Merkezi Amerika’da olan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamayla Türk hükümetini, Türkiye’de PKK ile mücadele sırasında işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin uluslararası kamuoyu tarafından incelenmesini engellemekle suçladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk güvenlik güçleri ve PKK arasında Cizre’de yaşananları inceledi. Cizre, Kürt milliyetçiliğinin merkezlerinden biri ve geçen sene barış sürecinin çökmesinden bu yana yoğun çatışmalara sahne oldu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunu yazan Emma Sinclair-Webb, güvenlik güçlerinin kendilerine atfedilen ihlalleri sakladığını söylüyor.
Güvenlik operasyonlarında ölen çok sayıda insan olduğunu söyleyen uzman, bu konuda bir soruşturma açıldığına yönelik bir veri olmadığını, yetkililerin suçları örtbas ettiğini belirtiyor. Sinclair-Webb, kendilerinin, bu operasyonlarda ölenlerin yakınlarını ziyaret etmekten alı konulduklarını da ekliyor.
Güvenlik güçleri 10 ay süren askeri operasyonlarda hiç sivil ölmediğini söylüyor. Ancak Webb, ölen sivillerin genelde toplumun en savunmasız kesiminden olduğuna dikkat çekiyor.
Webb olaylardan birini şöyle anlatıyor: “Miray İnce, 3 aylıktı. Evin avlusunda halasının kucağında avluya inerken yakındaki bir tepeye ve askeri araçların üstüne konuşlanan keskin nişancıların hedefi oldu. Aile bebeği hastaneye götürmek için beyaz bayrakla yola çıktığında üzerlerine tekrar tependen ateş açıldı. Hem bebek hem de dedesi öldü.”
Hükümet, her ihlal iddiasının araştırılacağını söylüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü raporu aynı zamanda Cizre’nin büyük bir kısmının yerle bir edildiğini bildiriyor. Hükümet yıkılan tüm evlerin tekrar inşa edileceğini söylüyor.
Sinclair Webb, ayrıca çatışmalar nedeniyle bodrumlara sığınan 130 kişinin öldürüldüğüne dair kanıtlar olduğunu söylüyor.
Saklanılan 3 bodrumdaki bazı insanların isimlerine ulaştıklarını söyleyen uzman, bu insanların bir kısmının sivil olduğunu ve etraflarının tamamen güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığını belirtiyor. Webb “Asıl büyük soru neden bu bodrumdaki herkes neden öldü? Neden kimse kurtarılamadı?” diye soruyor.
Mayıs ayında BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Ankara’ya bodrumlarda ölen insanlarla ilgili yapılacak soruşturmaya izin verilmesi çağrısı yapmıştı. Bu çağrı Türkiye tarafından reddedildi. Hükümet katliam yapıldığını reddediyor ve bu kişilerin nasıl öldüğünün açıklık kazanmadığını belirtiyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler’in çağrısına destek veriyor.