HDP de 'Parlamenter Sistem' Dedi

HDP 52 sayfalık ‘Büyük İnsanlık 2015 Seçim Bildirgesi’ni bugün İstanbul’da Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte açıkladı.

HDP, ‘Büyük İnsanlık’ başlığıyla bugün açıkladığı seçim bildirgesinde, AKP’nin aksine CHP gibi ‘parlamenter sistem’ derken Kürt Sorunu’nun çözümü açısından da her zaman dile getirdiği ‘demokratik özerklik’ talebine de yer verdi. AKP’nin eleştiri okları hedefindeki CHP’nin ekonomi vaatleri gibi HDP de sosyal yardım ağırlıklı vaatlerde bulunurken, 1800 TL asgari ücret sözü verdi.

HDP 52 sayfalık ‘Büyük İnsanlık 2015 Seçim Bildirgesi’ni bugün İstanbul’da Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte açıkladı.

Eşit yurttaşlık temelinde anayasa öngördüklerini vurgulayan Yüksekdağ, HDP adına siyasi vaatlerini özetle şöyle sıraladı:

"Türkiye'nin demokratikleşmesinde, toplumsal barışın gerçekleşmesinde, halkların özgür ve gönüllü birliğinde önemli rol oynayacak 'demokratik özerkliği' Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil yerel yöneticiler seçimle işbaşına gelecek. Parlamenter Sistemi demokratikleştireceğiz ve eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. Milli Güvenlik Kurulu, özel yetkilerle donatılmış mahkemeler, JİTEM, kontrgerilla gibi tüm uygulamalara son verilecek. Bizler’in anayasasında Başkanlık Sistemi asla olmayacak. Seçim barajını kaldıracağız. Cinsiyet kotası ile temsilde eşitlik sağlanıncaya kadar pozitif ayrımcılık yapılacak."

"Tümüyle 'Barajın çok üstündeyiz' demek için henüz erken. Önümüzdeki 45 gün içerisinde inanıyorum ki her gün oyumuz, oy oranımız artacak ama barajın altında da değiliz" diyen Demirtaş ise, oy verme ve siyasete katılma yaşını 16'ya, seçilme yaşını 18'e indirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

‘Taşeron kalkacak, asgari ücret 1800 TL olacak’

Kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme hakkı verileceğini kaydeden Yüksekdağ, “Taşeronluk sistemini kademeli olarak kaldıracak. İstihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresi, ücret kaybına sebebiyet vermeden 35 saate düşürülecek. Mevsimlik tarım işçileri açısından örgütlenme özgürlüğü garanti altına alınacak, 'aracılık' uygulamasına son verilecek” dedi.

CHP ardından HDP de Türkiye’de sosyal yardımlardan vazgeçilmeyeceğini aksine arttıracaklarını vaad etti. HDP, GSYH’nın (Gayri Safi Yüksek Hasıla) yüzde 3’ünü sosyal yardımlara ayıracaklarını bildirdi.

Sosyal yardımlar ve ekonomik iyileştirmeleri açıklayan Selahattin Demirtaş ise, ‘Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz’ vurgusuyla özetle şunları dile getirdi:

"15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak Genç Yaşam Kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. Temel Güvence Paketi ile her eve ayda 10 metreküp su, ayda 180 kilovatsaat elektriği ücretsiz vereceğiz. Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği vereceğiz. 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak. Asgari ücret ilk etapta net bin 800 liraya çıkarılacak. Vergi adaleti sağlayacağız. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacak, emekçilerin üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Kredi kartı borçlarını borçlular lehine yapılandıracağız. Kredi kartı faiz oranlarını düşüreceğiz. Üretimde kullanılan mazot ve gübreden vergi almayacağız. En düşük emekli maaşını bin 800 liraya çıkaracağız. Emeklilerden hastane katkı payı alınmayacak.’’

HDP de ‘Saray’ı işaret etti

Seçmenlere sunulan ekonomik vaatleri nasıl geçirecekleri sorusu HDP’ye de yöneltildi. Özellikle sosyal yardımlara nasıl kaynak yaratacakları sorusu üzerine Figen Yüksekdağ, "Kaynak Bizler’in bu zamana kadar gasp edilen gücü. Bütçe harcamalarında tasarruf politikasını etkin bir şekilde yaşama geçireceğiz. Yolsuzlukla mücadelede bunun başında geliyor. Saray’ı kapatmak, Türkiye için çok önemli bir kaynak. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, artan oranlı vergi sisteminin yerleştirilmesi yoluyla çok önemli bir kaynakla buluşacağız. Gaz bombasına bu halkın vergileriyle harcanan para, bizim okullarda dağıtacağımız sütün, yemeğin tek başına kaynağı olabilir" dedi.

1 Mayıs suçlamasına da yanıt verdi

Ayrıca 7 Haziran günü her sandığa sahip çıkmayı planladıklarını kaydeden Demirtaş, her sandıkta gözlemci olacağını belirterek, "Oy çalmayı düşünen varsa, düşünmesin" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bazı medya organlarında partisine yönelik 1 Mayıs’ta sokakta kaos yaratılacağı iddiasına da sert tepki gösterdi. Demirtaş, "1 Mayıs'ta kaos planımız yok. Saçmalıyorlar ve gerçekten ortamı germek için özel, çarpıtma, sipariş haber yaptırıyorlar. İşçi, emekçi, bütün ezilenler elbette 1 Mayıs'ta alanlarda olacak. Bu kadar büyük kalabalıkların meydanlarda AKP politikalarını protesto etmesini kaos olarak görüyorlarsa onlar kaos yaşayacaklar" ifadesini kullandı.