor ve bu personelimizin yoğun olarak çalıştığı merkez alanlarına da çok kuvvetli yüzde yüz temiz hava sahalara basılıyor. Böylelikle hem sahada çalışan sağlık personelimizi koruyoruz, hem de bir hastadan diğerine bulaş olmasının da önüne geçiyoruz” bilgisini verdi.