Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,8 oranında büyüceğini hesaplıyor. IMF büyümenin önümüzdeki yıl ise kısmen yavaşlayacağını bildirdi. Para Fonu “dengesiz ve kırılgan” olarak nitelendirdiği büyümenin gelişmekte olan ülkelerde hızlandığını açıkladı.
IMF yetkilileri gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 7 oranında büyüme yaşayacağını belirtiyor. Gelişmiş ekonomiler ise bu yıl ortalama yüzde 2,7 büyüme kaydedebilecek.
IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard, küresel ekonominin yeniden durgunluğa girmesini beklemediklerini kaydetti. Ancak Blanchard, finans sisteminde reforma ihtiyaç duyulduğunu, gelişmiş ekonomilerin bütçe açıklarını kapatmaları, talebi ve ihracatı da arttırmaları gerektiğini vurguladı.
IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard büyümenin büyük oranda Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü söylüyor.
Blanchard, “Gelişmekte olan piyasalar ve ülkeler için tahminimiz 2010’da büyümenin yüzde 7,1 oranında olması. 2011 için ise bu oran yüzde 6,4. Asya’daki gelişmekte olan ülkeleri değerlendirdiğimizde ise bu oranın 2010’da yüzde 9,4; 2011’de ise yüzde 8,4 olması öngörülüyor” diyor.
Blanchard’a göre, kendi deyimiyle hassas süren ekonomik iyileşmenin gerçekleşmesi için dünya ekonomisinin yeniden dengelenmeye ihtiyacı var:
“Daha dengeli bir ekonomik iyileşme sağlanabilir mi sorusunun cevabı “evet”. Ancak küresel olarak iki önemli dengeleme adımının atılması gerekiyor. Raporumuzun ana konusu da buydu zaten.”
Blanchard, bu hedefe ulaşılabilmesi için Amerika gibi varlıklı ulusların ihracatı arttırması ve daha hızlı büyüyen ekonomilerin de iç talebi yükselterek yabancı piyasalara bağımlılıklarını azaltması gerektiğini söylüyor.
Brookings Enstitüsü’nde konuşan Hazine Bakanı Timothy Geithner da dengenin bulunmasının önemine değindi. Çin’in adını vermeden konuşan Bakan, Yen’in değerinin bir an önce yükseltilmesi için Pekin’e uyarılarının sürdüğünü hatırlattı:
“Temel gelişmekte olan piyasalarda daha Pazar odaklı kurların olmasının önemini biliyoruz. Bu özellikle para birimleri değerinin çok altında olan ülkelerle ilgili bir durum.”
Amerika Çin hükümetinin ihracatta rekabet açısından avantajlı olmak için Yen’in değerini düşük tuttuğunu savunuyor. Bu yüzden Çin’e ihracat yapmak yabancı ülkeler için daha pahalı oluyor.
IMF kur oranlarının ve küresel ekonominin dengelenmesinin bu yıl gündemin üst sıralarında olacağını belirtiyor.