“İklim değişikliğinin tetiklediği orman yangınlarındaki artış ancak daha fazla yatırımla önlenebilir”

Los Angeles’ta en az 27 kişinin öldüğü, 18 kişinin de halen kayıp olduğu orman yangınlarının neden kaynaklandığıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Los Angeles’taki orman yangınlarının kontrol altına alınamamasına neden olan tüm bileşenlerin mevut olduğunu, bu bileşenleri güçlü rüzgarların da etkilemesiyle yangınların daha da güçlendiğini açıkladı.

Gıda ve Tarım Örgütü, dünyanın yaşadığı iklim değişikliği krizi nedeniyle orman yangınlarının yoğunluğunun, sıklığının ve süresinin hızla arttığını, bu artışın ancak yangın önleme tedbirleri ve programlarına daha fazla yatırım yapılarak ve bu konuda daha fazla niyet ortaya koyarak önlenebileceğini kaydetti.

“Orman yangınlarını şiddetli rüzgar tetikledi”

Gıda ve Tarım Örgütü Kıdemli Orman Uzmanı Amy Duchelle, orman yangınlarının çıkması için temelde üç bileşene ihtiyaç olduğunu belirterek, bunların; yakıt kaynağı, sıcak ve kuru hava ile tutuşturucu kaynaklar olduğunu söyledi.

Amy Duchelle, “Los Angeles'taki yangınlarda bu üç temel bileşenin tamamı ciddi bir şekilde vardı. Şiddetli rüzgarlar, Los Angeles’taki orman yangının kontrol dışına çıkmasını daha da tetikledi” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Haber’e yaptığı açıklamada Duchelle, tarihsel olarak orman yangınların söndürülmesine büyük önem verilmiş olsa da önlenmesi konusunda daha fazla istek, kararlılık ve çok daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

İlgili Haberler Los Angeles'taki yangınlarla mücadele sürüyor, kuru ve rüzgarlı hava etkisini azaltacak

“California’nın yangın söndürme kapasitesinin yüksek olması orman yangınını söndürmeye yetmedi”

Duchelle, kontrolden çıkmış olarak yanan bir ormanı söndürmenin de sınırları olduğunun son olarak Los Angeles’ta görüldüğünü belirterek, “Dünyanın en iyi yangın söndürme sistemine sahip olabilirsiniz ancak bu tek başına yeterli olmaz. California eyaleti yangın söndürme kapasitesiyle ünlenmiş olsa da böyle bir orman yangınının söndürülebilmesin sınırları olduğunu bir kez daha gördük. Bu nedenle odağımızı önleme, risk azaltma ve hazırlıklı olma konularına daha fazla kaydırmamız gerekiyor. Bu orman yangınlarının zarar ve kayıpları milyarlarca doları bulmakta. Yangınları önlemek için fazla mali yatırım şart” dedi

Duchelle, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün orman yangınlarıyla ilgili yönetimi güçlendirmek amacıyla ülkelere yardımcı olduğunu belirtti.

Orman yangınlarının tarihsel olarak insanlar için yeni bir şey olmadığına dikkat çeken Duchelle, orman yangınlarının özellikle gelişmekte olan ülkelerde küçük işletmeler ve yerli halklar için geleneksel bir arazi ve tarım alanı açma yöntemi olarak binlerce yıldır kullanılmakta olan bir yöntem olduğunu dile getirdi.

“Dünyada her yıl 340 ila 370 milyon hektarlık bir kara alanı yanıyor”

Duchelle, orman yangınlarının yüz milyonlarca yıldır dünya sisteminin bir parçası olduğunu belirterek, “Antarktika hariç her karasal bitki örtüsünde ve her kıtada (yangın) görülür. Ancak artık aşırı orman yangınlarının yoğunluğu, sıklığı ve süresi açısından tüm modellerin değiştiğini görüyoruz. Dünyada her yıl tahminen 340 ila 370 milyon hektarlık bir kara alanı yangınlardan etkileniyor. Şu an Los Angeles'ta olduğu gibi, orman yangınlarının yarattığı yıkımın görüntüleri dehşet verici durumlarda olabiliyor. İklim değişikliğinin giderek daha da tetiklediği yıkıcı ve can kaybına neden olan orman yangınları konusunda yeni bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Dolayısıyla bu yangınlarla başa çıkma yaklaşımının farklı olması gerekiyor” diye konuştu.

“Orman yangınlarını söndürmeye değil önlemeye daha çok odaklanmalıyız”

Ellerindeki projeksiyonların önümüzdeki yıllarda orman yangınlarının yoğunluğunda, sıklığında ve ölçeğinde önemli artışlar olacağına işaret ettiğini gösterdiğini belirten Duchelle, “Bu çok büyük bir endişe kaynağı, çünkü orman yangınları sadece hava sıcaklığını arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda atmosfere karbondioksit salarak iklim krizine daha fazla katkıda bulunuyor” dedi.

Duchelle, Gıda ve Tarım Örgütü’nün ülkelerin yangın yönetimini teşvik etmeye yönelik uzun bir programı olduğunu belirterek, “Sadece orman yangınların söndürmek ve müdahale etmekten ziyade önleme odaklı entegre yangın yönetimi için ülkelerin kapasitelerini arttırmalarına destek oluyoruz” dedi.