Henri Barkey: 'IŞİD Bağdat’ı Alamaz'

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey, IŞİD’i, eylemlerini kestirmenin güç olduğu tehlikeli bir örgüt olarak tanımlıyor ancak Suriye sınırında bir Sünni Arap ülkesi kurulması ve örgütün Bağdat’a kadar ilerleyerek güç kazanma ihtimaline inanmıyor
Irak’ta Musul’un işgaliyle başlayıp Türkiye’yi de rehine kriziyle baş başa bırakan karmaşa nereye gidiyor? Dahası İslamcı militanların Irak topraklarındaki varlığının bir süresi var mı? Amerika ve dünya gündemine son birkaç gündür damgasını vuran sorular bunlar.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi ve Türkiye uzmanı Henri Barkey, IŞİD’i, eylemlerini kestirmenin güç olduğu tehlikeli bir örgüt olarak tanımlıyor ancak Suriye sınırında bir Sünni Arap ülkesi kurulması ve örgütün Bağdat’a kadar ilerleyerek güç kazanma ihtimaline inanmıyor.

“Türkiye çok kötü görünüyor”
Amerika’nın Irak’ın kuzeyinde gelişen bu yeni durumu zamanında ve doğru okuyamadığını ve bunun da hata olduğunu vurguluyor. Türkiye’de ise seçim öncesi yaşanan rehine krizinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine gölge düşürebileceğini kaydediyor: “Eskiden Türkiye’nin El Nusra ve belki de IŞİD gibi örgütlerle yakın temasta olması, ne kadar kötü olduğunu başkaları Türkiye’ye söylemesine rağmen Türkiye’nin engel çıkarmadığı için Türkiye çok kötü görünüyor.”

Barkey, IŞİD’in asıl ve henüz dünyanın tanıklık etmediği en büyük başarısının ise Suriye’de, Özgür Suriye Ordusu ve Kürtlere karşı kullanacağı askeri güçle ortaya çıkacağını savunuyor.