İki yıl geçti deprem yargılamaları sürüyor: “Ne hikmetse hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor”

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Türkiye’nin güneydoğusunu etkileyen 6 Şubat depremleri, Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depremlerinden oldu.

2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ilki 7,7, ikincisi 7,6 büyüklüğünde olan iki deprem 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahallede büyük tahribata yol açtı.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Yaklaşık 39 bin bina yıkıldı, 1491 dava açıldı, şu anda kadar 189 şüpheliye ceza verildi

Yer sarsıntılarının tetiklemesiyle 38 bin 901 bina yıkıldı, 2 milyon 302 bin binada hasar tespiti yapılırken yaklaşık 61 binanın yıkılması yönünde karar alındı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre 6 Şubat depremleri kaynaklı oluşturulan 2 bin 31 soruşturmadan 1491’i davaya dönüştü. Bu davalardan 149’u sonuçlandı ve 189 kişiye çeşitli cezalar uygulandı.

1850 şüpheliden 193’ünün tutuklandığı yargılandığı 1342 dava ise devam ediyor.

İlgili Haberler Depremin ikinci yılında Adıyaman sanayisinde kriz derinleşiyor: “İşçi yok, siparişler azaldı, fabrikalar zorda”

İstanbul’da toplanan depremzede yakınları “olası kast” suçunun işletilmesini istiyor

İstanbul Kadıköy’de önceki gün buluşan Adalet Peşinde Aileleri, depremde kaybettikleri yakınlarını anarken kamu görevlilerinin yargılamalarda suçsuz bulunmalarına tepki gösterdiler.

“Ranttan ölüyoruz artık yeter; sorumlular yargılansın” ve “Susmak ihanettir, hesap sormak görevdir” yazılı pankartlar taşıyan platform üyeleri Türk Ceza Kanunu’nun 21/2 maddesinde düzenlenen “olası kast” fiilinin davalarda dikkate alınmamasını eleştirdiler.

Your browser doesn’t support HTML5

İki yıl geçti deprem yargılamaları sürüyor: “Ne hikmetse hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor”

Avukat Yeşim Toplu, “Ben Hatay’daki Rönesans sitesinde annemi, babamı ve kardeşimi kaybettim. Suçlular çok rahat şekilde şöyle savunma yapıyorlar; binaların çökmediğini, devrildiğini söylüyorlar. Onların olası kastla yargılanmalarını sağlayacağız. Ondan sonra gidip de ben bilmiyordum diye hiçbir projeye imza atamayacaklar” dedi.

Oğuz Soyubey: “Çocuklarım ve eşim tozdan boğuldular; ne hikmetse hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor”

Elektrik teknisyeni Oğuz Soyubey de depremde ailesini kaybedenlerden Adana’daki Belük sitesindeki enkazdan eşi ile birlikte kızı ve oğlunun cansız bedenini çıkaran Soyubey, davada yedinci duruşma geride bırakılmasına rağmen bilirkişi ataması yapılmadığına dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Soyubey, “Belük sitesinde 10 canımızı kaybettik. Bunlardan üçü benim alemdi. Eşim, oğlum ve kızımdı. Maalesef ki iki yıldır adalet namına hiçbir şey yapılmadı. Hala suçlular ellerini kollarını sallayarak gezmektedir. Ne hikmetse hiçbir kamu görevlisi yargılanmıyor. Çocuklarım ve eşim tozdan boğuldular. Maraş’ta, Adıyaman’da, Hatay’da insanlar can çekişerek feryat ederek soğuktan, tozdan boğularak öldüler. Orada insanlarımıza kimse ulaşmadı. O feryatların hepsini duyduk. Bir şehirde 11 bina aynı noktada yıkılıyorsa burada zemin etüdünde ya da denetlemede sıkıntı var. Biz artık kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyoruz ki bundan sonraki süreçte birileri birilerinin üzerine suç atmasınlar” diye konuştu.

İlgili Haberler Adıyaman’da depremin ardından iki yıldır bulunamayan Avukat Aktoprak’ın ailesi: “Öldüyse bir mezarı olsun”

Zehra Ağırbaş: “Çocukları kim mi öldürdü? Denetlemeyenler, malzemeden çalanlar, bunlara göz yumanlar”

Galatasaray altyapısından yetişen voleybolcu oğlu Malatya Büyükşehir Belediyespor forması giyen Mehmet Can Ağırbaş’ı Malatya’da Kırçuval Otel’in yıkılmasıyla kaybeden Zehra Ağırbaş da bir an önce adaletin yerini bulmasını istiyor.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan anne Ağırbaş, “Artık tahammülümüz kalmadı. Kırçuval Otel, 10 saniyede yıkıldı. Çocuklarımız yataklarından kalkamadı. Çocukları kim mi öldürdü? Denetlemeyenler, malzemeden çalanlar, bunlara göz yumanlar. Kırçuval Otelin ağır hasar raporu olmasına rağmen bu raporu ortaya çıkarmayanlar, mahkemeye sunmayanlar, gizleyenler bizim çocuklarımızı öldürdü. Ben, ‘kader’ deyip Allah’a atmıyorum bu suçu. Çünkü Allah kullanmamız için bize bir akıl vermiş. Adalet mutlaka bir şekilde bir yerde tecelli edecek. Bu dünyada adalet tecelli etmezse ahirette hesaplaşacağız” dedi.

Mehmet Can Ağırbaş’ın hayatını kaybettiği Kırçuval Otel’de 21 kişi yaşamını yitirdi. Depremden 18 gün sonra 24 Şubat’ta tutuklanan otelin sahibi ve AK Parti’li Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, üç ay sonra serbest bırakıldı. 11 kişinin yargılandığı dosyada tutuklu sanık kalmadı.

Orhan Aydın: “Yalanın beslendiği talan şah oldu ama çocuklarımızın, annelerimizin, babalarımızın hesabını soramadık, soramıyoruz”

Anmaya katılanlardan biri de kızı Eylem Şafak Aydın’ı kaybeden tiyatro sanatçısı ve yazar Orhan Aydın’dı.

Aydın yaptığı konuşmada, “İstiyorum ki gök duysu,n yer duysun, ağaç duysun, su duysun, kuş duysun vicdanlı olan bütün insanlık duysun ki 6 Şubat’tan beri adalet arıyoruz. Mahkeme kapılarında, enkazlarımız başında, mezarlarımız başında adalet arıyoruz. O gün bugündür bize en yüksek yerden yalan söyleniyor, yalan vicdansızlık. Her şeyin çürüdüğü bir zaman dilimindeyiz. Ahlak ayaklar altında. Yalanın beslendiği talan şah oldu ama çocuklarımızın, annelerimizin, babalarımızın bacılarımızın, amcalarımızın hesabını soramadık, soramıyoruz. Bu vicdansızlığa, bu şerefsizliğe karşı büyük bir duvar örmeden hiçbir şey başaramayacağız açık” ifadelerini kullandı.

Anmanın ardından “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” diye slogan atan platform üyeleri denize karanfiller bıraktı.

İlgili Haberler  “Türkiye depreme dirençli hale dönüşmediği takdirde ekonomik ve siyasi bağımsızlığını sürdüremez”