Hollande: 'IŞİD'e Bombardımanları Arttıracağız'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Fransa'nın tek bir düşmanı var o da cihatçı terördür" diyerek, IŞİD'e yönelik Suriye ve Irak'taki bombardımanların yoğunluğunu artıracaklarını dile getirdi. Hollande, Suriye'de Esad'ın geleceği olmadığını bildiklerini ancak 2016'nın Suriye'de politik geçişin sağlandığı yıl olması için gayret göstereceklerini bunun için de "dışlamadan herkesle görüşeceklerini" dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Hollande, Fransa'nın tüm dünyada görev yapan diplomatlarının Elysee Sarayı'nda toplandığı geleneksel "Diplomatlara yeni yıl mesajı" buluşmasında, 2016 yılının diplomasi hedeflerini açıkladı. Konuşmasının önemli bir bölümünü IŞİD ile mücadele ve Avrupa Birliği'ne ayıran Hollande, Fransa'nın 2016'da izleyecekleri Suriye politikasını, "Paris'te dün toplanan koalisyon üyesi 7 ülkenin Savunma Bakanı, cihatçı terörle mücadele stratejimizi belirledi. Cihatçı terörle mücadele stratejimiz Suriye'de Rakka'nın, Irak'ta da Musul'un özgürleştirilmesi yolunda olacaktır. Çünkü IŞİD'in kumanda merkezleri bu kentler. Savunma bakanları, öncelikle karada çarpışan Kürt ve Arap birliklere desteğin artırılması kararı aldı. Koalisyon güçleri olarak bizler de, Fransa başta olmak üzere, hava bombardımanlarının yoğunluğunu artıracağız" dedi.

"Esad'ın Suriye'de geleceği yok"

Fransa'nın "Esad gitmeli" den "Esad'ın Suriye'de geleceği yoktur" a dönüşen Esad politikasına da değinen Hollande "2016 yılı Suriye'de geçiş yılı olmalı ve bunu yapabilmek için bölgedeki bütün ülkelere ihtiyacımız var. Ancak Suriye'yi kimlerin yöneteceği çok önemli" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı, konunun önümüzdeki Pazartesi günü Cenevre'de yapılacak Suriye Konferansı'nda ele alınacağını belirterek, "Şimdi önümüzdeki soru Suriye'yi kimin yöneteceği. Bu sorudan kaçınılamaz. Medaya kentinde görülen ve kabul edilemez sahneler herkese gösterdi ve biliyoruz ki Suriye'nin geleceği Başar El Esad olamaz. Ama müzakereler için Fransa kimseyi dışlamak istemiyor ve bu konuda hiçbir rekabet yok" dedi. Hollande Suriye krizinin çözümü için Mısır, Ürdün ve Umman'a resmi ziyarette bulunacağını da açıkladı.

İran uluslararası sahneye dönüşü

İran'ın nükleer anlaşma sonrası ambargonun kalkmasıyla birlikte uluslararası sahneye geri döndüğünü dile getiren Hollande, "Cumhurbaşkanı Rohani, 17 yıl aradan sonra, ilk kez Paris'e geliyor. İran ile iyi ilişkiler istiyoruz ama Körfez ülkeleriyle de ilişkilerimize önem veriyoruz" dedi.

Hollande, BM İklim Anlaşması için Paris'te 195 ülkeyi aynı masa etrafında toplayan COP 21 anlaşmasını 2015'in en önemli başarılarından birisi olarak sundu. Anlaşmanın nihai imzası için 22 Nisan'da New York'da gideceğini de kaydetti.

"AB dağılma tehlikesiyle karşı karşıya"

Konuşmasının ikinci önemli bölümünü Avrupa Birliği'ne ayıran Hollande, 2016 yılının Avrupa için de belirleyici bir yıl olacağını söyledi. Rusya ve Ukrayna krizinde MİNSK Anlaşması'nın uygulanmasının önemli olduğunu, Euro kriziyle sarsılan AB'nin de Euro etrafında daha çok kenetlenmesi gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu yıl AB'den çıkmayı da oylayacağına dikkat çeken François Hollande, "Bizim temennimiz İngiltere'nin kalmasıdır. Euro etrafında kenetlenen yeni bir AB vizyonu oluşturulmalı. Aksi taktirde dağılma kaçınılmaz" dedi.

"Schengen sınırları daha da güçlendirilmeli"

Göçmen krizi nedeniyle AB üyesi ülkelerin Schengen sınırlarını askıya almaya başlaması konusuna da değinen sosyalist lider, "Schengen sınırları zayıfladı. Ama Avrupa'nın çıkarları Schengen sınırlarının zayıflatılmasında değil, tam tersine daha da güçlendirilmesindedir" dedi.

"Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz"

Avrupa'nın geleceğinin göçmen ve terör sorununun çözümünde yattığını dile getiren Hollande, bu konuda Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi:

"Dış sınırlar güçlendirilerek göçmen akışı kontrol edilebilir. Avrupa, teröre karşı sınırlarını güçlendirerek terörle mücadele kapasitesini de gösterebilmelidir. Bu konuda Türkiye ile anlaşmamız var. Türkiye göçmenler konusunda vaatlerini yerine getirmeli. Avrupa da bu ülkelere yardım etmeli. Türkiye ile bu konuda çalışmaya devam edeceğiz."