İngiltere, Suriye hükümet güçlerini destekleyen ve Halep’teki bombardımana katkıda bulunan Rusya’yı, uluslararası alanda tek başına kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Fransa’nın Halep’e yönelik hava saldırılarının durdurulması çağrısını veto etmesi, söz düellosunu yeni bir boyuta taşıdı.
Varil bombaları, füze saldırıları ve top ateşi, Halep’i yerle bir etti. Bu harabenin arasında tahminlere göre her an ölüm tehlikesiyle burun buruna kalan 250 bin kişi yaşıyor.
Batılı güçler, Suriye’de sivillerin yaşadığı bölgelere sığınak delici ve yangın çıkaran bombalar atan Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçluyor. Moskova ise suçlamaları reddediyor. Öte yandan Fransa, Savaş Suçları Mahkemesi’ni soruşturma açmaya çağırdı.
İngiltere Dışişleri Bakanı, parlamentoda düzenlenen acil toplantıda Rusya’nın dışlanmış bir ülke haline geldiğini söyledi.
“Rusya’yı eski görkemli günlerine yeniden kavuşturma stratejisi güden Putin’in Suriye’de olanlardan dolayı bu hayallerinin suya düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemeliyim.”
Birçok İngiliz siyasetçi sivilleri korumak için uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısında bulunuyor.
“Varil bombası atan helikopterler, Türkiye ya da Lübnan’da konuşlandırılacak füzelerle ya da Akdeniz’deki savaş gemilerimizden rahatlıkla vurulabilir.”
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen ay BM yardım konvoyuna yönelik saldırıdan sonra uçuşa yasak bölge fikrini dile getirmiş, birçokları da İngiltere’ye bu fikri desteklemesi için baskı yapmıştı.
“Şunu Amerika’ya açıkça söyleyin: ‘Uçuşa yasaklı bölge oluşturma niyetiniz varsa yanınızda yer alırız. Kendi askeri gücümüzle katılarak bu uygulamayı destekleriz.’ Suriye ve Rusya, güçlü bir orduyla karşı karşıya kalma riskini almaz. Bu da çözüm için müzakere şansını arttırır.”
Rusya, sivilleri hedef aldığı suçlamalarını reddediyor ve Batı’nın altetmeyi başaramadığı IŞİD teröristlerine saldırdığını iddia ediyor.
“Rusya’nın ara sıra IŞİD’i vurduğu doğru. Ancak çoğunlukla terörist olmayan, müttefikleri Suriye Devlet Başkanı Esat’a muhalif isyancı güçleri hedef alıyorlar.”
İngiltere Başbakanı Theresa May ise uçuşa yasaklı bölge uygulaması için askeri adım atmaya karşı çıkıyor ve Rusya’ya daha fazla baskı yapma görevinin uluslararası topluma ait olduğunu kaydediyor.