HRW Mülteci İadesinden Rahatsız

Your browser doesn’t support HTML5

Yunanistan’da protestolar sürerken ülke, tartışmalı AB-Türkiye anlaşması kapsamında mültecileri Türkiye’ye göndermeye tekrar başladı. Sınır dışı kararları insan hakları örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen devam ediyor

100 göçmenden fazlasını taşıyan iki tekne, Midilli’den kısa bir yolculuktan sonra Türkiye’nin Dikili Limanı’na ulaştı.

Sınır dışı edilenlerin çoğu Pakistanlı’ydı. Türkiye’ye varan göçmenlerin parmak izi alındı. Bu kişiler sağlık kontrolünden geçtikten sonra kamplara gönderildi. Bu göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi bekleniyor.

TBMM, Pakistan’la geri kabul anlaşması yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) sınır dışı kararlarını kınadı. Örgüt görevlisi Andrew Stroehlein, Türkiye’nin mültecilerin geri gönderilmesi için uygun olmadığını söyledi.

Türkiye’nin mülteciler için gerekli korumayı sağlamadığını söyleyen yetkili, ülkenin defalarca iltica talebi yapan insanları Suriye’ye yolladığına değindi.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’yi günde ortalama 100 mülteciyi Suriye’ye göndermekle suçladı. Ankara, bu suçlamaları reddediyor.

Pazartesi, Türkiye’ye yaklaşık 200 mülteci gönderildi. Bu da göçmenlerin iltica başvurularında ciddi bir artışa yol açarak sınır dışı kararlarını birkaç gün geciktirdi. AB, sınır dışı kararlarının gelecekte göçmenlerin Türkiye’ye üzerinden Yunanistan’a geçişlerini engelleyeceğini umduklarını açıkladı.

Yunan adalarına gelenlerin sayısında azalma var. Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’ye yönelik bir uyarıda bulundu.

Anlaşmanın belli şartları olduğunu söyleyen Erdoğan, AB’nin gerekli adımları atmaması durumunda Türkiye’nin anlaşmayı yürürlüğe koymayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı, anlaşma dahilindeki tüm maddeler konusunda AB’nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

AB, anlaşma kapsamında 6,8 milyar Euro verme sözü verdi. Bunun yanında, Türkiye’ye gönderilen her göçmen karşılığında Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı kamplarından bir kişi AB tarafından mülteci olarak alınacak. AB, aynı zamanda Haziran ayından itibaren Türk vatandaşlarına, çoğu AB ülkesine vizesiz ziyaret hakkı tanıyacak. Ancak uzmanlar, bu sözlerin yerine getirilmesinin zor göründüğünü söylüyor.