IMF Yapısal Reformlara Bir Adım Daha Yakın

IMF Yapısal Reformlara Bir Adım Daha Yakın

Uluslararası Para Fonu (IMF) G20 Maliye Bakanları’nın tavsiye kararlarını kabul etti. Cuma günü İcra Direktörleri Kurulu’nda kabul edilen kararlar başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelere örgütün karar mekanizmasında daha fazla yetki tanınmasını öngörüyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Kabul edilen yapısal reformlar çerçevesinde Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin hisseleri azaltılıyor. Çin, IMF’nin üçüncü büyük hissedarı konumuna geliyor. Amerika, IMF’nin en büyük hissedarı olarak kalmaya devam ediyor. İkinci sırada Japonya var.

Türkiye ise değişiklikle birlikte IMF’nin en büyük 20’inci hissedarı konumuna yükseliyor.

IMF hissedarlığı, ülkelerin kuruma ne kadar katkı yapacağını ve oylamada ne kadar güce sahip olacağını belirliyor. Kotalar, İcra Direktörleri Kurulu’nun 24 üyesinin belirlenmesinde de kullanılıyor.

Yeni güç dağılımı

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Cuma günkü toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada IMF yönetiminin Brezilya, Çin, Hindistan ve Çin’in de dahil olacağı şekilde genişletildiğini söyledi.

Böylelikle bu dört ülke, 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu’nda ilk on sıra içerisine alınmış oluyor.

IMF’ye üye diğer 177 ülke ise kuruldaki 14 sandalyeyi dönüşümlü olarak paylaşıyor.

İcra Kurulu, kabul ettiği G20 Maliye Bakanları tavsiye kararlarını, onaylaması için IMF Yönetim Kurulu’na sunacak. Bu onay sürecinin ardından, öngörülen değişikliklerin üye ülkelerin meclislerinde de oya sunulması gerekiyor.

İcra Direktörleri Kurulu, onama sürecinin 2012 yılında tamamlanmasını hedefliyor.